ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολιτική συναίνεση αλλά και νέα μέτρα

πολιτική-συναίνεση-αλλά-και-νέα-μέτρα-439607

Η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει σημαντικά τις μεταρρυθμίσεις και εφέτος θα χρειαστεί επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα, είπε την Παρασκευή ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν.

Ο κ. Ρεν πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το θετικό πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου είναι ενθαρρυντικό, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να δείξουν υπευθυνότητα.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τη στάση της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ο κ. Ρεν τόνισε ότι η ΕΕ αναμένει από τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης και την κυβέρνηση να βρουν μια πιο συναινετική γραμμή, ούτως ώστε όλα τα κόμματα να στηρίξουν το «αναγκαίο» πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας.

«Είναι ένα τεστ αξιοπιστίας των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων και, σε τελική ανάλυση, ένα τεστ της πολιτικής βούλησης του ελληνικού λαού. Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να δείξουν την υπευθυνότητα που χρειάζεται σε μια τόσο σοβαρή κατάσταση. Είναι στο χέρι της Ελλάδας να ενωθεί για να ξεπεράσει τα προβλήματα», δήλωσε.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η δημοσιονομική προσπάθεια του περασμένου έτους είναι «άνευ προηγουμένου». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε θαρραλέες μεταρρυθμίσεις και σε ένα θαρραλέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως.

Εξάλλου, ερωτηθείς για το αν θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ο Όλι Ρεν επανέλαβε ότι είναι πρόωρο να το σχολιάσει, παραπέμποντας στο συμβούλιο Eurogroup, που θα γίνει στις 16 Μαΐου στις Βρυξέλλες, όπου και θα ξεκινήσει η συζήτηση για το θέμα αυτό.

Ο Φινλανδός επίτροπος σημείωσε, επίσης, όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας για το Οικονομικό Πρόγραμμα Προσαρμογής της Ελλάδας, καθώς και η αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η ΕΕ θα είναι σε θέση να λάβει τις αποφάσεις της.

Τέλος, ο κ. Ρεν επισήμανε μια «θετική έκπληξη» σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Όπως είπε, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2011, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010 διαμορφώθηκε στο 0,8%, έναντι ύφεσης 0,1% που προέβλεπε για το ίδιο διάστημα η Επιτροπή, στις τελευταίες εκτιμήσεις της.

«Είναι ένα καλό νέο με ενθαρρυντικά μηνύματα», παρατήρησε.

 
Εκτός στόχων έλλειμμα – χρέος

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε ότι χωρίς νέα μέτρα, το έλλειμμα και το χρέος για το 2011 και το 2012 θα κυμανθούν σε υψηλότερα επίπεδα από τις προβλέψεις στο Μνημόνιο.

Επίσης, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε αύξηση 0,8% του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, έναντι συρρίκνωσης 2,8% στο τέταρτο τρίμηνο. Ήταν το πρώτο θετικό τρίμηνο για το ΑΕΠ από το τελευταίο τρίμηνο του 2009.

Ορισμένοι αναλυτές, ωστόσο, παρατήρησαν ότι το θετικό πρόσημο μάλλον οφείλεται στην επί τα χείρω αναθεώρηση του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2010.

Σε ετήσια βάση, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,8% από 7,4% στο τελευταίο τρίμηνο του 2010. Αρχικά, είχε ανακοινωθεί ότι η ύφεση στο δ΄τρίμηνο του 2010 ήταν 6,6%.

 
Η αναδιάρθρωση δεν είναι λύση

Η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής που προβλέπεται στο μνημόνιο για να βγει από την κρίση και δεν πρέπει να εξετάζεται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επαναλαμβάνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

«Η Ελλάδα έχει σχέδιο, που έχει εγκριθεί από τη διεθνή κοινότητα, και σε αυτό δεν προβλέπεται αναδιάρθρωση» υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ μιλώντας την Παρασκευή σε εκπομπή στην ισπανική τηλεόραση.

«Καλούμε τους Έλληνες να ακολουθήσουν πιστά το μνημόνιο» σημείωσε, σύμφωνα με το Reuters o Τρισέ.

 

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Την «ιδιαίτερα θετική εξέλιξη» της αύξησης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν εννέα συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικών ρυθμών μεταβολής, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Για «απροσδόκητη αχτίδα ελπίδας στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους» μιλάει και το Spiegel online, που δεν μας έχει συνηθίσει σε θετικά σχόλια για την χώρα. «Η Ελλάδα, το πιο προβληματικό παιδί της Ευρώπης, εκπλήσσει την Ευρώπη με ένα ελάχιστο συν» αναφέρει.

Με βάση τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, η εξέλιξη αυτή αναμενόταν για μετά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, «γεγονός που καθιστά ακόμη πιο ενθαρρυντικές τις σημερινές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο αναφέρει ότι πρώτο τρίμηνο του 2011 εμφανίζει θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,8% σε σταθερές τιμές (έναντι -2,8% το προηγούμενο τρίμηνο) και ρυθμό ανάπτυξης 0,1% σε τρέχουσες τιμές (έναντι -3,3% το προηγούμενο τρίμηνο).

Επιπλέον, σε ετήσια βάση η ύφεση ρηχαίνει σημαντικά, σημειώνει, καθώς ο ρυθμός της μειώνεται το πρώτο τρίμηνο του 2011 3,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σταθερούς όρους (από το -7,4% σε -4,8%) και κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες σε ονομαστικούς όρους (από το -5,2% στο -4,5%).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου