ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οχι στο λάθος της αναδιάρθρωσης

οχι-στο-λάθος-της-αναδιάρθρωσης-441518

Το «κούρεμα» του χρέους θα ήταν ένα τεράστιο λάθος για τη χώρα, είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου την Τρίτη, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΝΕΤ.

«Η αναδιάρθρωση, το κούρεμα του χρέους, θα ήταν ένα τεράστιο λάθος για τη χώρα. Θα είχε τρομακτικό κόστος, χωρίς κανένα όφελος. Η Ελλάδα θα έμενε εκτός αγορών για 10-15 χρόνια», τόνισε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου προέβλεψε επιστροφή σε ανάπτυξη το επόμενο έτος μετά από τριετή ύφεση. Αναφέρθηκε επίσης στον διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών το τελευταίο πεντάμηνο και προέβλεψε ότι το 2011 θα είναι μια καλή χρονιά για τον τουρισμό.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα βγούμε από αυτή την κατάσταση […] εξαρτάται από εμάς και τη δουλειά που θα κάνουμε για να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Η ανάπτυξη δεν είναι ένα μαγικό κουμπί που πατάς. Ανάπτυξη σημαίνει ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, τότε ανοίγουν οι αγορές», είπε.

 
Θετική η Μέρκελ
Η συζήτηση για τη χαλάρωση των όρων αποπληρωμής των δανείων που έλαβε η Ελλάδα από την ΕΕ είναι λογική, είπε την Τρίτη υψηλόβαθμο στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Από τα 110 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης, τα 80 αφορούν στη βοήθεια από τις χώρες της Ευρωζώνης.

«Η συζήτηση κινείται σε λογική κατεύθυνση», είπε στο Reuters ο Μίχαελ Μάιστερ, αναπληρωτής επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος CDU και ειδικός σε οικονομικά θέματα.

«Για επιπλέον βοήθεια, η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις», συμπλήρωσε.

Εάν οι μεταρρυθμίσεις αυτές περιορίζουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας, πρόσθεσε, τότε θα μπορούσε να γίνει συζήτηση και για μείωση των επιτοκίων στα δάνεια.

Την Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Liberation, είπε ότι θα ήταν καλύτερη λύση η περαιτέρω επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου που καταβάλλει η Ελλάδα στην ΕΕ και το ΔΝΤ για τα δάνεια των 110 δισ. ευρώ.

Όταν ερωτήθηκε αργότερα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για το πρόγραμμα κατά της φοροδιαφυγής, διευκρίνισε: «Όπως ξέρετε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πήρε μια απόφαση επιμήκυνσης αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ. Δεν υπάρχει κάτι νεότερο επ’ αυτού».

Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι απλώς εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε σε ένα μεταγενέστερο χρονικό διάστημα να επιτύχει ακόμα καλύτερη διευθέτηση αυτού του χρέους.

 

Το σύνολο του χρέους

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «είναι άλλο πράγμα η αναδιάρθρωση και άλλο η βελτίωση των όρων αποπληρωμής των δανείων».

Σημειώνεται ότι από τη στιγμή που ανοίγει το θέμα παράτασης για το «νέο» χρέος (και περαιτέρω μείωσης του επιτοκίου) αναπόφευκτα θα ανοίξει και για το «παλαιό» -εκτός Μνημονίου- χρέος των 330 δισ. ευρώ.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι για πρώτη φορά το θέμα της επιμήκυνσης έθιξε δημοσίως και ένα μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και συγκεκριμένα ο Ολλανδός Νουτ Βέλινκ, χωρίς να διευκρινίζεται αν αφορά μόνο στο «νέο» ή και το «παλαιό» χρέος.

«Η αναδιάρθρωση σημαίνει στην ουσία "Στείλτε μου τον λογαριασμό". Αυτό δεν πρέπει να γίνει. Είναι δύσκολο να πληρώνεις το λογαριασμό. Καμιά φορά κρατάει περισσότερο από ό,τι αναμένεται. Καμιά φορά οδηγείσαι σε αναδιάρθρωση, όχι με τον τρόπο που εισηγούνται μερικοί, αλλά με μεγαλύτερη διάρκεια του χρέους», είπε.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι, στα μέσα Μαρτίου, στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος στήριξης μετά το 2013, αποκλείοντας παράλληλα τη «λύση» της αναδιάρθρωσης.

Το συμπέρασμα που εξάγεται παρατηρώντας την αγορά ομολόγων είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη στήριξη από την Ευρωζώνη, ένα ακόμη πακέτο διάσωσης, ώστε να μην αναγκαστεί να αποταθεί στις αγορές για δανεισμό, είχαν επισημάνει οι αναλυτές της Societe Generale.

«Θα πρέπει να υπάρξει μία αλλαγή στην κατάσταση ή τους όρους δανεισμού της Ελλάδας, ώστε να απομακρυνθούν οι φόβοι για αναδιάρθρωση», είχαν τονίσει.

Oι αναλυτές των οίκων αξιολόγησης Standard & Poor’s και Fitch εκτιμούν ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι αναπόφευκτη και πως η αποφυγή της θα εξαρτηθεί κυρίως από τη στήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ.

 
Προσαρμογή και ιδιωτικοποιήσεις

Η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει τις προσπάθειές της για τη δημοσιονομική προσαρμογή και να προωθήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης κρατικής περιουσίας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάνσιο, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της ΕΚΤ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η ενίσχυση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπισθεί η φημολογία ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της.

Νωρίτερα, ο κ. Κονστάνσιο είχε δηλώσει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι στο τραπέζι. "Όχι, το έχουμε πει καθαρά πολλές φορές", είπε σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν, στο περιθώριο συνεδρίου που έγινε στις Βρυξέλλες.

Τα spreads των ομολόγων των χωρών της περιφέρειας είπε, δείχνουν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις χώρες και την Ευρώπη δεν έχουν πείσει ακόμη τις αγορές ότι γίνονται αρκετά για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα του χρέους. «Αυτό είναι βέβαια πολύ σοβαρό, επειδή έχουν ήδη ληφθεί πολύ τολμηρές αποφάσεις», συνέχισε, προσθέτοντας ότι είναι εντυπωσιακό ότι αυτές οι αποφάσεις για μεταρρυθμίσεις δεν λήφθηκαν υπόψη από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Ο κ. Κονστάνσιο είπε επίσης, ότι η ΕΚΤ δεν έχει σταματήσει το πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών ομολόγων, αλλά δεν προχώρησε για αρκετό χρονικό διάστημα σε αγορές, λόγω της φημολογίας για ενδεχόμενη χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση χρέους χώρας της Ευρωζώνης, η οποία διαστρέβλωσε τις αγορές.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου