ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεβάζουν τα επιτόκια οι Τράπεζες

ανεβάζουν-τα-επιτόκια-οι-τράπεζες-851206

Αυξήσεις επιτοκίων στον τομέα των δανείων ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη τράπεζες που δραστηριοποιούνται την χώρα μας, μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατά 0,25% αλλά και του euribor.

Χθες, η Millennium bank ανακοίνωσε ότι, από την Πέμπτη 14 Απριλίου 2011, προχωρά σε αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων, ακολουθώντας την αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ. Παράλληλα όμως ανακοίνωσε και αυξήσεις σε επιτοκίων σε ορισμένους καταθετικούς λογαριασμούς.

Πιο συγκεκριμένα ανακοίνωσε αύξηση επιτοκίων στους καταθετικούς λογαριασμούς "Αποταμιευτικός Ευρωπαϊκός", "Συνεργάτης" και "Λογαριασμός καταθέσεων υπό προειδοποίηση 35 ημερών". Επίσης, αύξηση επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, άμεσα συνδεδεμένου με το επιτόκιο της ΕΚΤ.

Αναλυτικότερα, αυξάνονται κατά 0,50 ποσοστιαίες μονάδες τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων . Επίσης των προσωπικών – καταναλωτικών δανείων και των ανακυκλούμενων πιστώσεων ιδιωτών, των αγορών, ανάληψης μετρητών και μεταφοράς υπολοίπου πιστωτικών καρτών καθώς και το βασικό επιτόκιο χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις.

Η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε την αύξηση των ακόλουθων επιτοκίων χορηγήσεων και δανείων, ως εξής: βασικό επιτόκιο αλληλόχρεων λογαριασμών από 8,50% σε 9%, προνομιακό επιτόκιο αλληλόχρεων λογαριασμών από 6,65% σε 7%, βασικό επιτόκιο επιχειρηματικών δανείων τακτής λήξης από 8,50% σε 9% και προνομιακό επιτόκιο επιχειρηματικών δανείων τακτής λήξης από 6,50% σε 6,90%

Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωση της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας αύξησης των επιτοκίων αναφέρει ότι υπολογίζεται ότι κάθε αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 0,25%, θα επιβαρύνει μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις με 348 εκατ. ευρώ ετησίως και εάν επιβεβαιωθεί το "κακό" σενάριο διαδοχικών αυξήσεων του επιτοκίου κατά 0,75% εντός του 2011, τότε η επιβάρυνση θα τριπλασιαστεί αγγίζοντας το 1,02 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, η δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών, υπολογίζεται αρχικά κατά 293 εκατ. ευρώ και στην περίπτωση του εκτιμωμένου σεναρίου η ετησία επιβάρυνση θα φτάσει συνολικά τα 879 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση θα δημιουργηθεί αντίστοιχη μείωση της σημερινής αναιμικής κατανάλωσης.

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου