ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκεκριμένα μέτρα απαιτεί η τρόικα

συγκεκριμένα-μέτρα-απαιτεί-η-τρόικα-437357

Πολύωρη ήταν χθες η διαπραγμάτευση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και κατά τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος ορίζοντας ολοκλήρωσης.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων παραμένει σειρά ανοιχτών ζητημάτων όπως:

• Η εξειδίκευση των μέτρων ύψους 1,6 δισ. ευρώ επί συνόλου νέων μέτρων 6,5 δισ. ευρώ για το 2011. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν και οι προτάσεις της ΝΔ. Το οικονομικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε την Τετάρτη προτάσεις στα στελέχη της τρόικας, οι οποίες θα συζητηθούν και με τον υπουργό Οικονομικών.

• Τα αδιευκρίνιστα μέτρα, ύψους 10,5 δισ. ευρώ, του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, το οποίο, αφού συγκεκριμενοποιηθεί και συμφωνηθεί με την τρόικα, θα «περάσει» από το Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

• Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ.

Εβδομάδα «φωτιά» 20-24 Ιουνίου

Τη Δευτέρα 20 Ιουνίου αρχίζει στην Ευρώπη η πιο κρίσιμη εβδομάδα για το ελληνικό ζήτημα, στη διάρκεια της οποίας θα αποφασιστεί η δόση του Ιουλίου, ύψους 12 δισ. ευρώ, η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα για το 2012 και το 2013 και πιθανόν η «φόρμουλα» για μια φιλική προς τις αγορές «αναδιάταξη» του ελληνικού χρέους.

Και αυτό γιατί η ημερομηνία των συνεδριάσεων των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin μεταφέρθηκε από τις 14 στις 20 Ιουνίου (ημέρα Δευτέρα) στο Λουξεμβούργο. Ακολουθεί την ίδια εβδομάδα η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Ιουνίου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου