ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε καθεστώς επιτήρησης μετοχές ΜΜΕ

σε-καθεστώς-επιτήρησης-μετοχές-μμε-445936

Επειτα από σχετική απόφαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όλες οι μετοχές μεγάλων επιχειρήσεων των Media τέθηκαν από χθες σε καθεστώς επιτήρησης.

Η εν λόγω απόφαση αφορά στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, δηλαδή τις εφημερίδες τα «Νέα» και το «Βήμα», τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Πήγασο, που εκδίδει τις εφημερίδες «Έθνος», «Ημερησία» κ.α., την Χ.Κ. Τεγόπουλος «Ελευθεροτυπία» κ.α., τον Τηλέτυπο Mega Channel και τις Τεχνικές Εκδόσεις «4 Τροχοί» κ.α.

Για λίγες ώρες της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, οι μετοχές συγκεκριμένων εταιριών θα τελούν υπό διαπραγμάτευση.

Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, σύμφωνα με τα στοιχεία των ισολογισμών του 2010, εμφάνισε ζημιές ύψους 46,92 εκατ. ευρώ, ο Πήγασος 31,1 εκατ. ευρώ, η Χ.Κ. Τεγόπουλος 21,3 εκατ. ευρώ, ο Τηλέτυπος 27,5 εκατ. ευρώ και οι Τεχνικές Εκδόσεις 236 χιλιάδες ευρώ.

Το 2010 όλες οι επιχειρήσεις στον χώρο των Media κατέγραψαν πτώση στις κυκλοφορίες τους και στα διαφημιστικά τους έσοδα, ενώ σε αρκετές από αυτές μειώθηκε το εργατικό δυναμικό.

Αλλαγές

Εν τω μεταξύ ευρείες θεσμικές αλλαγές ετοιμάζονται για το Χρηματιστήριο.

Πέραν των επιτηρήσεων ανοίγει , άμεσα, την διαβούλευση για την αλλαγή του Κανονισμού Λειτουργίας του.

Το Δ.Σ. του Χ.Α. ξεκινά άμεσα διαβούλευση μηνός για την τροποποίηση του κανονισμού με στόχο αλλαγές οι οποίες προωθούνται ώστε το Ελληνικό Χρηματιστήριο να καταστεί ανταγωνιστικότερο.

Σημειώνεται πως ορισμένες αλλαγές θα παίξουν άμεσα ρόλο και στην αξιολόγηση του Χ.Α. από τους FTSE το αποτέλεσμα της οποίας θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο.

Στις προτάσεις για διαβούλευση περιλαμβάνονται η κατάργηση των κατηγοριών Μεγάλης, Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης και η αντικατάστασή τους από μια ενιαία αγορά. Οι κατηγορίες Ειδικών Χρηματιστηριακών Χαρακτηριστικών και Επιτήρησης θα μείνουν ως έχουν. Κριτήριο θα αποτελεί η διασπορά. Για την ενιαία αγορά η απαιτούμενη διασπορά προτείνεται να είναι 20% Προτείνεται κλιμάκωση των χρεώσεων παραμονής στην νέα ενιαία διασπορά που θα είναι χαμηλότερες όσο η διασπορά αυξάνεται.

Στη διαβούλευση προτείνεται η μετατροπή των δεικτών FTSE σε FTSE/ASE Βιg Cap -o oποίος θα απαρτίζεται από 25 τίτλους, FTSE/ASE Medium Cap – ο οποίος θα απαρτίζεται από 20 τίτλους και FTSE/ASE Small Cap – ο οποίος θα απαρτίζεται από 15 τίτλους.

Ηδη έχουν εκδηλωθεί οι πρώτες αντιδράσεις που αφορούν κυρίως τη διεύρυνση του αριθμού των μετοχών που συμμετέχουν στον FTSE 20.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου