ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Γελοία η συζήτηση για έξοδο από το ευρώ»

γελοία-η-συζήτηση-για-έξοδο-από-το-ευρ-437178

Tην ανάγκη να υπερακοντίσει τους δημοσιονομικούς της στόχους, μειώνοντας ταυτοχρόνως το μέγεθος του δημόσιου τομέα, υπογραμμίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, σε συνέντευξη που δημοσιεύει το διεθνές πρακτορείο Market News.

Για να καθησυχαστούν οι αγορές προτρέπει τις ελληνικές τράπεζες να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους, ενώ τόνισε ότι οι συγχωνεύσεις και οι στρατηγικές συμμαχίες θα έρθουν σύντομα.

Για την κινδυνολογία ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ, είπε: "τη βρίσκω εντελώς γελοία, τελεία και παύλα".

Ο ίδιος υποστήριξε ότι αν η Ελλάδα καταφέρει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο Μνημόνιο, τότε η Ε.Ε και το ΔΝΤ θα εγκρίνουν την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου από τον Μηχανισμό Στήριξης.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων επεσήμανε ότι ένα φιλόδοξο, εμπροσθοβαρές και μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα, στην προσπάθειά της να βγει από την τωρινή κρίση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ένα τέτοιο πρόγραμμα εάν εφαρμοστεί αποτελεσματικά, μπορεί να μειώσει δραστικά το χρέος και να απελευθερώσει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, πείθοντας τις αγορές ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. Η υλοποίηση του προγράμματος των 50 δισ. μπορεί να μειώσει το χρέος κατά 22% του ΑΕΠ και ακόμη περισσότερο, καθώς θα στηρίξει την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδος και θα φέρει σημαντικές ξένες επενδύσεις.

Παράλληλα, για μια ακόμη φορά, τόνισε ότι η συζήτηση για αναδιάρθρωση βλάπτει τη χώρα, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της, χωρίς κανενός είδους αναδιάταξη, αν εφαρμοστεί σωστά το πρόγραμμα προσαρμογής.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου