ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

νέα-υποβάθμιση-της-ελληνικής-οικονομ-438204

 

Η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε B+ από ΒΒ+, ενώ την απειλεί και με νέα υποβάθμιση εάν δεν εξασφαλιστεί πλήρης στήριξη και χρηματοδότησή της από την τρόικα. Όπως εξηγεί, η υποβάθμιση κατά τρεις μονάδες οφείλεται στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και στο αυξημένο πολιτικό ρίσκο που εμπεριέχει η εφαρμογή περαιτέρω λιτότητας.

Τέλος, ο οίκος τονίζει, δίνοντας μία ιδέα για το τι θα επικρατούσε στις αγορές, ότι θα εκλάμβανε ως χρεοκοπία πιθανή επιμήκυνση.

Στην αρνητική φημολογία για τη χώρα αποδίδει το ΥΠΟΙΚ την κίνηση της Fitch, υπογραμμίζοντας ότι παραβλέπει τις νέες δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί η Fitch, η υποβάθμιση, κατά τρεις μονάδες, «αντανακλά την κλίμακα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην εφαρμογή ενός ριζικού και δομικού προγράμματος αλλαγών που είναι απαραίτητο για την διασφάλιση της ρευστότητας και των θεμελίων για μία βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη».

Τα ελληνικά ομόλογα είναι, μετά τη νέα υποβάθμιση, ακόμα χαμηλότερα στην κατηγορία των ομολόγων-σκουπιδιών (junk).

Το πολιτικό ρίσκο από την εφαρμογή επιπλέον μέτρων λιτότητας έχει αυξηθεί, υποστηρίζει επιπλέον ο οίκος, σημειώνοντας επίσης πως θα θεωρούσε χρεοκοπία πιθανή επιμήκυνση της λήξης των ελληνικών ομολόγων -και η αξιολόγηση του οίκου θα υποβαθμιζόταν αναλόγως.

Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι η μεγαλύτερη έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις έχει αυξήσει τον κίνδυνο καθυστέρησης της χρηματοδότησης από ΕΕ και ΔΝΤ λόγω των πολιτικών και τεχνικών εμποδίων στην εφαρμογή του προγράμματος των 50 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, τονίζει ότι εάν η αναδιάρθρωση συμβεί, τότε η αξιοπιστία των δεσμεύσεων πολιτικής όσον αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης (ESM) και τα προγράμματα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για την Ιρλανδία (΄BBB+΄/Negative) και την Πορτογαλία (΄BBB-΄/RWN), καθώς και για την Ελλάδα, θα υποχωρούσε σημαντικά και θα έχει σημαντικά αρνητικό αντίκτυπο στη χρηματοπιστωτική σταθερότητας της Ευρωζώνης.

Οι αναλυτές της εκτιμούν πως η αβεβαιότητα για το ύψος και τους όρους του νέου δανείου, καθώς και ο ρόλος των ιδιωτών πιστωτών, θα αρθεί από την ολοκλήρωση της τέταρτης αναθεώρησης του προγράμματος που αναμένεται στο δεύτερο μισό του Ιουνίου.

Το υπουργείο Οικονομικών αντέδρασε στην υποβάθμιση, αποδίδοντας την κίνηση του οίκου στην αρνητική φημολογία στο διεθνή Τύπο αλλά και στην υποτίμηση των νέων δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

«Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Fitch έρχεται σε μια περίοδο που το οικονομικό πρόγραμμα αξιολογείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και επηρεάζεται από την έντονη φημολογία η οποία κατακλύζει τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο» σημειώνει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Η υποβάθμιση, συνεχίζει, «παραβλέπει τις επιπρόσθετες δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011, αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων».

Οι συγκεκριμένες πολιτικές για να υλοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις «θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος», καταλήγει το υπουργείο.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου