ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα… φρουτάκια της οργής

τα-φρουτάκια-της-οργής-446248

Κλίμα «εμφυλίου» δημιουργήθηκε στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, παρουσίαζε το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια.
Οι βουλευτές που συμμετέχουν στο ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ για την οικονομία ζήτησαν την απόσυρση του κατατεθειμένου νομοσχεδίου φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον υπουργό Οικονομικών ο οποίος αμέσως μετά, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό.
 «Κάγκελο» ο υπουργός ρώτησε τους βουλευτές αν αντιλαμβάνονται ότι αυτό που κάνουν συνιστά κυβερνητική κρίση.
«Μας απειλείς;» απάντησαν οι βουλευτές.
«Τότε το ζήτημα με υπερβαίνει» απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι «δημιουργείται μείζον πολιτικό ζήτημα».
Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο για τα φρουτάκια είχε ήδη εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, αφού τέθηκε προηγουμένως σε δημόσια διαβούλευση, πέρασε από νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και τελικά κατατέθηκε στην Βουλή.
Πρόκειται δηλαδή για πρωτοφανή πολιτική πράξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Τι είπαν οι βουλευτές
Η Βάσω Παπανδρέου όταν πήρε το λόγο για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα τυχερά παιχνίδια απευθυνόμενη στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου είπε σε έντονο ύφος: «Δεν το ψηφίζω». Το χαρακτήρισε στυγνό εισπρακτικό μέτρο και τόνισε: «Αν είναι έτσι να νομιμοποιήσουμε τα ναρκωτικά και την πορνεία για να έχει έσοδα το κράτος». Ο Γιάννης Αμοιρίδης είπε ότι: «Δεν είναι ηθικό», το εν λόγο νομοσχέδιο, ενώ ο Γιώργος Φλωρίδης σε ήπιους τόνους άσκησε κριτική για το πώς χειρίζεται η κυβέρνηση τους Βουλευτές λέγοντας: «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι σημαντικό κομμάτι της διαβούλευσης. Γιατί μας ξεχνάτε;». Το βασικό θέμα που θέτουν οι Βουλευτές είναι να έχει τον έλεγχο ο ΟΠΑΠ και να μην περάσει στα χέρια ιδιωτών. Επίσης θεωρούν ότι η επιτροπή που προβλέπεται στο νομοσχέδιο δεν πρόκειται να λειτουργήσει.
Στις αιτιάσεις των συναδέλφων του, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απάντησε: «Ο τζόγος υπάρχει. Γιατί να μην εισπράττει το κράτος 700 εκ. ευρώ ετησίως; Τι θέλουμε να γίνουμε Βόρεια Κορέα, να τα απαγορεύσουμε όλα;».
«Μας κοροϊδεύετε όταν λέτε ότι θα εισπράξετε 700 εκατομμύρια ευρώ, όταν μόνο το πηγαινέλα για τις διατυπώσεις στις Βρυξέλες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μας πάρει ένα χρόνο. Σε μια χώρα που μπαινοβγαίνει ο Χριστοφοράκος και ο Καραβέλας, μας λες ότι θα ελέγξεις τον τζόγο χωρίς ρυθμιστική αρχή; Είσαι σίγουρος ότι θα είσαι υπουργός του χρόνου όταν θα ρέει το χρήμα;» του είπε ο Δ. Λιτζέρης
Στον πρωθυπουργό…
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά την επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό επιχείρησε να θέσει τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προ τετελεσμένων. Η προσπάθειά του όμως απέτυχε και αναγκάσθηκε να τους προειδοποιήσει ότι το θέμα πλέον εναπόκειται στο χειρισμό του από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό: «Αυτό που γίνεται με υπερβαίνει. Θα το πάω στον πρωθυπουργό. Αλλά θεωρώ ότι θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην κυβέρνηση γιατί το νομοσχέδιο έχει περάσει δύο φορές από το υπουργικό συμβούλιο» τους είπε για να σχολιάσει Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του: «Αν είχε σήμερα δελτία ειδήσεων θα είχε πέσει η κυβέρνηση».
Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι, με δεδομένο πως έχουμε να κάνουμε με την δεύτερη, ηχηρότατη αντίδραση στην πολιτική Παπακωνσταντίνου μέσα σε λίγες ημέρες, όλα τα ενδεχόμενα για τον πρωθυπουργό πρέπει να θεωρούνται πλέον ανοικτά:

-με δεδομένο ότι στις 15 Απριλίου έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση της νέας δέσμης μέτρων που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα και η οποία αναφέρεται σε νέες δραματικές περικοπές αποδοχών στους εργαζομένους του δημόσιου τομέα, ο κ. Παπανδρέου ενδεχομένως να καταλήξει στο ότι ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να φέρει εις πέρας και αυτήν την αποστολή, έχοντας ήδη υποστεί και μια φθορά την οποία προφανώς κανένα άλλο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος δεν θα ήθελε να αντιμετωπίσει.

-ωστόσο, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί γύρω από το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών είναι τέτοιο που καθιστά εντελώς αμφίβολη την έγκριση των νέων μέτρων από την κοινοβουλευτική ομάδα, εάν είναι και πάλι ο κ. Παπακωνσταντίνου στο επίκεντρο.

-με βάση όλες αυτές τις παραμέτρους ουδείς μπορεί να αποκλείσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο: ούτε αυτό της αλλαγής προσώπων στην κυβέρνηση σε ρόλους-κλειδιά αλλά ούτε και αυτό της προσφυγής στις κάλπες, καθώς μια αλλαγή οικονομικής πολιτικής – σε όποιον βαθμό αυτή θα ήταν εφικτή – πιθανότατα να έφερνε σημαντικά προβλήματα έναντι της Τρόικας, ενόψει των εξελίξεων για την επιμήκυνση του χρέους, την μείωση των επιτοκίων αλλά και την καταβολή της νέας δόσης του δανείου στην χώρα μας

 
«Ανταρσία»
«Μη θεωρείτε την ψήφο μου δεδομένη στο άρθρο για τις ποινές που αφορούν όσους συγκροτούν καρτέλ» είπε ο Απόστολος Κακλαμάνης στον Μ. Χρυσοχοΐδη.
Νέο κρούσμα ανταρσίας είχαμε σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αυτή την φορά στη Βουλή. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης μιλώντας στην ολομέλεια όπου συζητείται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για τον ανταγωνισμό είπε απευθυνόμενος στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη: «Μην θεωρείτε την ψήφο μου δεδομένη στο άρθρο για τις ποινές που αφορούν όσους συγκροτούν καρτέλ».
Ο κύριος Κακλαμάνης θεωρεί ότι τα αδικήματα των καρτέλ θα παραγραφούν με την πάροδο 5ετιας χωρίς να μπορέσει η δικαιοσύνη να προχωρήσει σε φυλάκιση των επιχειρηματιών που συμπράττουν σε καρτέλ ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Να που είναι τα κλεμμένα. Στα καρτέλ και στους φοροφυγάδες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου