ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απειλές και από τον Τρισέ

απειλές-και-από-τον-τρισέ-436212

 

Σοβαρό ενδεχόμενο να επιλεγεί – λόγω των συνθηκών – εκπροσώπηση της Ελλάδας στην έδρα της ΕΕ και του ΔΝΤ από οικονομική προσωπικότητα κύρους προκύπτει από τις χθεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού, την ίδια ώρα που με παρέμβασή του ο Τρισέ προσπαθεί να κόψει κάθε συζήτηση για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να «ηρεμήσει» τις αγορές αλλά και τις ανησυχίες των ευρωπαίων τραπεζιτών. Ο ίδιος απειλεί να κόψει τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση αν αποφασιστεί η επιμήκυνση, κάτι που θα απειλήσει να οδηγήσει σε κατάρρευση τις ελληνικές Τράπεζες.

Η τρόικα από την πλευρά της, ανανέωσε το ραντεβού της με το οικονομικό επιτελείο για τις 25 Μαΐου, προκειμένου να δει τα συγκεκριμένα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Εκπρόσωπος ο Παπαδήμος;

Προκαλώντας φημολογία και εκτιμήσεις έληξε η συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λουκά Παπαδήμο, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους η συνάντηση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς βρισκόμαστε, παραμονές των αποφάσεων για τα νέα μέτρα που απαιτεί η τρόικα να εφαρμόσει η κυβέρνηση προκειμένου να "διορθώσει" την πορεία του τρέχοντος προϋπολογισμού περιορίζοντας το έλλειμμα, αλλά και για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας της οικονομίας για το οποίο οι Ευρωπαίοι εταίροι απαιτούν να "συνυπογράψει" και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η συνάντηση θεωρείται ότι ήταν βαρύνουσας σημασίας δεδομένου ότι ο κ. Παπαδήμος επέστρεψε στην Αθήνα από τη Φρανκφούρτη, όπου ως σύμβουλος του Ελληνα πρωθυπουργού είχε επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ. Πληροφορίες, επιμένουν ότι η συνάντηση έγινε για να συζητηθεί η εκπροσώπηση της χώρας μας απ’ ευθείας στην έδρα της Κομισιόν και των δανειστών μας, από τον κ. Παπαδήμο.

Αρνητικός ο Τρισέ

Συνεχίσθηκε για τέταρτη ημέρα χθες η υποχώρηση της ελληνικής αγοράς ομολόγων – αλλά και της ευρωπαϊκής – με αφορμή την ανησυχία των αγορών μήπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «θα υπονόμευε τη δυνατότητα των ελληνικών ομολόγων να δίνονται ως εγγύηση στην ΕΚΤ για τη χορήγηση ρευστότητας», όπως προειδοποίησε μιλώντας στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα ο Γερμανός ευρωτραπεζίτης Γιούργκεν Σταρκ.

Πρόκειται για μια άποψη που υποδαύλισε χθες δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, που αναφέρεται σε ανάλογες προειδοποιήσεις του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ προς τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών.

H EKT απορρίπτει το reprorfiling (με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής) του ελληνικού χρέους καθώς αν αυτό γίνει χωρίς να υπάρχει “τρίτος” εγγυητής στην πραγματικότητα έμμεσα αναλαμβάνει η ίδια την ευθύνη αυτή καθώς ένα μέρος του προς επιμήκυνση χρέους βρίσκεται στα χαρτοφυλάκιά της.

Άλλωστε, όπως αναφέρει μελέτη του ΔΝΤ του 2003 με συγγραφείς μεταξύ των οποίων και το σημερινό υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τίμοθυ Γκάιντνερ, η απειλή default από οικονομίες οι οποίες είναι σε κατάσταση λίγο πριν από το χρεοστάσιο δεν θεωρείται επαρκής όρος για να πεισθούν οι δανειστές αυτής της χώρας να αποδεχθούν μία “ήπια αναδιάρθρωση” με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής…

Ο κ. Μπίνι Σμάγκι χαρακτήρισε μάλιστα πρόσφατα ως όρο χωρίς περιεχόμενο την “ήπια αναδιάρθρωση” του ελληνικού χρέους χωρίς όμως να επισημάνει ότι το κενό αφορά το γεγονός ότι για να γίνει οποιαδήποτε επιμήκυνση χρειάζεται ένας τρίτος εγγυητής ο οποίος σήμερα και μέχρι την ενεργοποίηση του μόνιμου Μηχανισμού σταθεροποίησης του ESM το 2013, δεν υφίσταται…

Οι τραπεζίτες έχουν ζητήσει να αναλάβει το EFSF τον ρόλο του έμμεσου εγγυητή και να απαλλαγεί η ΕΚΤ από αυτό τον ρόλο που η ίδια έχει υποχρεωθεί να αναλάβει για να αποφευχθεί μέχρι σήμερα η χρεοκοπία των ελληνικών ομολόγων.

Η νέα απειλή

Όπως μεταδίδεται από τα διεθνή πρακτορεία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να σταματήσει να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις σε περίπτωση που γίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους. Αν συμβεί αυτό και η ΕΚΤ αποσύρει τους ειδικούς κανόνες που επέτρεπαν στις ελληνικές τράπεζες να αντλούν ρευστότητα θέτοντας ως εγγύηση ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τότε θα οδηγηθεί η οικονομία σε ακραίες καταστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο του 2010, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είχε αποφασίσει να αναστείλει την εφαρμογή του ελάχιστου ορίου πιστοληπτικής διαβάθμισης για τις προϋποθέσεις καταλληλότητας των ασφαλειών σε πράξεις πίστωσης του Ευρωσυστήματος στην περίπτωση των ομολόγων που έχουν εκδοθεί ή εγγυηθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Η αναστολή αποφασίστηκε μετά την έγκριση από την ελληνική κυβέρνηση του προγράμματος οικονομικής και δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ιδιωτικοποιήσεις ζητά ο Γιούνκερ

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ ζητά την εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης της Ελλάδας και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

«Ο στόχος μείωσης του ελλείμματος που έχει τεθεί πρέπει να υλοποιηθεί και αυτό προϋποθέτει πρόσθετα μέτρα» λέει ο κ. Γιούνκερ σε προδημοσίευση συνέντευξής του στη Γερμανική εφημερίδα «Στουτγκάρτερ Τσάιτουνγκ».

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου απορρίπτει συνολική αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, αλλά επανέρχεται στην πρόταση ήπιας αναδιάρθρωσης.

Κατά τον κ. Γιούνκερ μια επιμήκυνση της αποπληρωμής θα πρέπει να αποτελεί μέρος ενός συνολικού πακέτου και ο ίδιος προειδοποιεί ότι «ουδείς στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να αφεθεί στην ελπίδα ότι η χώρα μπορεί να αποφύγει πρόσθετες προσπάθειες και περισσότερα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου