ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγαλώνει η αβεβαιότητα για την οικονομία

μεγαλώνει-η-αβεβαιότητα-για-την-οικον-441266

Επιδείνωση κατέγραψε το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας που καταρτίζει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Αναλυτικότερα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα υποχώρησε για δεύτερο κατά σειρά μήνα τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στις 74,2 μονάδες (από 78,4 μονάδες). Η νέα πτώση εκπορεύεται από την επιδείνωση του κλίματος κυρίως σε Βιομηχανία και Λιανικό Εμπόριο, ενώ και στην πλευρά της ζήτησης σημειώνεται πτώση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε τον Απρίλιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για δεύτερο κατά σειρά μήνα στην Ευρωζώνη, κατά 2,3 και 1,1 μονάδες, φθάνοντας στις 105,1 και 106,2 μονάδες αντίστοιχα. Παρά την επιδείνωση, οι δύο δείκτες παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα από το μακροχρόνιο μέσο όρο τους.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του ΙΟΒΕ ο δείκτης οικονομικού κλίματος ουσιαστικά βρίσκεται στα περυσινά επίπεδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ένα χρόνο μετά την προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, οι προσδοκίες επιχειρήσεων και καταναλωτών δεν έχουν βελτιωθεί.

Δεν έχουν διαμορφωθεί δηλαδή συνθήκες σταθεροποίησης της οικονομίας, καθώς η αβεβαιότητα για πλήθος παραμέτρων της οικονομικής πολιτικής εμμένει.

Διστακτικότητα και αδράνεια χαρακτηρίζει το οικονομικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα αφενός οι επιχειρηματικές προσδοκίες να είναι φτωχές, αφετέρου οι περισσότεροι καταναλωτές να δυσπιστούν απέναντι στη δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας.

Αναλυτικότερα:

·         Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις της παραγωγής περιορίζονται, με το σχετικό δείκτη να είναι πλέον αρνητικός, ενώ έντονη είναι η πτώση που καταγράφεται και στις ήδη πολύ αρνητικές εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών. Τέλος, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αυξάνονται, υποδηλώνοντας διόγκωση.
·         Στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών περιορίζονται τον Απρίλιο, ενώ οι αντίστοιχες για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης επιδεινώνονται οριακά, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της να παραμένουν αμετάβλητες.
·         Στο Λιανικό Εμπόριο, σημαντική πτώση καταγράφουν οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, η οποία είναι ακόμη βαθύτερη στις προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο. Τέλος, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα κινούνται προς τα πάνω, υποδηλώνοντας χαμηλότερη ρευστοποίηση.
·         Στις Κατασκευές, οι εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών των επιχειρήσεων βελτιώνονται για δεύτερο μήνα, εξέλιξη που όμως αντισταθμίζεται από την πτώση στις προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα, οι οποίες καταγράφουν τον Απρίλιο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ.
 
Υποχώρηση εμπιστοσύνης

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, μετά από ένα τρίμηνο ανοδικής πορείας, υποχωρεί τον Απρίλιο και διαμορφώνεται στις -70 μονάδες (από -66,2 μονάδες).

Οι προσδοκίες των καταναλωτών, έναν χρόνο μετά την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης έχουν επιδεινωθεί, καθώς η αβεβαιότητα για παραμέτρους της οικονομικής πολιτικής που αγγίζουν την καθημερινότητά τους εμμένει και χαρακτηρίζει το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον.

Αποτέλεσμα είναι η ευρεία πλειονότητα των καταναλωτών να δυσπιστεί απέναντι στη δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας.

Οι Έλληνες καταναλωτές διατηρούν σταθερά, για περισσότερο από έναν χρόνο πλέον, την πρωτιά της απαισιοδοξίας, ενώ ακολουθούν, με διαφορά όμως άνω των 25 μονάδων, η Ρουμανία και η Πορτογαλία.

Οι μέσοι ευρωπαϊκοί δείκτες περιορίζονται οριακά στην ΕΕ και την Ευρωζώνη και διαμορφώνονται αντίστοιχα στις -13,9 και -11,6 μονάδες, ενώ από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, επτά (Δανία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία, Σουηδία) παρουσιάζουν τον Μάρτιο θετικούς δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου