ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δίωξη σε στελέχη του Υπ. Οικονομικών

δίωξη-σε-στελέχη-του-υπ-οικονομικών-445986

Ποινική δίωξη για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση εις βάρος της περιουσίας του Δημοσίου και των ΟΤΑ, ασκήθηκε σε βάρος πρώην ανώτερου στελέχους του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος φέρεται ως ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος των διεφθαρμένων επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών που διενεργούσαν «παράνομους» επανελέγχους σε Δήμους και Κοινότητες αλλά και επιχειρήσεις, σβήνοντας πρόστιμα-«μαμούθ».

Εκτός από το παραπάνω στέλεχος, στον οποίο επιβλήθηκε και ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, διώκονται 13 ακόμα ανώτατα (πρώην και νυν) στελέχη του Υπουργείου καθώς και εφοριακοί υπάλληλοι, οι οποίοι κατηγορούνται για ψευδή βεβαίωση εις βάρος της περιουσίας του Δημοσίου και των ΟΤΑ.

Αντίθετα οι εισαγγελείς του τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών δεν άσκησαν δίωξη εναντίον τεσσάρων άλλων υπαλλήλων που είχαν κληθεί να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου, καθώς δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής τους.

Ζημία ενός δισ. ευρώ

Από την πολύμηνη προκαταρκτική εξέταση την οποία πραγματοποίησαν έμπειροι εισαγγελικοί λειτουργοί, προέκυψε ότι από τους παράνομους επανελέγχους το ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε κατά ένα δισ. ευρώ!

Από το υλικό της δικογραφίας προκύπτει ότι ο τρόπος δράσης των επίορκων υπαλλήλων ήταν πολύ απλός.

Μετά τον τακτικό, αρχικό, έλεγχο τον οποίο διενεργούσαν οι ελεγκτές της αρμόδιας υπηρεσίας σε δήμους ή επιχειρήσεις και τον καταλογισμό προστίμων που έφθανε από χιλιάδες μέχρι και εκατομμύρια ευρώ, ο εκάστοτε ελεγχόμενος αντί να προσφεύγει στα αρμόδια φορολογικά δικαστήρια έκανε αίτηση επανελέγχου στο εν λόγω «κύκλωμα». Στη συνέχεια, κατόπιν εντολής του υπό έλεγχο στελέχους, συγκεκριμένοι οικονομικοί επιθεωρητές πραγματοποιούσαν τους επανελέγχους-μαϊμού οι οποίοι «έσβηναν» τις φορολογικές παραβάσεις και τα καταλογισθέντα πρόστιμα.

Αρνούνται τις κατηγορίες

Στα υπομνήματά τους οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων υπεραμύνθηκαν της «νομιμότητας» των επανελέγχων αρνούμενοι τις κατηγορίες. Υπήρξαν όμως και καταθέσεις οι οποίες επέρριψαν ευθύνες στο συγκεκριμένο στέλεχος τον οποίο κατονόμασαν ως τον άνθρωπο που κινούσε τα νήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κύκλωμα των «επίορκων» επιθεωρητών άρχισε να ελέγχεται ύστερα από ανώνυμες επιστολές οι οποίες έφθασαν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αρκετοί εκ των κατηγορουμένων εξακολουθούσαν μέχρι σήμερα να προσφέρουν τις… υπηρεσίες τους στο υπουργείο Οικονομικών χωρίς να έχουν ελεγχθεί ούτε πειθαρχικά!

Η δικογραφία αναμένεται να διαβιβασθεί τη Δευτέρα σε τακτικό ανακριτή ο οποίος θα αρχίσει να καλεί τους κατηγορούμενος σε απολογία.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου