ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκρατικοποιήσεις με την ψυχή στο στόμα

αποκρατικοποιήσεις-με-την-ψυχή-στο-στ-435866

Την άμεση υιοθέτηση πρόσθετων παρεμβάσεων άνω των 6 δισ. ευρώ για τη μείωση του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους και σχέδιο για άμεσες και εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις, ανακοίνωσε επισήμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, που διήρκησε πολλές ώρες και ήταν -σύμφωνα με πληροφορίες- αρκετά δύσκολο, χωρίς να λείπουν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ υπουργών.

Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας που θα αναλάβει να βγάλει «στο σφυρί» ό, τι διαθέτει το κράτος προς ιδιωτικοποίηση, εξήγγειλε πως ιδρύει η κυβέρνηση. Η προκήρυξη για την πρόσληψη ειδικού γραμματέα που θα τεθεί επικεφαλής δημοσιεύθηκε στο opengov.gr όπου αναφέρονται οι σκοποί και η προθεσμία υποβολής δηλώσεων υποψηφιοτήτων (που λήγει στις 29 Μαΐου).

Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου -με αγγλόφωνη ανακοίνωση που εξέδωσε- παρουσίασαν τις αποφάσεις για ταχύτερες αποκρατικοποιήσεις, με στόχο να εισπραχθούν τα σχεδόν 7 δισ. ευρώ που απαιτούνται επιπρόσθετα από φέτος και άλλα 22 δισ. ως το 2015.

Ο κύριος Πεταλωτής έκανε λόγο και για προσπάθεια μείωσης των απασχολούμενων και του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο.

 Άμεσα ξεκινά η διαδικασία αποκρατικοποίησης για ΟΤΕ, ΤΤ, ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΕΥΑΘ. Ήδη προχωρούν οι σύμβουλοι για ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΕΑΣ, Ελευθέριος Βενιζέλος, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, άδειες τυχερών παιχνιδιών, ΟΔΙΕ, ΕΒΟ, κοιτάσματα Καβάλας για αποθήκη φυσικού αερίου και αυτοκινητόδρομους.

 

Μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουν προσληφθεί και οι σύμβουλοι για ΔΕΗ, Καζίνο, περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια.

Νέους ειδικούς φόρους στο φυσικό αέριο και τα αναψυκτικά και περικοπές σειράς επιδομάτων (πλην του οικογενειακού και του χρονοεπιδόματος) αποφάσισε στη συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα πρώτα μέτρα του νέου πακέτου που θα έρθουν στη Βουλή και αποτελούν προϋπόθεση για τη συνέχεια της βοήθειας από τους δανειστές μας είναι τα εξής:

-Επιβάλλονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα αναψυκτικά.

-Εξισώνεται ο φόρος πετρελαίου θέρμανσης με κίνησης.

-Επιβάλλεται ειδικός φόρος στο φυσικό αέριο αλλά θα εξακολουθήσει να είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο

-Αυξάνονται κατά 20% τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ

-Κόβονται υπερωρίες, επιδόματα και κίνητρο απόδοσης – εξομάλυνσης στο δημόσιο.

-Επιβάλλεται εισφορά (τύπου ΛΑΦΚΑ) στις επικουρικές συντάξεις από 1ης Ιουλίου

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

Νωρίτερα, στην εισηγητική ομιλία του προς το Υπουργικό Συμβουλίου ο πρωθυπουργός τόνισε προς τους υπουργούς πως το πατριωτικό καθήκον δεν επιτρέπει ολιγοψυχία.

Η μάχη για τη σωτηρία της χώρας συνεχίζεται και στην υπηρέτηση αυτού του πατριωτικού καθήκοντος δεν συγχωρείται λιγοψυχία, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Πέρυσι, τόνισε ο πρωθυπουργός, με τις αποφάσεις μας και τις θυσίες του ελληνικού λαού αποφύγαμε τη χρεοκοπία. Και πρόσθεσε ότι όπως πριν από ένα χρόνο, έτσι και τώρα παίρνουμε τις αποφάσεις που χρειάζονται, για να αποφύγουμε οριστικά τον κίνδυνο και να αλλάξουμε οριστικά τη χώρα.

Αποτρέψαμε τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι βάλαμε τη χώρα σε τροχιά νοικοκυρέματος και ανάπτυξης και δεν μας επιτρέπεται κανένα πισωγύρισμα. Έχουμε χρέος, τόνισε, απέναντι στη χώρα και στον ελληνικό λαό, να διασφαλίσουμε τη μελλοντική μας πορεία.

 
Πώς θα τρέξουν οι αποκρατικοποιήσεις
 
Το Υπουργείο Οικονομικών δημοσιεύει προσκλήσεις για εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη διαδικασία επιλογής χρηματοοικονομικών συμβούλων με στόχο την άμεση προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων σε σχέση με τα παρακάτω περιουσιακά στοιχεία:

Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος (OTE): Άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης (put option) για το 10% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ και εξέταση της πώλησης επιπλέον 6%.

Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ): Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών ή και περιουσιακών στοιχείων σε στρατηγικό επενδυτή

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (TT): Πώληση του 34% του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΤ καθώς και εξέταση πώλησης επιπλέον 10% κατοχής των Ελληνικών Ταχυδρομείων μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και εισόδου στρατηγικού επενδυτή

Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Πρωτευούσης (ΕΥΔΑΠ): Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και είσοδος στρατηγικού επενδυτή

Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ): Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και είσοδος στρατηγικού επενδυτή

Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) and Λιμένες Αττικής: Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συγχώνευση περιφερειακών λιμένων Αττικής και είσοδος στρατηγικών επενδυτών

Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και Κύριοι Περιφερειακοί Λιμένες: Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συγχώνευση περιφερειακών λιμένων και είσοδος στρατηγικών επενδυτών.

 
Τα φορολογικά μέτρα
Αυτά "για αρχή", καθώς το πρόγραμμα θα επεκταθεί και θα εμπλουτιστεί τις αμέσως επόμενες μέρες, σε συνεννόηση με την Τρόικα.

Από σήμερα όμως, τα μέτρα αυτά θα τεθούν και σε διάλογο στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς (αναλυτικά σελ. 19)  καθώς, όπως τόνισε ο κ. Πεταλωτής, κρίνεται αναγκαία η ευρύτερη συναίνεση και συμπαράταξη για τους στόχους και τον τρόπο επίτευξης του προγράμματος.

Συμπληρωματικά μέτρα και αποφάσεις για φορολογικά μέτρα, θα εξεταστούν σε συνεννόηση με την Τρόικα, και θα τεθούν πιθανότατα στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, σε περίπου δέκα μέρες.

Μεταξύ άλλων στο τραπέζι είναι η αύξηση του ΦΠΑ σε είδη της καθημερινότητας, η επιβολή εισφοράς στις συντάξεις, η μείωση του αφορολόγητου, η αύξηση των τελών κυκλοφορίας στα Ι.Χ., η εφαρμογή ΕΦΚ στα αναψυκτικά, η έκτακτη εισφορά σε κατόχους ακριβών ακινήτων κ.α.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου