ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τεστ οι ελληνικές Τράπεζες

από-τεστ-οι-ελληνικές-τράπεζες-440597

Ζητήματα ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε κλιμάκια της τρόικα με κεντρικές διευθύνσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών στην Αθήνα.

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ενημερώθηκαν για τις χρηματοδοτικές ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων και ζήτησαν για μία ακόμη φορά την εκπόνηση ενός ρεαλιστικού σχεδίου για τη σταδιακή απεξάρτηση από το Ευρωσύστημα και τις κρατικές εγγυήσεις.

Έως και το τέλος του μήνα οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν υποβάλλει το τελικό τους πλάνο για την απεμπλοκή από τα έκτακτα μέτρα στήριξης στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία με τη σειρά της θα το αποστείλει προς έγκριση στην ΕΚΤ.

Κεφαλαιακή επάρκεια

Τα στελέχη της τρόικα ζήτησαν στοιχεία για την εξέλιξη των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών ενόψει των ευρωπαϊκών στρες τεστ, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι στις περυσινές ασκήσεις προσομοίωσης μόνο η Αγροτική Τράπεζα δεν κατάφερε να περάσει τα όρια που είχαν τεθεί, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς βρισκόταν ακριβώς στο ελάχιστο επιτρεπτό επίπεδο.

Και οι δύο τράπεζες έχουν προχωρήσει σε κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης έκτοτε. Η μεν ΑΤΕ έχει εξασφαλίσει με την έγκριση και της τρόικα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1,25 δισ. ευρώ, η οποία είναι καλυμμένη από το δημόσιο και τους αναδόχους, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει ολοκληρώσει με επιτυχία κεφαλαιακή «ένεση» 807 εκατ. ευρώ.

Το κόστος λειτουργίας

Στο επίκεντρο των συναντήσεων βρέθηκε και το λειτουργικό κόστος των τραπεζών. Οι εκπρόσωποι των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων παρουσίασαν την πτωτική πορεία των δαπανών τους τελευταίους μήνες, αλλά και τα σχέδια περαιτέρω περικοπών για το 2011.

Το κλιμάκιο της τρόικα παρά τις θετικές επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα, ζήτησε εντατικοποίηση των προσπαθειών, ενώ έγινε ιδιαίτερη μνεία στην προοπτική αλλαγής της εργατικής νομοθεσίας, ώστε να καταστεί εφικτή η εφαρμογή πιο αποδοτικών προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου και μείωσης του μισθολογικού κόστους των τραπεζών.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου