ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντείνει τις πιέσεις το Βερολίνο

εντείνει-τις-πιέσεις-το-βερολίνο-443894

Συνεχίζονται οι πιέσεις από το Βερολίνο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με Γερμανούς αξιωματούχους να επαναθέτουν -και μάλιστα με επώνυμες δηλώσεις- το ζήτημα χθες, εκτιμώντας αφ’ ενός ότι είναι αναπόφευκτη και αφ’ ετέρου ότι δεν θα επιφέρει θανατηφόρο πλήγμα στις τράπεζες της χώρας τους.

Απαγορευτικό

«Πρέπει να αποδεχτούμε την πραγματικότητα, εκτιμώ ότι θα γίνει περικοπή χρέους» ανέφερε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Κλέμενς Φουστ, μέλος του συμβουλίου των οικονομικών εμπειρογνωμόνων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον Κλ. Φουστ, το μερίδιο των φορολογικών εσόδων που θα κληθεί να καταβάλει η Ελλάδα για να εξυπηρετήσει το χρέος της θα γίνει απαγορευτικά υψηλό. «θα καταστρέψει την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

«Ένα κράτος με φορολογικά έσοδα στο 20% των οικονομικών του δυνάμεων δεν μπορεί να δαπανά το μισό από αυτά σε τόκους, αυτό δεν γίνεται» τόνισε, προειδοποιώντας μάλιστα ότι μια τέτοια επιλογή και πορεία θα έχει και σοβαρές κοινωνικοπολιτικές επιπτώσεις.

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πολιτικές αλλαγές και ότι θα έρθει κάποτε μία νέα κυβέρνηση που θα πει "δεν κάνω άλλες περικοπές"».

Πάντως ο κ. Κλέμενς δίνοντας και μια μικρή νότα αισιοδοξία επισήμανε ότι «η περικοπή χρέους είναι μεν οδυνηρή και κοστίζει σε αξιοπιστία, αλλά μετά θα διαφανούν νέες προοπτικές».

«Οι γερμανικές τράπεζες το αντέχουν»

Το κόστος ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης δεν θα ήταν αβάσταχτο για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Γερμανίας, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του συνδέσμου των κρατικών γερμανικών τραπεζών (VÖB), Κρίστιαν Μπραντ.

«Ένα "κούρεμα" [στα ομόλογα] δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου» δήλωσε, όπως αναφέρει το Reuters.

Bloomberg: Προσέξτε τι εύχεστε

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές και πολιτικοί που προτρέπουν την Ελλάδα για αναδιάρθρωση του χρέους της, ίσως στο τέλος «καταραστούν» την ώρα που το έκαναν, σημειώνει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg.

Το άρθρο τονίζει ότι μια τέτοια επιλογή αυξάνει το πρόβλημα μετάδοσης του προβλήματος και σε άλλες χώρες, όπως είναι η Ισπανία.

«Μια αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, ίσως πυροδοτήσει κρίση στην Ισπανία» τονίζει στο πρακτορείο ο Ντέιβιντ Ουότς, αναλυτής της εταιρίας CreditSights Inc. που εδρεύει στο Λονδίνο.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν έχει σημασία πόσα θα κερδίσει η Ευρώπη από την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, καθώς ο αντίκτυπος στην Ισπανία θα είναι πολύ μεγαλύτερος και δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το τελικό κόστος.

Ακόμη το άρθρο αναφέρεται στις επιπτώσεις που θα είχε μια αναδιάρθρωση στην περιουσία τραπεζών (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται γερμανικές και γαλλικές), ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά και της ΕΚΤ.

Όπως επισημαίνει, σε ένα ελληνικό χρεοστάσιο το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα θα πιεστεί πολύ, καθώς τράπεζες εντός κι εκτός της Ελλάδας και κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα εγχώρια συνταξιοδοτικά ταμεία, θα υποστούν ζημίες.

Μικρή η έκθεση

Η έκθεση της ιταλικής οικονομίας και των τραπεζών στην Ελλάδα είναι μικρή, αλλά πρέπει να δοθεί προσοχή σε πιθανούς ευρύτερους συστημικούς κινδύνους, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Unicredit Roberto Nicastro χθες, όπως αναφέρει το Reuters.

Αντίθετη η ΕΚΤ

Κατηγορηματικά αντίθετοι στην ιδέα αναδιάρθρωσης χρέους για τις χώρες της ευρωζώνης εμφανίζονται εκ νέου με δηλώσεις τους τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ όσο και τα μέλη της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ και Νουτ Βέλινκ.

Σε συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα Publico που δημοσιεύθηκε χθες ο Σταρκ απορρίπτει την ιδέα αναδιάρθρωσης χρέους για τις χώρες της Ευρωζώνης, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα λύσει το πρόβλημα.

«Θα είχε μεγάλο κόστος για τις συγκεκριμένες χώρες. Εάν πραγματικά σκέφτονταν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους, θα έπρεπε να πληρώσουν υψηλότερο πριμ κινδύνου στο μέλλον» δήλωσε ο Σταρκ.

«Δημιουργεί πολλά προβλήματα, με υψηλό κόστος για τη χώρα και φυσικά και για άλλες χώρες. Με την αναδιάρθρωση θα χτυπήσουν και πάλι σε τοίχο σε ένα-δυο χρόνια» τόνισε σχετικά.

Ακόμη, αναφέρθηκε στις βλαπτικές επιπτώσεις της αναδιάρθρωσης στον τραπεζικό τομέα. «Έχει επίσης αντίκτυπο στον τραπεζικό κλάδο της χώρας, που διακρατά ένα τεράστιο μέρος των κρατικών ομολόγων», πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένη χώρα.

Σύμφωνα με το Reuters, το πριμ των πορτογαλικών και των ισπανικών ομολόγων καθώς και άλλων ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση αυξήθηκε τη Δευτέρα έναντι των γερμανικών εν μέσω ανησυχιών για πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η συνέντευξη του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας Νουτ Βέλινκ στην εφημερίδα Financial Times Deutschland. Τόνισε ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά της χωρίς αναδιάρθρωση.

«Εξετάσαμε την περίπτωση της Ελλάδας και κάναμε μία ανάλυση βιωσιμότητας (σσ: του χρέους της)» είπε ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας: «Με βάση αυτή την ανάλυση λέμε ότι είναι δυνατό να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους και η ελληνική οικονομία να τεθεί και πάλι σε τροχιά».

Ο κ. Βέλινκ υποθέτει ότι η άγνοια είναι ένας βασικός λόγος των απαιτήσεων για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.

Τη θέση του κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας επανέλαβε με συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal -σημεία της οποίας αναδημοσίευσε το πρακτορείο Reuters- και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ. «Το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοσθεί» είπε ο κ. Τρισέ, όταν ρωτήθηκε αν είναι πιθανή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Αναφερόμενος στις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη, ο κ. Τρισέ είπε ότι δεν βλέπει ενδείξεις συναγερμού από τις δευτερογενείς επιπτώσεις του πληθωρισμού, αλλά πρόσθεσε ότι απαιτείται επιφυλακή. «Έως τώρα, δεν βλέπω ανησυχητικές δευτερογενείς επιδράσεις, αν και θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις εδώ και εκεί που δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση» είπε.

Από την πλευρά του, και το μέλος του Συμβουλίου της Τράπεζας Μπίνι Σμάγκι ανέφερε στον ιταλικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio24 πως η η Ευρώπη πρέπει να διαβεβαιώσει τις αγορές πως δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους.

«Αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη πρέπει να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι τα δημόσια οικονομικά θα εξυγιανθούν και δεν θα υπάρξουν αναδιαρθρώσεις χρέους» δήλωσε, όπως μεταδίδει το Reuters ο αξιωματούχος, τονίζοντας πως μία αναδιάρθρωση χρέους θα έπληττε την αξιοπιστία της Ευρωζώνης.

Διαψεύδουν οι ΗΠΑ

Στη διάψευση δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για προτροπή της Ελλάδας σε αναδιάρθρωση από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ προχώρησε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με το Reuters, η Νάταλι Γιθ διευκρίνισε πως ο Τίμοθι Γκάιτνερ δεν ανέφερε στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου -κατά τη συνάντησή τους το προηγούμενο Σάββατο στη Ουάσιγκτον- ότι θα χρειαστεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Τα δημοσιεύματα είναι λανθασμένα» ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, υψηλά ιστάμενες πηγές του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωναν ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί δεδομένη την αναδιάρθρωση του συνολικού ελληνικού χρέους μέχρι το τέλος του 2012, υποστηρίζοντας ότι έχουν αρχίσει σχετικές συζητήσεις με την ΕΕ και Έλληνες αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα αξιωματούχοι της ΕΕ δηλώνουν ότι «η Αθήνα έχει κατανοήσει το μονόδρομο της αναδιάρθρωσης του χρέους».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου