ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθελοντική αναδιάταξη του ελληνικού χρέους

εθελοντική-αναδιάταξη-του-ελληνικού-437977

H ευρωζώνη θα μπορούσε να εξετάσει μια εθελοντική αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, εφόσον αυτή δεν θα οδηγήσει σε πιστωτικό επεισόδιο, δήλωσε την Δευτέρα ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν.

«Θα εξεταστεί επίσης μια εθελοντική επιμήκυνση των λήξεων των δανείων, η επονομαζόμενη αναμόρφωση ή επαναπρογραμματισμός σε εθελοντική βάση με τον όρο ότι δεν θα προκαλέσει πιστωτικό επεισόδιο», είπε ο κ. Ρεν, σύμφωνα με το Reuters.

«Ενώ η αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι στο τραπέζι, μία πρωτοβουλία τύπου Βιέννης, που στοχεύει στη διακράτηση των θέσεων των ιδιωτών επενδυτών, των τραπεζών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιριών στην Ελλάδα, θα μπορούσε επίσης να προωθηθεί», σημείωσε.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν να στηρίζουν οικονομικά την Ελλάδα.

Ορισμένοι αναλυτές φοβούνται όρι ενδεχόμενη αναδιάταξη (reprofiling) του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να ενεργοποιήσει πιστωτικό επεισόδιο (credit event), με αποτέλεσμα να πληρωθούν και οι κάτοχοι των CDS.

Όπως λένε, σε περίπτωση αναδιάταξης οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα στο «C» (χρεωκοπία), με αποτέλεσμα τα ελληνικά ομόλογα να μην μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως εγγύηση από την ΕΚΤ.

Υπολογίζεται ότι θέσεις σε CDS επί ελληνικού χρέους είναι πάνω από 6 δισ. δολάρια και τα πιθανά κέρδη θα ξεπεράσουν τα 30 δισ. δολάρια, καθώς ενδέχεται η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους να θεωρηθεί ως μία «επιλεκτική χρεωκοπία» (selective default).

Η κύρια επιλογή που εξετάζεται τώρα στην ΕΕ είναι η εθελοντική συμφωνία με ιδιώτες επενδυτές που κατέχουν ελληνικά ομόλογα να τα διακρατήσουν για την περίοδο που θα διαρκέσει ένα νέο πρόγραμμα της τρόικας για την Ελλάδα, για την περίοδο 2011 – 2014.

Η λύση αυτή κερδίζει έδαφος μετά την άρνηση της ΕΚΤ να στηρίξει τα σχέδια «ήπιας αναδιάρθρωσης».

Μία εθελοντική συμφωνία με τους πιστωτές θα μπορούσε να αποτελεί τμήμα ευρύτερου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, περικοπών και πρόσθετης χρηματοδότησης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ ως το 2014, κατά το μοντέλο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης».

Η Πρωτοβουλία ήταν μία συμφωνία που έγινε τον Ιανουάριο του 2099, μεταξύ της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, τραπεζικών και εποπτικών αρχών, καθώς και τραπεζών με θυγατρικές στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Οι τράπεζες δεσμεύτηκαν τότε δημοσίως να διατηρήσουν την παρουσία τους στις χώρες της περιοχής και να ενισχύσουν τα κεφάλαια των θυγατρικών τους στο πλαίσιο των πακέτων οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ στις συγκεκριμένες χώρες.

Το ενδεχόμενο της αναδιάταξης έθιξε πρόσφατα δημοσίως ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το υποστηρίζει η γερμανική κυβέρνηση, ενώ και η γαλλική κυβέρνηση φαίνεται ότι κάνει στροφή.

Πάντως, η ΕΚΤ συνεχίζει να διατηρεί την ίδια αδιάλλακτη στάση.

Σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Κριστιάν Νουαγιέ, δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας θα έπληττε τον ιδιωτικό τομέα, καθώς ένας μεγάλος όγκος του χρέους διακρατείται από τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.

Στο ίδιο πλαίσιο, και ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γιενς Βάιντμαν, επανέλαβε, την Δευτέρα, την αντίθεσή του με την περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά τα ομόλογα που δέχεται ως ενέχυρο για τον δανεισμό των τραπεζών.

Το αρνητικό κλίμα αποτυπώνεται και σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποπληρώσουν τα χρέη τους, ενώ επισημαίνεται ότι η ρύθμιση που σχεδιάζεται για το ελληνικό χρέος είτε ονομαστεί ανασχεδιασμός, ήπια αναδιάρθρωση, αναδιάταξη (reprofiling) ή εθελοντική αναδιάρθρωση, θα πρόκειται περί χρεοκοπίας.

Την περασμένη Παρασκευή, η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «B+» από «ΒΒ+» και απείλησε με νέα υποβάθμιση εάν δεν εξασφαλιστεί πλήρης στήριξη και χρηματοδότησή της από την τρόικα.

Ανάλογη κίνηση αναμένεται και από την Moody’s αυτή την εβδομάδα.

Η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο ανήλθε μέχρι τις 1.398 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 47 μονάδων σε σχέση με το άνοιγμα της αγοράς. Το επιτόκιο ανήλθε μέχρι το 16,99% από 16,60%.

Τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) έχουν αναρριχηθεί πάνω από τις 1.500 μονάδες βάσης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου