ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσθετα μέτρα 10 δισ. ευρώ για το 2011

πρόσθετα-μέτρα-10-δισ-ευρώ-για-το-2011-439170

Tα 10 δισ. ευρώ προσεγγίζουν τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που ζητεί η τρόικα από την Ελλάδα για το 2011. Για το 2011 – 2012 ζητείται η εξοικονόμηση δαπανών να στηριχθεί σε περικοπές από την μισθοδοσία του Δημοσίου, την δημόσια διοίκηση, τις κοινωνικές δαπάνες, τις δημόσιες επενδύσεις, τις στρατιωτικές δαπάνες, τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους ειδικούς λογαριασμούς. Στο πλαίσιο αυτό η τριμερής εξετάζει την ανάληψη από στελέχη της Κομισιόν ενεργού ρόλου στην διαχείριση των δαπανών, στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και στην πορεία του ΕΣΠΑ.

Κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και οι επικεφαλής της τρόικα κ.κ. Ματθίας Μορς (ΕΕ), Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) είχαν συνεργασίες για την αποκρυστάλλωση των παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν για να διορθωθούν οι αποκλίσεις του Προϋπολογισμού 2010, αλλά για την τελική μορφή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Η έκθεση αξιολόγησης των επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που θα ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή αποτυπώνει μεγάλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Μνημονίου και αποκλίσεις από τα συμπεφωνημένα.

Έτσι, η τρόικα ζητεί από την κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα ύψους 7,4 δισ. ευρώ για να διασφαλιστεί ο στόχος μειώσεως του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους. Η πρότασης της τριμερούς αναφέρεται σε εξοικονόμηση δαπανών ύψους 5 δισ. ευρώ και σε αύξηση εσόδων κατά 2,5 δισ. ευρώ.

Τα εν λόγω μέτρα που αντιστοιχούν σε δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 3,1% του ΑΕΠ αναμένεται να συνοδευτούν και από ένα αποθεματικό για απρόβλεπτες δαπάνες (0,5% του ΑΕΠ) που θα εξασφαλίσει την επίτευξη των στόχων για το έλλειμμα. Έτσι, αθροιστικά τα μέτρα αναμένεται να προσεγγίσουν τα 10 δισ. ευρώ.

 

Αμφιβολίες

Αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει τις δέουσες μεταρρυθμίσεις εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Die Welt. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, και η Κομισιόν εμφανίζεται άκρως δυσαρεστημένη για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στην Ελλάδα.

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι στο ΔΝΤ επικρατεί απογοήτευση για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει η Αθήνα και διατυπώνονται αμφιβολίες εάν θα πρέπει να χορηγηθεί στην Ελλάδα νέο δάνειο.

Μάλιστα, φέρεται να ασκείται κριτική στην εφαρμογή του προγράμματος και κυρίως στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων. Το δημοσίευμα αναφέρεται στο ενδεχόμενο να μην συναινέσει το ΔΝΤ στην καταβολή της πέμπτης δόσης, οπότε θα αναλάβουν οι Ευρωπαίοι να καλύψουν το μερίδιο του διεθνούς οργανισμού, ωστόσο και σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται η εφημερίδα παρά τις επιφυλάξεις το Ταμείο θα συμμετάσχει και στην πέμπτη δόση.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα και η Επιτροπή της ΕΕ εμφανίζεται άκρως δυσαρεστημένη με τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στην Ελλάδα.

Πιέζει και η Μέρκελ

Να επιταχύνει την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων καλεί την Ελλάδα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πως η οικονομική κρίση δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας της τη Δευτέρα σε φοιτητές στο Βερολίνο, λίγες ώρες πριν τις κρίσιμες διαβουλεύσεις στο Eurogroup, η Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε «κάθε σκέψη για αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στην ευρωζώνη πριν το 2013».

Κάτι τέτοιο, υποστήριξε σύμφωνα με το Reuters, θα επέφερε «απίστευτο πλήγμα» στην αξιοπιστία ολόκληρης της Ευρωζώνης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου