ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λεφτά μόνο κατόπιν συναίνεσης

λεφτά-μόνο-κατόπιν-συναίνεσης-439040

 

Στην Αθήνα επέστρεψαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και η τρόικα προκειμένου να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για τα μέτρα που πρέπει να αποφασίσει πρώτα η Ελλάδα και στη συνέχεια να συζητήσουν εκ νέου στις Βρυξέλλες την παράταση της βοήθειας προς τη χώρα μας.

Οι ευρωπαίοι εταίροι μέσα σε βαρύ κλίμα για την ελληνική πλευρά, απαίτησαν να υπάρξει συμφωνία "πακέτο" στα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής όχι μόνο για το 2011 αλλά και τα επόμενα χρόνια (ως το 2015) τις διαρθρωτικές αλλαγές που δεν υλοποιήθηκαν και να διασφαλισθεί η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας προκειμένου να εγκρίνουν την καταβολή της 5ης δόσης (12 δισ. ευρώ) της βοήθειας.

Στις Βρυξέλλες κατέστη σαφές ότι η συμφωνία επί των μέτρων οικονομικής πολιτικής, για την οποία μάλιστα απαιτούν και τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να συζητήσουν την όποια πρόσθετη βοήθεια πρός την Ελλάδα για το 2012 και 2013.

Οι όροι αυτοί ετέθησαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Eurogroup στο οποίο παρίστατο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν και της ΕΚΤ κ. Κλάους Μαζούχ.

Την επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την χωρίς καθυστέρηση εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και τη γραπτή συναίνεση των πολιτικών κομμάτων (κυρίως της ΝΔ) στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, κάτι που διαψεύδει η κυβέρνηση, ζήτησαν λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Eurogroup o Eπίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Σύμφωνα, όμως, με τις πληροφορίες, ειδικά για το θέμα της συναίνεσης οι κοινοτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ομαλή συνέχιση της χρηματοδότησης.

Όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, οι ίδιοι ανέφεραν, για πρώτη φορά δημοσίως, πως εξετάζεται μιας μορφής «αναδιάταξη» (re-profiling).

Η αναδιάταξη είναι ο αγαπημένος όρος των Βρυξελλών όταν αναφέρονται στην εθελοντική ανταλλαγή παλαιότερων ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας (και ενδεχόμενως μεγαλύτερου ή μικρότερου επιτοκίου), μία σχετικά σύγχρονη μορφή «ήπιας» αναδιάρθρωσης χρέους.

Παράλληλα, παρατήρησαν πως εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός οργανισμού με αποστολή την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον οργανισμό αυτό θα έχει συμμετοχή η Κομισιόν.

Πηγές από την ελληνική πλευρά ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και η αξιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών του δημοσίου, μία εκ των οποίων θα ιδιωτικοποιηθεί μέσα στο 2011.

 

Διαψεύδει η κυβέρνηση

Στη διάψευση όσων αναφέρονται περί απαιτήσεων της τρόικας για έγγραφη συναίνεση των κομμάτων στα κυβερνητικά μέτρα προχώρησε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος παράλληλα ανέφερε ότι η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα αναβληθεί για λίγες ημέρες.

«Κανένα θέμα επιβολής δεν υπάρχει από τρίτους. Είναι θέμα ευθύνης, εμείς, οι κύριες πολιτικές δυνάμεις, να αντιληφθούμε την εικόνα της χώρας και να προωθήσουμε τις λύσεις που χρειάζονται» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Κάλεσε δε τη ΝΔ να εκμεταλλευτεί τη διαδικασία στη Βουλή, όταν θα συζητείται το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο -όπως είπε- θα περιλαμβάνει πλήρες σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και να δείξει εμπράκτως την συναίνεσή της, καταθέτοντας προτάσεις για την επίτευξη των στόχων της χώρας.

«Αλίμονο αν η ΝΔ κινείται με τη λογική ότι αν δεν είναι το σχέδιο για τη χώρα στη λογική του δικού μου σχεδίου, δεν συμφωνώ» είπε ο κ. Πεταλωτής.

Για τη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο ανέφερε ότι πρόκειται να αναβληθεί για λίγες μέρες, για να ολοκληρωθεί η επεξεργασία και να γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις.

Για τη συζήτηση στο Eurogroup δήλωσε ότι «δεν ελήφθησαν αποφάσεις, γιατί οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται, καθώς απαιτείται βελτίωση και συμπλήρωση για μεγαλύτερη συνέπεια στην εκπλήρωση των στόχων, ενώ επισημάνθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει γίνει».

Οι όροι του Ολι Ρεν

Δεσμεύσεις για αποκρατικοποιήσεις και διακομματική συναίνεση στην Ελλάδα για την εφαρμογή του μνημονίου θέτει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν ως προϋποθέσεις για την αποταμίευση της πέμπτης δόσης, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο «αναδιάταξης» του ελληνικού χρέους.

Μέχρι το 2012 έχουν συμφωνηθεί κινήσεις για ιδιωτικοποιήσεις που θα αποφέρουν έσοδα ύψους 15 δισ. ευρώ, τόνισε ο Επίτροπος, λέγοντας πως η πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα είναι απαραίτητη για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Στις ανακοινώσεις του μετά το Ecofin την Τρίτη, ο Όλι Ρεν υπογράμμισε πως «είναι πράγματι κρίσιμο οι ελληνικές αρχές να ανακοινώσουν αποφασιστικά μέτρα για να διασφαλιστεί η πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Το Φεβρουάριο, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε και ανακοίνωσε πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, όπως σημείωσε, τα 15 δισ. ευρώ προβλέπονται στη διάρκεια αυτού και του επόμενου έτους.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ο επίτροπος ανέφερε πως «θα μπορούσε να εξεταστεί μία επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής σε εθελοντική βάση».

Μαζί με αυτήν, σημείωσε ο Όλι Ρεν, θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί το να ζητηθεί από τις τράπεζες και τους ιδιώτες επενδυτές να διατηρήσουν τις θέσεις που κατέχουν στα ελληνικά ομόλογα.

Πιθανή τέτοια κίνηση θα ήταν παρόμοια με την προϋπόθεση που τέθηκε τη Δευτέρα στη Λισαβόνα για την έγκριση του πορτογαλικού πακέτου διάσωσης, έπειτα από απαίτηση της Φιλανδίας για να δώσει το «πράσινο φως».

Ο Γιούνκερ

Πιο ξεκάθαρος είχε εμφανιστεί νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: «Η Ελλάδα πρέπει γρήγορα να ιδιωτικοποιήσει δημόσια περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ για να καταστήσει βιώσιμο το μεσοπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο χρέος της, γιατί επί του παρόντος δεν είναι διατηρήσιμο», είπε σε σεμινάριο του Συμβουλίου της Λισαβόνας.

Δηλώνοντας κάθετα αντίθετος σε μία ευρεία αναδιάρθρωση (η οποία, εξήγησε, θα σήμαινε «κούρεμα» στα ομόλογα), τονίζοντας όμως πως «εάν η Ελλάδα καταβάλει όλες αυτές τις προσπάθειες, τότε θα πρέπει να κοιτάξουμε εάν είναι δυνατή μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους». Ως ήπια, προσέθεσε, νοείται η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής.

Ο επίτροπος σημείωσε επίσης, κατά το Reuters, πως χρειάζεται συναίνεση όλων των κομμάτων στην Ελλάδα για να προχωρήσει η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας: «Η συναίνεση των κομμάτων και η έγκριση του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ, οι στόχοι και οι πολιτικές του, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει περαιτέρω το ελληνικό πρόγραμμα».

«Αφού η πολιτική συναίνεση επιτεύχθηκε στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία, γιατί όχι και στην Ελλάδα; Δεν πρόκειται για πολιτικό παιχνίδι, αλλά για εθνικό πεπρωμένο και για ένα ζήτημα θεμελιώδους εθνικής υπευθυνότητας όλων των πολιτικών δυνάμεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Eπίτροπος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου