ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν μειώνονται τώρα οι συντελεστές ΦΠΑ

δεν-μειώνονται-τώρα-οι-συντελεστές-φπ-436673

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για τη μείωση του ΦΠΑ, στην παρούσα συγκυρία», τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας πληροφορίες ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την τρόικα τη μείωση του υψηλού συντελεστή του ΦΠΑ από 23% στο 20% και του μεσαίου συντελεστή από 13% στο 10%.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι «τώρα δεν μπορούν να μειωθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ», καθώς θα υπήρχαν σημαντικές απώλειες στα έσοδα, αλλά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση της ΝΔ στο μέλλον, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες της οικονομίας.

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πηγή της γερμανικής κυβέρνησης, οι επιθεωρητές της ΕΕ και του ΔΝΤ που βρίσκονται στην Ελλάδα συμφώνησαν με την κυβέρνηση στη μείωση του ΦΠΑ.

«Συμφώνησαν σε αυτό», είπε η πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Η μείωση του ΦΠΑ θα ήταν ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν θα επαρκούσε για την επανεκκίνηση της οικονομίας, φέρεται να είπε στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

«Εάν η πληροφόρηση είναι σωστή [σ.σ. για τη μείωση του ΦΠΑ] θα ήταν ένα καλό βήμα, αλλά όχι αρκετό για την επανεκκίνηση της οικονομίας», είπε στο Reuters.

Σημειώνεται ότι στη σελίδα 23 της παρουσίασης του νέου Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2012-2015 υπάρχει σαφής αναφορά για μετάταξη προϊόντων από το 13% στο 23%.

Στον υψηλό συντελεστή υπάγονται τα καύσιμα, τα είδη ένδυσης-υπόδησης, τα αυτοκίνητα, τα αλκολούχα ποτά, τα είδη οικιακού εξοπλισμού, οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, τα ακίνητα, καθώς και οι λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

Στον χαμηλό συντελεστή υπάγονται, μεταξύ άλλων, τα τρόφιμα, οι λογαριασμοί ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και φυσικού αερίου και τα εισιτήρια στα μέσα μεταφοράς.

Σημειώνεται ότι όπως έχει ήδη πει ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Γ. Καπελέρης, στον υψηλό συντελεστή θα μεταταχθούν οι υπηρεσίες εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κ.τ.λ). Αυτό θα γίνει πιθανότατα από το φθινόπωρο, προκειμένου να μην επηρεαστεί η τουριστική κίνηση.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου