ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο πακέτο στήριξης τον Ιούνιο

νέο-πακέτο-στήριξης-τον-ιούνιο-435866

 

Την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα πάρει νέο πακέτο στήριξης, αλλά με απαραίτητες προϋποθέσεις την εφαρμογή των σκληρών μεταρρυθμίσεων και την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα Παρασκευή στο Λουξεμβούργο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

«Η Ελλάδα πιθανότατα θα λάβει νέο πακέτο βοηθείας μέχρι το τέλος Ιουνίου, αρκεί να δείξει έμπρακτα ότι μπορεί να εφαρμόσει τις σκληρές μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Eurogroup. «Η προσωπική μου εκτίμηση και γνώση είναι ότι θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα» συμπλήρωσε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι το νέο πρόγραμμα θα εγκριθεί μόνο υπό «αυστηρές προϋποθέσεις».

Ο κ. Γιούνκερ είπε επίσης πως δεν έχει συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για τη Δευτέρα, ενώ στις 20 Ιουνίου είναι η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.

Όπως επίσης μετέδωσε το Reuters, μέχρι την Παρασκευή και τη συνάντηση Παπανδρέου – Γιούνκερ, αναμένεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ, μεταξύ της Ελλάδας και της Τρόικας, τα οποία συμπεριλαμβάνουν φορολογικές αυξήσεις και χαμηλότερες φοροαπαλλαγές.

«Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τα βασικά σημεία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στον κ. Γιούνκερ, τα οποία συμπεριλαμβάνουν ταχύτερες ιδιωτικοποιήσεις και νέα μέτρα μείωσης δημοσίων δαπανών και αύξησης εσόδων» δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος, μιλώντας υπο το καθεστώς ανωνυμίας.

Σύμφωνα με το Ρόϊτερ, η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να λάβει δημοσιονομικά μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών αυξήσεων και χαμηλότερων φοροαπαλλαγών.

Το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα το οποίο ουσιαστικά θα επικαλύπτει το αρχικό «πακέτο» των 110 δισ. που συμφωνήθηκε το Μάιο του 2010, θα περιλαμβάνει εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών, αλλά σε περιορισμένο βαθμό για να αποφευχθεί ένα «πιστωτικό επεισόδιο».

Οι λεπτομέρειες σχετικά με την εμπλοκή των ιδιωτών αλλά και της κατανομής της πρόσθετης χρηματοδότησης για την Ελλάδα αναμένεται να αποσαφηνιστούν πριν τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup)

Σχέδιο υποθήκευσης δημόσιας περιουσίας

Σχέδιο για το πώς η προς αξιοποίηση περιουσία του ελληνικού Δημοσίου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την έκδοση κρατικών ομολόγων, επεξεργάζεται σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια τέτοια ρύθμιση εκτιμάται ότι θα βοηθούσε την Ελλάδα στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει επιπρόσθετη βοήθεια από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Αυτή τη στιγμή, τα πολύ υψηλά επιτόκια των ελληνικών ομολόγων καθιστούν απαγορευτική την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Η ιδέα αυτή μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί ως κίνητρο για να πειστούν οι εμπορικές τράπεζες να μετακυλίσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, όταν αυτά λήξουν. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ εξετάζουν αυτή την επιλογή της μετακύλισης, αλλά δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς θα πειστούν οι τράπεζες να συμμετάσχουν σε κάτι τέτοιο.

Βάσει της εν λόγω πρότασης, η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει ως εγγύηση δημόσια περιουσία που δεν επιθυμεί να πουλήσει ή δεν μπορεί να πουλήσει εύκολα, ανέφεραν οι πηγές, αν και αυτή η πρόταση μπορεί να βρει αντίθετους τους ομολογιούχους που δεν επωφελούνται από αυτές τις εγγυήσεις, όπως η ΕΚΤ.

Αυτό θα εμπόδιζε ενδεχομένως και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για την επιτάχυνση του οποίου πιέζει την κυβέρνηση η ΕΕ και το ΔΝΤ, καθώς οτιδήποτε προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για νέα έκδοση ομολόγων δεν μπορεί να πωληθεί στους επενδυτές.

«Είναι ένα πιθανό μέρος της λύσης, αν και δεν το θεωρώ ως τη μοναδική λύση», είπε στο Reuters πηγή με γνώση της διαδικασίας. Άλλοι επιβεβαίωσαν ότι η ιδέα εξετάζεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για εξασφάλιση χρηματοδότησης για την Ελλάδα.

«Δεν υπάρχουν καλές επιλογές. Όλες οι επιλογές είναι δύσκολες ή το λιγότερο προβληματικές», είπε η πηγή. «Το μόνο σαφές είναι ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και ότι η Ελλάδα δεν θα να βγει από την Ευρωζώνη», τόνισε.

Πάντως, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας, αλλά και η ενεχυρίαση των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, θέματα που θέτουν στελέχη της τρόικας ως προϋπόθεση για τη χορήγηση πρόσθετης οικονομικής βοήθειας για τη διετία 2012 – 2013, αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως αυτές οι προτάσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, καθώς «ξεπερνούν τη λαϊκή εντολή» που έχει λάβει η κυβέρνηση.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν για το θέμα πως εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις και κυρίως η υλοποίηση ενός εμπροσθοβαρούς προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου