ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνήθηκαν τα πρώτα μέτρα

συμφωνήθηκαν-τα-πρώτα-μέτρα-436743

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ, καθώς ήδη έκλεισε το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων και των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2012-2015.

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείο Οικονομικών, «έκλεισε το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων και τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου και γράφονται τα κείμενα».

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί την πρώτη σοβαρή ένδειξη για την ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα οδηγήσει, μετά από τις συνεδριάσεις σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, στην εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ.

Κύκλοι του υπουργείου τονίζουν ότι «δεν πρόκειται να δοθεί σε ιδιώτες το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής έκανε λόγο για «μακρύ αγώνα διαπραγματεύσεων», επισημαίνοντας τη δυσκολία και τις σκληρές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την τρόικα.

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι τίποτα δεν θα μας χαριστεί και είναι «δικό μας θέμα οι τομές και αλλαγές που χρειάζονται και αυστηρή προσήλωση στόχους για καλύτερα αποτελέσματα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν πρέπει να καλλιεργούνται προσδοκίες. καθώς συνεχίζεται η διαπραγμάτευση και πρόσθεσε πως «για να συζητάμε την πέμπτη δόση σημαίνει ότι, έχοντας πάρει τις τέσσερις προηγούμενες, κάναμε πολλά».

Ο κ. Πεταλωτής απάντησε στην κριτική ότι απέτυχε η πολιτική του Μνημονίου λέγοντας ότι «όχι μόνο δεν αποτύχαμε, αλλά η ύφεση ρηχαίνει και εμφανίζονται θετικά σημάδια».

«Οι ξένοι», συμπλήρωσε, «λένε ότι δεν αποτύχαμε αλλά να πάμε πιο γρήγορα».

Σχετικά με τις προτάσεις της ΝΔ για τη μείωση της φορολογίας, είπε ότι «χρειαζόμαστε άμεσα αποτελέσματα και αν οι προτάσεις της ΝΔ μπορούν να αποφέρουν ισοδύναμα αποτελέσματα τις δεχόμαστε. Οι προτάσεις όμως της ΝΔ δεν θα φέρουν άμεσα αποτελέσματα και δεν μπορούμε να περιμένουμε 2-3 χρόνια».

Ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις

Νωρίτερα, την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση, στην Αθήνα, θα ολοκληρωθούν σύντομα, εξέφρασε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Φινλανδού επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν.

Ερωτηθείς, κατά την τακτική ενημέρωση της Επιτροπής, σχετικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Αλταφάζ απάντησε ότι η τέταρτη αξιολόγηση της τρόικας για την εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα συνεχίζεται ακόμη, προσθέτοντας, ωστόσο, πως είναι πεπεισμένος ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σύντομα.

«Έχει γίνει καλή πρόοδος. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, μέσα στις επόμενες ημέρες», είπε.

Αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας, οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ και του ΔΝΤ θα συντάξουν δύο εκθέσεις, εκ των οποίων η μία θα αφορά το αν και κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, ενώ η δεύτερη θα αφορά το αν και κατά πόσο μπορεί να εξακολουθήσει να χαρακτηρίζεται «βιώσιμο» το ελληνικό χρέος.

Από την πρώτη έκθεση θα εξαρτηθεί επί της ουσίας η συνέχιση των δανειοδοτήσεων από την Ευρωζώνη, ενώ από τη δεύτερη θα εξαρτηθεί η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ.

Οι εκθέσεις αυτές θα τεθούν διαδοχικώς υπό την κρίση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Στόχος των Βρυξελλών είναι να κλείσει το ζήτημα της πέμπτης δόσης σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών.

Στο προσεχές Eurogroup (στις 20 Ιουνίου, εκτός και να γίνει νωρίτερα έκτακτη συνάντηση) θα αναζητηθεί «πολιτική συμφωνία» για τη νέα στήριξη της Ελλάδας με δάνεια 60-65 δισ. ευρώ.

Το αν θα πρόκειται για διμερή δανεισμό, όπως αυτός του σημερινού Μνημονίου ή για κεφάλαια από το προσωρινό Ταμείο Στήριξης (EFSF) θα αποφασισθεί αργότερα.

Αυτό που προέχει είναι να υπάρξει συμφωνία για τη στήριξη της Ελλάδας το 2012, ώστε να αρθούν τα εμπόδια για την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου από την πλευρά του ΔΝΤ.

Την Τετάρτη, στη συνεδρίαση του «υπηρεσιακού Eurogroup» οι εκπρόσωποι της τρόικας θα παρουσιάσουν τα πρώτα ασφαλή πορίσματα της αξιολόγησης τoυ προγράμματος ενόψει της εκταμίευσης της 5ης δόσης του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά την ΕΚΤ, στελέχη της εξακολουθούν να τονίζουν ότι δεν πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ωστόσο φαίνεται ότι αποδέχονται την «εθελοντική μετακύλιση» του χρέους.

Η ΕΚΤ δεν θα υποχωρήσει από την αντίθεσή της στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δήλωσε η Γκερτρούντε Τούμπελ – Γκούγκερελ, απερχόμενο μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της τράπεζας, στο πρακτορείο Reuters.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου