ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντός της εβδομάδας τα νέα μέτρα

εντός-της-εβδομάδας-τα-νέα-μέτρα-445340

Στα 23 δισ. ευρώ και όχι 22 όπως θεωρείτο αρχικά θα διαμορφωθεί το ύψος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας 2012-2015, όπως είπε χθες ο Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

Από τα 23 δισ. ευρώ τα 12 δισ. θα προέλθουν από περικοπές στις κρατικές δαπάνες και τα 9 δισ. από αύξηση των εσόδων.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί αύριο από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως «μέχρι τις 16 Μαΐου θα έρθει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στη Βουλή» με τη μορφή πολυνομοσχεδίου και επανέλαβε πως δεν θα υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.

«Τα μέτρα δεν θα δημιουργήσουν φόβο και πανικό αλλά δυναμική […] Στόχος είναι η μείωση δαπανών και η αύξηση των εσόδων» τόνισε.

Με καθυστέρηση περίπου ενός δεκαπενθημέρου, από ό,τι αρχικώς είχε σχεδιαστεί, θα κατατεθεί στη Βουλή για να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα για την τριετία 2012 – 2015. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αντί να τεθεί σε ψηφοφορία περί τις 20 Μαΐου θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Ιουνίου.

Η επίσημη αιτιολόγηση από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών για αυτή την καθυστέρηση είναι ότι μόλις τα τελευταία εικοσιτετράωρα ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου με τους υπουργούς και ότι το προσεχές διάστημα θα πρέπει να γραφτεί στο χαρτί όλο αυτό το πλάνο.

Παραλλήλως, όμως, παρότι διαψεύδονται επισήμως, βρίσκονται σε εξέλιξη ανεπίσημες συζητήσεις με ευρωπαϊκούς παράγοντες για τη διαχείριση του χρέους. Αλλά και τα μηνύματα από το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας διαγράφουν ένα ζοφερό σκηνικό, όπου πολλοί κρίσιμοι τομείς βρίσκονται στον αέρα.

Έτσι, δεν αποκλείεται ο έλεγχος του Μαΐου να συνοδευτεί και από την επίδειξη κίτρινης κάρτας στην κυβέρνηση. Ενδεχομένως, να βρίσκονται εκεί και κάποιες πρόσθετες αιτίες για την καθυστέρηση στην ψήφιση του τριετούς προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα έχει τη μορφή του προϋπολογισμού και θα συνοδεύεται από μια εισηγητική έκθεση. Άλλωστε στη ουσία πρόκειται για έναν διαφορετικό τρόπο κατάρτισης των προϋπολογισμών των υπουργείων.

Στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να συγκληθεί την Πέμπτη, θα παρουσιαστούν οι βασικοί άξονες, δηλαδή οι δημοσιονομικές παράμετροι, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ξεκινώντας μάλλον από τις ΔΕΚΟ, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός και το κοινωνικό στίγμα, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει απλώς μέτρα για τα αδύναμα στρώματα αλλά τις προοπτικές υπουργείων όπως είναι το Παιδείας, το Υγείας κ.α.

Ο στόχος είναι να παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου το πολιτικό σκεπτικό της προσπάθειας αυτής και έπειτα ο υπουργός Οικονομικών να εξειδικεύσει το σχέδιο ανά θεματική ενότητα και ανά υπουργείο ώστε να αποκτήσουν όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου συνολική εικόνα για τα πλαίσια λειτουργίας του κράτους στη διάρκεια της ερχόμενης τριετίας.

Από τα 23 δισ. ευρώ τα 12 δισ. θα προέλθουν από περικοπές στις κρατικές δαπάνες και τα 9 δισ. από αύξηση των εσόδων.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί αύριο από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας. Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται σε αυτό.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αναμενόταν να ψηφιστεί στη Βουλή έως τα μέσα Μαΐου. Τώρα πλέον, αυτό θα γίνει στις αρχές Ιουνίου.

Ο υπουργός σημείωσε ότι στα τέλη του 2011 θα έρθει το τέλος της ύφεσης ώστε από το 2012 η οικονομία να μπει ξανά σε τροχιά ανάκαμψης. Για φέτος, εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3%.

Παράλληλα, διέψευσε για μία ακόμα φορά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους και είπε πως κάθε χρόνο θα υπάρχουν μέτρα για μείωση των δαπανών και αύξηση των εσόδων στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά το ενιαίο μισθολόγιο ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί στο στενό δημόσιο τομέα και εν συνεχεία θα επεκταθεί στις ΔΕΚΟ.

Επίσης, για μια ακόμη φορά, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί προς το αυστηρότερο η αναλογία 1 προς 5 για τις προσλήψεις στο δημόσιο (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις).

Μετά το Πάσχα τα «φρουτάκια»

Οπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια δεν θα αποσυρθεί, αλλά θα κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα, αφού θα έχουν ενσωματωθεί οι παρατηρήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, αποκλείονται κατ’ αρχήν οι μικτοί χώροι εγκατάστασης των παιγνίων, με τα μηχανήματα να λειτουργούν κατ’ αρχήν στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, ενώ στη συνέχεια θα εξετασθεί αν θα δοθούν άλλες άδειες και που.

Σε ό,τι αφορά τα καφενεία, εκεί θα μπορούν να λειτουργήσουν μηχανήματα με «τεχνικά» παίγνια, δηλαδή θα αποκλείεται το παιχνίδι με χρήματα (τζόγος).

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου