ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπρός βήμα ταχύ…

εμπρός-βήμα-ταχύ-436073

Με δυσκολίες για την κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας ξεκινά ο Μάιος, καθώς μέσα στην πρώτη βδομάδα αρχίζουν οι αξιολογήσεις από την τρόικα αλλά και η προσπάθεια άντλησης δημοσίων εσόδων, πριν ακόμη ανακοινωθούν τα νέα μέτρα του Μεσοπρόθεσμού Προγράμματος.
Συγκεκριμένα, σήμερα θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα όπως αποφασίστηκε στη διευρυμένη υπουργική σύσκεψη, που έγινε προχθές στο υπουργείο με αντικείμενο το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με τις εντολές και κατευθύνσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός στο οικονομικό επιτελείο.
Τα μέτρα του υπ. Οικονομικών στοχεύουν στην εξεύρεση πρόσθετων εσόδων, ύψους 4,5 δισ. ευρώ, την περίοδο 2011 – 2014.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής θα παρουσιασθεί την Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου.
Αυτό θα περιλαμβάνει σχέδιο δράσεων για την καταστολή της φοροδιαφυγής, προτάσεις για θεσμικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και μέτρα για την αποτελεσματική και συντονισμένη λειτουργία των φορολογικών, δικαστικών και διωκτικών αρχών.
 
Ελεγχοι της τρόικας
Η τρόικα (ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ) θα αρχίσει την Τετάρτη 4 Μαΐου την επίσημη αξιολόγηση στα πλαίσιο του μνημονίου με επισκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Το ΔΝΤ δηλώνει επισήμως ότι ο έλεγχος θα επικεντρωθεί σε τρία σημεία – «κλειδιά» :

1. Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής

2. Στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

3. Στην χρηματοδοτική δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο επικεφαλής της αποστολής κ. Σερβάς Ντερούζ απορρίπτει την αναδιάρθρωση του χρέους και υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα για να υλοποιήσει τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών ταμείων και οι αναδιαρθρώσεις δημοσίων οργανισμών.

Οι επικεφαλής

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου αναμένονται στην Αθήνα και οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών κ. κ. Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, Σερβάς Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Κλάους Μαζόυχ της ΕΚΤ.

Πρόθεση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είναι να «περάσει» από το υπουργικό Συμβούλιο η εξειδίκευση όλων των μέτρων ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση της τρόικας, πριν δηλαδή την Παρασκευή 13 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότί η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να καταθέσει στη Βουλή το λεπτομερές σχέδιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής ως τις 15 Μαΐου.

Πολλώ δε μάλλον, εφόσον πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου «τριπλό πακέτο» μέτρων:

– Καταρχάς θα συζητηθούν τα μέτρα άνω των 4,5 δισ. ευρώ που κρίνονται πλέον απαραίτητα για να μην πέσει έξω ο Προϋπολογισμός του 2011.

– Δεύτερον, η κυβέρνηση θα μπει σε λεπτομέρειες για τα μέτρα 23 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.

– Τρίτον, θα εξειδικευτούν οι προτεραιότητες του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ ως το 2015.

Δεδομένη η εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ

Παρά τη δυσκολία του εγχειρήματος το «πράσινο φως» της τρόικας για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, ύψους 12 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, θεωρείται δεδομένο. Ένας από τους λόγους είναι η συνειδητοποίηση της ανάγκης στήριξης της Ελλάδας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, ιδιαίτερο σε μια χρονική συγκυρία όπου η γενικευμένη φημολογία περί αναδιάρθρωσης του χρέους οδηγεί τα spreads σε ύψη ρεκόρ.

Ένας ακόμη λόγος είναι ότι οι δανειστές αναγνωρίζουν την «κόπωση» της κυβέρνησης στην πορεία των μεταρρυθμίσεων τους 12 τελευταίους μήνες, ένα φαινόμενο που είχαν προβλέψει οι επιτελείς του ΔΝΤ και το οποίο συναντούν σε όλες τις χώρες. Παρά ταύτα το κείμενο των συμπερασμάτων που θα εκδώσουν κατά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα περιλαμβάνει αυστηρές συστάσεις, σε οξύτερο τόνο από τις προηγούμενες αξιολογήσεις, κυρίως για την καθυστέρηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου