ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Συνεργαζόμαστε πλήρως» στην έρευνα για το e-mail

συνεργαζόμαστε-πλήρως-στην-έρευνα-443412

 
Για την πλήρη συνεργασία της με τις ελληνικές Αρχές στην έρευνα που έχει ξεκινήσει για το e-mail περί «πασχαλινής» αναδιάρθρωσης διαβεβαίωσε η Citigroup χθες, λέγοντας πως ούτε η ίδια ούτε οι υπάλληλοί της έχουν κάνει οτιδήποτε μεμπτό.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το εν λόγω mail, και ήδη από τις ελληνικές αρχές έχει ζητηθεί η συνεργασία, μέσω της Europol, της βρετανικής αστυνομίας για τον εντοπισμό του Άγγλου τραπεζικού, ώστε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Δεν επιθυμώ να κάνω κανένα σχόλιο. Σας παραπέμπω στις νομικές υπηρεσίες της τράπεζάς μου» δήλωσε χθες το μεσημέρι ο χρηματιστής, υψηλόβαθμο στέλεχος του Τμήματος Διεθνών Αγορών της Citigroup, ο οποίος φέρεται να είναι ο αποστολέας του επίμαχου e-mail.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της, η Citigroup ανέφερε: «Συνεργαζόμαστε με τις Αρχές και δεν θεωρούμε ότι υπήρξε κάποια παράβαση από την Citi ή τους υπαλλήλους της».

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στο Reuters ότι το επίμαχο e-mail εστάλη από αναλυτή της Citigroup. «O εισαγγελέας ερευνά το συγκεκριμένο e-mail και το πρόσωπο που το απέστειλε καθώς διέσπειρε ψευδείς ειδήσεις με επίπτωση στο χρηματιστήριο» δήλωσε επίσης αξιωματούχος από το χώρο της Δικαιοσύνης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Παρόμοιες φημολογίες στερούνται προφανώς κάθε σοβαρότητας και καταντούν γελοίες» είχε αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι θα ζητά εφεξής τον εντοπισμό και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.

Αργότερα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν ότι ο κ. Πολ Μος είναι υπαρκτό πρόσωπο και εργάζεται στον όμιλο Citigroup. Το εν λόγω πρόσωπο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται ως ο αποστολέας του επίμαχου e-mail, με παραλήπτη Έλληνα χρηματιστή, ο ρόλος του οποίου ερευνάται στην υπόθεση.

Πώς έφτασαν στο πρόσωπο

«Κατόπιν ψηφιακής διερεύνησης και στοχευμένων ενεργειών, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον αποστολέα, ο οποίος φέρεται ως συντάκτης του συγκεκριμένου μηνύματος. Το μήνυμα εστάλη από ηλεκτρονικούς υπολογιστές θυγατρικής εταιρείας, μεγάλου διεθνούς Τραπεζικού Ομίλου, που έχει έδρα το Λονδίνο» τονίζει στην επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας.

«Αμέσως, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχημάτισε δικογραφία για διασπορά ψευδών ειδήσεων και φημών, μέσω του διαδικτύου. Παράλληλα, αιτήθηκε μέσω της EUROPOL τη συνεργασία των διωκτικών Αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου, για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, καθόσον το εν λόγω ηλεκτρονικό μήνυμα είχε αποσταλεί σε μεγάλο αριθμό χρηστών του διαδικτύου και ειδικότερα σε παράγοντες της Χρηματιστηριακής μας Αγοράς» προσθέτει το υπουργείο.

Ταυτόχρονα, η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθηνών παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας Προκαταρκτικής Έρευνας.

Η Προκαταρκτική Έρευνα συνεχίζεται στον ελληνικό και διεθνή χώρο.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα στο 2011 που η ελληνική οικονομία «πλήττεται» από φήμες που διακινούνται μέσω email. Τον προηγούμενο μήνα, δέκα άτομα βρέθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης για mail που έκανε λόγο για ελληνική χρεοκοπία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου