ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιμένει περισσότερες λεπτομέρειες

περιμένει-περισσότερες-λεπτομέρειες-443284

Η ΕΕ και το ΔΝΤ ζήτησαν από την κυβέρνηση να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για τα δημοσιονομικά της σχέδια και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που παρουσίασε τις προηγούμενες ημέρες και περιμένουν λεπτομέρειες το ερχόμενο διάστημα, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Reuters.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση παρουσίασε του βασικούς άξονες του δημοσιονομικού της προγράμματος για το διάστημα 2012-2015 που προβλέπει μείωση δαπανών και αύξηση των εσόδων καθώς και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που περιλαμβάνει την μείωση ή την πώληση των ποσοστών σε κρατικές εταιρίες.

Δεν κατάφερε, ωστόσο, να καθησυχάσει τους φόβους για πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους, που τροφοδότησαν σχόλια Γερμανών αξιωματούχων. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε αναφέρει, κατά την παρουσίαση του προγράμματος την περασμένη Παρασκευή, πως οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μετά το Πάσχα.

«Έχουν κάνει μόνο ένα-δυο πρώτα βήματα. Δεν είναι ακόμα αυτό που περιμέναμε» είπε πηγή από τις Βρυξέλλες, συμπληρώνοντας: «Η Βουλή περιμένει πολύ περισσότερα (πριν υποβληθεί το νομοσχέδιο στα μέσα Μαΐου), το ίδιο και εμείς».

Η τακτική επίσκεψη των επιθεωρητών της τρόικας αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου. Οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα αξιολογήσουν εάν η χώρα έχει πετύχει τους στόχους και εάν σημειώνει αρκετή πρόοδο για να λάβει την επόμενη δόση, ύψους 12 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Στο επίκεντρο αυτής της επίσκεψης θα βρίσκεται το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

«Εάν έχουμε αμφιβολίες για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ή εάν δεν είναι αυτό που περιμένουμε, θα προχωρήσουμε σε μια ειλικρινή αξιολόγηση» είπε η πηγή από τις Βρυξέλλες, σε ερώτηση εάν η επόμενη δόση των δανείων θα εξαρτηθεί από το πόσο πειστικό είναι το πρόγραμμα της Ελλάδας.

«Τηρήστε το πρόγραμμα»

λέει ο Τρισέ

Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει πιστά τους όρους του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΕΚΤ ανέφερε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ μιλώντας σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο ίδιος όμως αρνήθηκε να σχολιάσει τις εικασίες για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε πως η πρόσφατη αύξηση του βασικού επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι «απαραίτητα» η πρώτη σε μία σειρά απανωτών τέτοιων κινήσεων.

Και αυτό καθώς προς το παρόν, όπως εξήγησε, δεν υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις δεύτερου γύρου πληθωριστικών πιέσεων.

Ο Ζ.Κ.Τρισέ, όπως αναφέρει το Reuters, σημείωσε επίσης πως είναι ξεκάθαρο ότι κάποια τραπεζικά ιδρύματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, χωρίς να δίνει διευκρινίσεις.

Όσον αφορά δε την ισοτιμία του ευρώ έναντι των ξένων νομισμάτων, ο επικεφαλής της ΕΚΤ την απέδωσε στο «φαινόμενο δολαρίου» που επικρατεί στις αγορές συναλλάγματος, λέγοντας πως ένα ισχυρό αμερικανικό νόμισμα είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας.

Μοντέλο… Economist

Αναδιάρθρωση με δραστική μείωση του ελληνικού χρέους, παρά με πιο «μετριοπαθείς» μεθόδους που θα βασίζονταν σε επιμήκυνση, θεωρεί επιβεβλημένη για την Ελλάδα ο βρετανικός Economist, λέγοντας πως οι ζημίες στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα ήταν σημαντικές μεν, αλλά διαχειρίσιμες. Η ΕΕ θα πρέπει να ακολουθήσει ένα μοντέλο Μπρέιντι, λέει το περιοδικό, καλώντας τις Βρυξέλλες να δράσουν σύντομα.

Οι πρόσφατες εξελίξεις, υποστηρίζει το περιοδικό, έχουν πλέον μετατοπίσει τη συζήτηση στην ΕΕ από το πώς θα αποφευχθεί μία αναδιάρθρωση στο με ποιον τρόπο θα διενεργηθεί -κάτι που θεωρεί θετικό, καθώς η ΕΕ «αναγνωρίζει ότι αυτή είναι αναπόφευκτη».

Το περιοδικό υποστηρίζει πως ιδιαίτερα η Γερμανία θέτει ως προτεραιότητα περισσότερο την ελαχιστοποίηση της ανάγκης της Ελλάδας για χρηματοδότηση με γερμανικά κεφάλαια και την προστασία των τραπεζικών της ιδρυμάτων που έχουν εκτεθεί σε ελληνικό χρέος, παρά τη μείωση του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα.

Αυτές οι ανησυχίες, εκτιμά ο Economist, δείχνουν προς την κατεύθυνση μίας πιο ήπιας αναδιάρθρωσης, που αναβάλλει απλώς τις πληρωμές αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Αντ’ αυτού, λέει το περιοδικό, «η πραγματικότητα είναι πως το βάρος του ελληνικού χρέους πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον στο μισό».

Το περιοδικό υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα «σχέδιο Μπρέιντι», ανάλογο εκείνου του 1989 για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής (που οφείλει την ονομασία του στον τότε Αμερικανό υπουργό Οικονομικών) που μείωσε σημαντικά το βάρος του χρέους. «Μία τέτοια αναδιάρθρωση θα ήταν πλήγμα για κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες, ιδιαίτερα τις ελληνικές, οι οποίες θα χρειάζονταν επιπλέον στήριξη» ομολογεί, αλλά το πλήγμα θα ήταν διαχειρίσιμο.

Το περιοδικό αναγνωρίζει επίσης ότι οι σχετικές αποφάσεις θα προκαλέσουν την αντίδραση των Ευρωπαίων ψηφοφόρων (δείχνοντας και στις πρόσφατες εκλογές στο Ελσίνκι). Αυτός όμως, καταλήγει το περιοδικό, είναι ένας ακόμη λόγος οι κινήσεις να αποφασιστούν νωρίτερα, καθώς «όσο περισσότερο οι πολιτικοί λένε ψέματα στους πολίτες, τόσο πιο θυμωμένοι θα γίνουν στο τέλος».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου