ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απώλειες και απαξίωση της οικονομίας

απώλειες-και-απαξίωση-της-οικονομίας-442655

Σε πλήρη απαξίωση συντηρούν την ελληνική αγορά τα funds του Λονδίνου, για δεύτερη ημέρα μετά τις γιορτές του Πάσχα.

Μάλιστα, η κατάσταση φθοράς και αφθαρσίας έλαβε τέλος, καθώς χθες από τις 12 το μεσημέρι, το χρηματιστήριο κατέρρευσε, με «μοχλό» τις τραπεζικές μετοχές. Είναι προφανές από τις χρηματιστηριακές κινήσεις ότι σπρώχνουν τις τραπεζικές μετοχές ολοένα και σε χαμηλότερα σημεία. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η πτώση τραπεζικού δείκτη σε ιστορικά χαμηλά σημεία.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε στις 1.400,06 μονάδες, με «βουτιά» 1,79%.

Την ίδια ώρα, το spread ανήλθε στις 1.291 μονάδες (+88 μονάδες), ενώ τα cds πενταετίας ξεπέρασαν τις 1.500 μονάδες. Δηλαδή, για κάθε 10 εκατ. ευρώ ομόλογα χρειάζονται 1,5 εκατ. ευρώ, ως ασφάλιση έναντι μια πιθανής χρεοκοπίας.

Πιέσεις στο spread σημειώθηκαν και στις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας. Ταυτόχρονα, ένας από τους ξένους οίκους (Morgan Stanley ) -ο οποίος ελέγχεται για αγορές Αlpha Bank ενόσω ήταν σύμβουλος της Εθνικής- εξέδωσε έκθεση, σύμφωνα με την οποία μία από τις ευρωπαϊκές τράπεζες που θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στους ελέγχους είναι η Alpha Bank, που χρειάζεται επειγόντως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η Εθνική έκλεισε στα 5,05 ευρώ, σημειώνοντας πτώση 5,25%. Ρευστοποιήσεις στη μετοχή της Αγροτικής Τράπεζας με πτώση 4,35%, στην Τράπεζα Πειραιώς με 5,5% και στη MIG με 5,56%.

Αρνητική ήταν η εικόνα και σε μη τραπεζικές μετοχές. Η Μυτιληναίος έχασε 3,42%, η Marfin Popular 2,41%, ο ΟΤΕ 1,38% και η Motor Oil 1,47%. Πτώση 2,89% σημείωσε και η ΔΕΗ. Αντίθετα, κέρδη 0,85% σημείωσε η Τράπεζα Κύπρου, o Tιτάνας με 1,24% και η Βιοχάλκο με 1,25%.

Στα 78,6 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές συναλλαγές, με πακέτα 1,6 εκατ. ευρώ.

Περί αναδιάρθρωσης

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, με εντονότατες παράλληλα τις διχογνωμίες ειδικών και μη.

Ενδεικτικό της… σύγχυσης ως προς την προσέγγιση της κατάστασης από όλους όσοι προχωρούν σε δημοσιοποίηση των προβλέψεών τους για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι και το γεγονός πως, τις τελευταίες ημέρες, οι περισσότεροι ειδικοί (οικονομολόγοι, κεντρικοί τραπεζίτες, αναλυτές) συγκλίνουν στην άποψη πως, στην παρούσα φάση, μια αναδιάρθρωση θα ήταν τουλάχιστον λανθασμένη και πάντως ατελέσφορη, ενώ τα διεθνή μέσα ενημέρωσης επιμένουν να παρουσιάζουν περίπου ως αναπόφευκτη μια τέτοια εξέλιξη.

Τις τελευταίες ώρες λοιπόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman van Rompuy, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα De Standaard, επανέλαβε την εκτίμησή του ότι το ελληνικό χρέος είναι διατηρήσιμο και πως η Ελλάδα δεν πρέπει να προσφύγει σε αναδιάρθρωση.

Μάλιστα, επέκρινε τους ανυπόμονους, όπως τους χαρακτήρισε, αναλυτές που σπεύδουν να κηρύξουν την αποτυχία του προγράμματος στην Ελλάδα, χωρίς να δίνουν αρκετά περιθώρια χρόνου για να αποδώσουν τα μέτρα. Και κατέληξε, λέγοντας ότι τα πλεονεκτήματα μιας πιθανής αναδιάρθρωσης δεν είναι τόσο σημαντικά όσο τα μειονεκτήματά της.

Ανάλογη η άποψη και του Κύπριου κεντρικού τραπεζίτη, Αθανάσιου Ορφανίδη, ο οποίος χαρακτηρίζει λανθασμένη μια αναδιάρθρωση και «μη επιθυμητή» τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για την οικονομία της ευρωζώνης.

Στον αντίποδα τα γερμανικά ΜΜΕ. Πρώτο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που, στην ηλεκτρονική έκδοσή του, αναφέρεται στη χώρα μας, την οποία και χαρακτηρίζει ως το «πιο προβληματικό παιδί της Ευρώπης». Σημειώνει πως οι πιθανές λύσεις για την Ελλάδα είναι είτε η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους με υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης -κάτι που εκ των προτέρων θεωρεί ανέφικτο- είτε η αναδιάρθρωση.

Το Συμβούλιο Ευστάθειας

Μετά την εβδομάδα του Πάσχα αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στην επικείμενη συνάντηση αναμένεται να εξετασθούν οι δημοσιονομικές εξελίξεις, οι εξελίξεις στον ελληνικό και διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα, η κεφαλαιακή επάρκεια τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών, τα επίπεδα ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η διάθεση των κρατικών εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ, καθώς και οι πρωτοβουλίες του τραπεζικού συστήματος, για να περιοριστεί ο βαθμός εξάρτησης από τη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Υπενθυμίζεται πως στο Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Παπαδάκης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αν. Γαβριηλίδης, ο Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Π. Θωμόπουλος και ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Β. Ράπανος.

Στόχος του Συμβουλίου είναι να παρακολουθεί τη σχέση και δυναμική μεταξύ των συστημάτων της οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις κεφαλαιαγορές, το τραπεζικό και ασφαλιστικό σύστημα, τη ρευστότητα, το δημόσιο χρέος και τις κρατικές εγγυήσεις και την προληπτική δράση κατά ακραίων καταστάσεων, ασταθειών και κρίσεων.

Επίσης, γνωμοδοτεί επί της χρηματοοικονομικής πολιτική του υπουργείου Οικονομικών και διασφαλίζει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των εθνικών ανεξάρτητων εποπτικών αρχών του χρηματοοικονομικού τομέα για το συντονισμό της χρηματοοικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου είναι απόλυτα εμπιστευτικές και διαβαθμίζονται και κοινοποιούνται με οποιαδήποτε μορφή μόνο με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου