ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαν του μαν της τρόικας στο Υπουργείο Οικονομικών

μαν-του-μαν-της-τρόικας-στο-υπουργείο-ο-439386

Απανωτές συσκέψεις από χθες στο υπουργείο Οικονομικών που θα συνεχιστούν και σήμερα, έχουν οι απεσταλμένοι των δανειστών που εξετάζουν διεξοδικά τις αλλαγές και τις αναθεωρήσεις που απαιτούνται, ώστε έως την Τρίτη να είναι έτοιμο και να παρουσιαστεί ολοκληρωμένο στην τρόικα, το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο λιτότητος.

Οι ελεγκτές που δεν κρύβουν την αγωνία και την ενόχλησή τους, για την καθίζηση στην είσπραξη φορολογικών εσόδων, αλλά και την καθυστέρηση στις διαδικασίες των αποκρατικοποιήσεων που θα έπρεπε να είναι ήδη σχεδόν έτοιμες ζητούν εδώ και τώρα να προχωρήσουν χωρίς άλλες καθυστερήσεις η εξ ολοκλήρου πώληση των δύο μεγαλύτερων εταιρειών στο χώρο της ενέργειας, της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ. Αυτό αποτελεί απαρέγκλιτο όρο προκειμένου να πάρει το δάνειο-γέφυρα των 57 έως 60 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ακόμη η πέμπτη δόση του δανείου βρίσκεται ουσιαστικά στον αέρα αφού η τρόικα φέρεται να είναι δυσαρεστημένοι σε πολλούς τομείς και πιέζει ώστε να ληφθούν επιπλέον μέτρα. Κανονικά η εκταμίευση της πέμπτης δόσης θα πρέπει να γίνει τον Ιούνιο. Αλλά νεότερες πληροφορίες θέλουν την τρόικα να την αποδεσμεύει τον Ιούλιο. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τη δόση του Δεκεμβρίου, την οποία η χώρα μας τελικά έλαβε τον Ιανουάριο.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε πολύωρες συσκέψεις με τους επικεφαλής της τρόικας και οι συναντήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα Κυριακή ενώ για όλες τις εξελίξεις και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει ενημερώνεται διαρκώς ο πρωθυπουργός. Στόχος της Κυβέρνησης είναι ο υπουργός να μεταβεί στο Eurogroup που συνεδριάζει αύριο Δευτέρα έχοντας στα χέρια του μία κατ’ αρχήν συμφωνία με την τρόικα για τα νέα μέτρα, ώστε να τα παρουσιάσει στους ομολόγους του.

Παράλληλα θα κληθεί να απαντήσει για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν στον τομέα της ανάπτυξης καθώς η βαθιά ύφεση παραμένει το μεγάλο αγκάθι.

Χθες ωστόσο από τη Θεσσαλονίκη εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η χώρα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας σε ανοιχτή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Ζήτησε από τους πολίτες να είναι κοντά στην κυβέρνηση στη μάχη για έξοδο από την κρίση, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα αντιστέκεται και αγωνίζεται». «Με την καθημερινή σκληρή δουλειά, θα μπορέσουμε να νικήσουμε και να απαντήσουμε δυναμικά σε αυτή την κρίση» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μία θύελλα, αλλά παρόλα αυτά αντιστέκεται.

Κατηγόρησε δε όσους έχουν επενδύσει υπέρ της χρεωκοπίας λέγοντας «Καθημερινά υπάρχει ένα δελτίο θυέλλης από φίλους και μη, από τις αγορές, αλλά και από διάφορες άλλες πλευρές στην Ευρώπη και στον κόσμο. Η Ελλάδα, παρ’ όλα αυτά, αντιστέκεται. Η Ελλάδα αγωνίζεται και κυρίως, η Ελλάδα ελπίζει. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι πολύ σκληρή, είναι πολύ μεγάλη. Θέλουμε κοντά μας τους πολίτες, η Ελλάδα μπορεί να έχει προοπτική. Η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει, να ζήσει, να νικήσει».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου