ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρειάζεται «νοοτροπία fast track»

χρειάζεται-νοοτροπία-fast-track-444851

Ως επιτακτική για την ελληνική ανάκαμψη ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Ι. Στουρνάρας την άρση των αντικινήτρων για επενδύσεις, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε εισροή επενδύσεων ύψους 60 δισ. ευρώ.

Μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Μέγαρο Μουσικής για την προσέλκυση επενδύσεων, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ υποστήριξε πως η απεμπλοκή των επενδύσεων «απαιτεί νοοτροπία “fast track” από τις αρχές, σε συνδυασμό με πιο ευέλικτη χρήση των συμβάσεων παραχώρησης, ιδιωτικοποιήσεις ευρέως φάσματος και την αξιοποίηση της ακίνητης κρατικής περιουσίας».

Η ελληνική ανταγωνιστικότητα, ανέφερε ο Ι. Στουρνάρας, μπορεί να βελτιωθεί «με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, την ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και την άρση των περισσότερων από εκατό αντικινήτρων στην επιχειρηματικότητα».

Τα βασικότερα από αυτά τα αντικίνητρα, συνέχισε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, αφορούν τις αδειοδοτήσεις, τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά θέματα, τη φορολογία, τις συναλλαγές με το Δημόσιο, τις μη ανταποδοτικές επιβαρύνσεις και την καινοτομική δραστηριότητα.

«Ανάπτυξη μετά το τέλος του 2013»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ανέφερε πως τα κυβερνητικά μέτρα είναι «εξόχως επιβαρυντικά» για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, τοποθετώντας μάλιστα την ανάπτυξη στο τέλος του 2013.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στον χειρισμό της, μια σύνθετη άσκηση δράσης και ισορροπιών, ένα σταυρόλεξο για σοβαρούς λύτες» δήλωσε ο Γ. Γραμματίδης, λέγοντας επίσης πως το προωθούμενο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων πρέπει να είναι καθολικό και όχι ένα πρόγραμμα μερικών αποκρατικοποιήσεων.

«’Με σύστημα και σχέδιο κι όχι με ενστικτώδεις αυτοσχεδιασμούς του τύπου ότι θα απαγορευθεί με νόμο η πώληση δημόσιας γης. Τέτοιου είδους αυτοσχεδιασμοί αναιρούν την αξιοπιστία και κάθε άλλου χρήσιμου μέτρου και δημιουργούν αμφιβολία και δυσπιστία τόσο στην ελληνική όσο και στην διεθνή επενδυτική κοινότητα» σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι απαιτείται πολιτικό θάρρος και αποφασιστικότητα, σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα και με κατεστημένες νοοτροπίες: «’Ιδιαίτερα για το κυβερνών κόμμα, απαιτείται σύγκρουση με τον εαυτό του, σύγκρουση δηλαδή με κάποιους από τους απερίγραπτους εκπροσώπους κάποιων συντεχνιών αμφίβολης ήδη νομιμοποίησης και πρακτικών αλλά περισσής αυθάδειας και είμαι σίγουρος ότι δεν λείπουν από την πολιτική ηγεσία της χώρας, ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση, οι καλές προθέσεις».

«Η κοινωνία μας είναι έτοιμη να δεχθεί την όποια ριζική αλλαγή αρκεί να ακούει την αλήθεια κι αρκεί να ενημερωθεί συγκεκριμένα για το πού και το πώς πάει η χώρα» κατέληξε ο κ. Γραμματίδης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου