ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Απολογείται» ο Τρισέ για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

απολογείται-ο-τρισέ-για-τη-νομισματ-443640

 «Μέλημά μας είναι η σταθερότητα των τιμών σε όλη την ευρωζώνη. Κάθε άλλη επιλογή θα ήταν επιβλαβής για όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων όσων αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα στην τρέχουσα συγκυρία». Με αυτές τις εκφράσεις προσπάθησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ – Τρισέ να δικαιολογήσει την απόφαση της Φρανκφούρτης να αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ, αποστέλλοντας επιστολές σε Ελλάδα και Πορτογαλία.

Οι δύο επιστολές απευθύνονται στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρόδη Κράτσα, και τον Πορτογάλο ευρωβουλευτή Νούνιο Τεϊσέιρα.

Ο Γάλλος τραπεζίτης «απολογείται» για την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, η οποία θεωρείται από τους περισσότερους αναλυτές ως ιδιαίτερα επιβαρυντική για τις πιο αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, αλλά επωφελής για τις πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες όπως η Γερμανία.

Τα κείμενα είναι διαφορετικά αλλά το νόημα κοινό: πάγιος στόχος της ΕΚΤ είναι η πρόβλεψη και η αντιμετώπιση πληθωριστικών πιέσεων που επιβαρύνουν όλες τις χώρες που μετέχουν στο ευρώ.

Βέβαια ο Τρισέ αποφεύγει εντέχνως να απαντήσει στην κριτική που ασκείται στην προσήλωση της ΕΚΤ στο «σκληρό ευρώ» το οποίο ωφελεί κυρίως τις εξαγωγικές οικονομίες και πλήττει ανισομερώς εκείνες που εκ των πραγμάτων διατηρούν αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο.

Και όπως εύστοχα σημειώνουν οικονομικοί αναλυτές, ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα ξοδέψει ακόμα πολύ μελάνι για να εξηγήσει τις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες αναμένεται να προχωρήσει η ΕΚΤ τους προσεχείς μήνες.

Περικοπές συστήνει το ΔΝΤ
 
Αύξηση τις παραγωγικότητας ή μείωση μισθών προτείνει για τις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Αναφερόμενος στις ΗΠΑ, είπε ότι δεν διαθέτουν ένα "αξιόπιστο σχέδιο" για τη μείωση του ελλείμματος τους μεσοπρόθεσμα.

 

 
Αναδιάρθρωση εντός διετίας το Reuters
 
Σε αναδιάρθρωση χρέους μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα προχωρήσει η Αθήνα, πιστεύει η συντριπτική πλειονότητα οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Στη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα και δημοσιεύτηκε χθες, 46 από τους 55 οικονομολόγους που συμμετείχαν προέβλεψαν ότι η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει το χρέος της.

Πάνω από τους μισούς που θεωρούν ότι η Αθήνα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση -οι 24 από τους 45- εκτίμησαν ότι θα περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος πριν η χώρα προβεί σε αυτήν την κίνηση.

Από τους υπόλοιπους, επτά ανέφεραν πως η αναδιάρθρωση θα γίνει στους επόμενους 6 με 12 μήνες, δέκα εκτιμούν πως θα γίνει σε 3 με 6 μήνες και μόλις τέσσερις την τοποθετούν νωρίτερα.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου