ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρμαγεδδών νέων σκληρών μέτρων

αρμαγεδδών-νέων-σκληρών-μέτρων-436611

Μία νέα περίοδος λιτότητας χωρίς προηγούμενο επιβάλλεται σε όλους του Έλληνες με τα πρόσθετα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα. Οι νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οι αλλαγές στη φορολογία με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, η επιβολή αυξημένων φόρων σε σειρά βασικών ειδών και προϊόντων ή υπηρεσιών, το πετσόκομμα πολλών εργασιακών δικαιωμάτων που κάνουν εφιαλτική υπόθεση την ασφάλεια και την αμοιβή της εργασίας, συνθέτουν ένα νέο περιβάλλον, ίσως το αγριότερο από τότε που επιβλήθηκε το Μνημόνιο προκειμένου να μας χορηγηθεί η δανειακή βοήθεια.

Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αποδεχθεί σκληρά μέτρα που υπολογίζεται ότι θα μπορέσουν να αποδώσουν μέχρι το τέλος του χρόνου 6,5 δισ. ευρώ, κάτι που από μόνο του αποτελεί δύσκολο στόχο. Όλα αυτά προκειμένου να εγκρίνουν οι δανειστές μας νέα οικονομική βοήθεια.

Την ίδια στιγμή η απόφαση για κλείσιμο ή συγχωνεύσεις οργανισμών του δημοσίου οδηγεί στην ανασφάλεια και στον κίνδυνο απόλυσης πολλούς από τους 7.500 υπαλλήλους που απασχολούνται σε αυτούς σήμερα.

Βουλευτές ακόμη και του κυβερνώντος κόμματος κάνουν λόγο για ένα εκρηκτικό μίγμα που δημιουργείται και που ενδεχομένως πυροδοτήσει έντονες κοινωνικές εκρήξεις. Κάποιοι κάνουν λόγο για την ανάγκη να αρθούν κάποιες αντιστάσεις στη συνεχή πίεση των δανειστών μας για την υιοθέτηση κάθε φορά σκληρότερων μέτρων και περικοπών.

Μείωση αποδοχών στο δημόσιο

Στην μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων από την 1η Ιουλίου σε ποσοστό ως και 8%, των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα κατά 2% και στη μείωση των υψηλών συντάξεων από 2% ως 4% οδηγούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, στα οποία συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα, προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση της 5ης δόσης της βοήθειας προς τη χώρα μας.

Παράλληλα, κόβεται το αφορολόγητο όριο στο μισό, από 12.000 ευρώ σήμερα στις 6.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και περιορίζεται στις 10.000 ευρώ για τους μισθωτούς.

Ταυτόχρονα για λόγους «κοινωνικής δικαιοσύνης» αποφασίστηκε να επιβληθεί νέα έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας, κατεβάζοντας το όριο επιβολής ΦΑΠ από τις 400.000 ευρώ στις 300.000 ή 350.000 ευρώ, καθώς και έκτακτη εισφορά στους κατόχους σκαφών αναψυχής, πολυτελών ΙΧ άνω των 2.000 κυβικών, ακόμη και επί των ιδιοκτησιών που έχουν πισίνες.

Μέσα σε βαριά ατμόσφαιρα, το οικονομικό επιτελείο έβαλε την υπογραφή του κάτω από σκληρά μέτρα, από τα οποία περιμένει να αποδώσουν 6,5 δισ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου, γνωρίζοντας ότι θα προκαλέσουν νέο γύρο αντιδράσεων των συνδικάτων. Όμως, όπως περιγράφουν την κατάσταση στελέχη του υπουργείου που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα «δεν μας άφησαν κανένα περιθώριο».

Το μέτρο που «καίει» είναι η μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς για πρώτη φορά επιβάλλεται σε όλους ασφαλιστική εισφορά 3% υπέρ των ανέργων.

Η εισφορά που καταβάλλουν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι 1% και πλέον αυξάνεται στο 3%. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν θα επιβαρυνθούν και οι εργοδότες, αλλά η τρόικα ζήτησε οι επιχειρήσεις να απαλλαγούν από πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Επίσης για τους δημοσίους υπαλλήλους κόβεται στο μισό το κίνητρο απόδοσης, που κυμαίνεται από 57-100 ευρώ το μήνα και πλέον περιορίζεται στα 28 ως 50 ευρώ το μήνα.

Για υπαλλήλους που αμείβονται με 1.000 ευρώ το μήνα η απώλεια ανέρχεται μέχρι 5%, αφού για τους πτυχιούχους το κίνητρο απόδοσης είναι 100 ευρώ το μήνα.

Μικρότερες είναι οι απώλειες για τους υπαλλήλους πτυχιούχους ΤΕΙ ή υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Το ίδιο πακέτο προβλέπει να αυξηθεί κατά 40% ο ΛΑΦΚΑ για όλες τις συντάξεις πάνω από 1.700 ευρώ.

Έτσι η κλίμακα του ΛΑΦΚΑ, του «φόρου αλληλεγγύης», θα αυξηθεί στο 6% (από 4% σήμερα) για τις συντάξεις από 1.700 – 2.000 ευρώ το μήνα και στο 14% (από 10% σήμερα) για τις συντάξεις που υπερβαίνουν τις 3.500 ευρώ το μήνα.

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην Εκκλησία η πρόταση να περικοπούν οι μισθοί των κληρικών κατά 50% και η διαφορά να καταβάλλεται από πόρους των Μητροπόλεων, ενώ ακόμη άγνωστη είναι η τύχη της καταβολής αναδρομικών ύψους 280 εκατ. ευρώ που οφείλει το Δημόσιο στους δικαστικούς.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου