ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγνωστο το κόστος των σκανδάλων

αγνωστο-το-κόστος-των-σκανδάλων-440757

Για κανένα από τα σκάνδαλα που ταλάνισαν και συνεχίζουν να ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα η ζημία που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο, παραδέχθηκε στην Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις ενέργειες και τις διεκδικήσεις της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου.

Πρόκειται για τις πολύκροτες υποθέσεις με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, τα υπερτιμημένα δομημένα ομόλογα του Δημοσίου, τις «ιερές ανταλλαγές» ακινήτων με την Μονή Βατοπεδίου και την σύμβαση για τα γερμανικά υποβρύχια.

Για τη Siemens

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Μάκη Βορίδη, ο υφυπουργός Οικονομικών αναφερθείς στην υπόθεση Siemens είπε ότι έχει ασκηθεί από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου πολιτική αγωγή σε κάθε μία από τις πέντε δικογραφίες που αφορούν τη διερεύνηση του σκανδάλου, με αίτημα να καταβληθούν αποζημιώσεις συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για αποκατάσταση ηθικής βλάβης

Επίσης, το Δημόσιο διεκδικεί από τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιο Μαντέλη 440.000 μάρκα, τα οποία όπως έχει ο ίδιος ομολογήσει, ήταν η «προεκλογική χορηγία» που έλαβε από την γερμανική εταιρεία, αφού όπως κρίθηκε, έλαβε αυτό το ποσό ως υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνικών από την Siemens χωρίς νόμιμο λόγο.

Όσον αφορά το αστικό μέρος της υπόθεσης ο κ. Σαχινίδης είπε ότι ακόμη το υπουργείο δεν έχει όλα τα ζητηθέντα στοιχεία για να σχηματίσει το Δημόσιο την τελική θέση του για το είδος και το ύψος των αποζημιώσεων.

Το Βατοπέδιο

Για την υπόθεση της ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπεδίου, συγκροτήθηκε μετά από εντολή του υπουργού Οικονομικών ομάδα εργασίας, η οποία μέχρι σήμερα έχει προβεί στην κατάθεση αγωγών για την ακυρότητα των συμβολαίων ανταλλαγής ακινήτων και την απόδοσή τους πίσω στο Δημόσιο.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Σαχινίδης, πέντε από αυτές πήραν αναβολή για το 2012, ενώ για τρεις έχει οριστεί δικάσιμος εντός του 2011. Επίσης, είπε ότι άμεσα πρόκειται να κατατεθεί αγωγή διεκδίκησης των Ολυμπιακών ακινήτων.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό έχουν ενημερωθεί σχετικά όλες οι πολεοδομικές υπηρεσίες της χώρας, προκειμένου να ανακαλέσουν τυχόν οικοδομικές άδειες που αφορούν ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου που μεταβιβάστηκαν στην Μονή Βατοπεδίου και έχουν ζητηθεί από τις κατά τόπους αρμόδιες ΔΟΥ εκθέσεις εκτίμησης ζημίας, προκειμένου να ενσωματωθούν στις αγωγές.

Η ζημιά του ισούται με την συνολική αξία όλων των ακινήτων, τα οποία μεταβιβάστηκαν όχι νόμιμα στην Μονή Βατοπεδίου, όπως διευκρινίστηκε.

 

Ομόλογα – Υποβρύχια

Για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων ο κ. Σαχινίδης υπενθύμισε ότι έχει εκδοθεί οριστική απόφαση κατά της «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ Χρηματιστηριακή», η οποία καλείται να καταβάλει το ποσό των 6.611.000 ευρώ στο ΤΕΑΔΥ, ενώ έχει απορριφθεί η προσφυγή της ΕΣΗΕΑ εναντίον του Δημοσίου για την επαναπόδοση 130 εκατ. ευρώ, που ήταν το ομόλογο, το οποίο είχε αγοράσει το ΤΣΠΕΑΘ και έχει αναβληθεί η έκδοση οριστικής απόφασης εναντίον της εταιρίας «ΤΡΩΥΛΛΟΣ».

Τέλος, όσον αφορά το σκάνδαλο των υποβρυχίων ο κ. Σαχινίδης έκανε γνωστό ότι όπως έχει πληροφορηθεί το υπουργείο Οικονομικών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους μέχρι στιγμής δεν επαρκούν για να προσδιοριστεί η ζημία του δημοσίου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου