ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαψεύδει την αναδιάρθρωση χρέους η κυβέρνηση

διαψεύδει-την-αναδιάρθρωση-χρέους-η-κ-446615

Στην κατηγορηματική διάψευση σεναρίων περί αναδιάρθρωσης του χρέους προχώρησε την Τρίτη η κυβέρνηση διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή, με αφορμή ερωτήσεις που δέχτηκε αναφορικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος.

«Εμείς έχουμε συγκεκριμένη θέση, έχουμε εξηγήσει προς τα έξω ότι η αναδιάρθρωση όχι απλώς δεν είναι στις στοχεύσεις μας, αλλά είναι ισχυρή πεποίθησή μας ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση θα είναι πολύ βλαπτική και επιζήμια και για την ελληνική οικονομία, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι βλαπτική» σημείωσε.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη θέση, την οποία έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών και πως «αυτή είναι μια δημόσια άποψη και δήλωση που μάλιστα γίνεται και με τέτοιο τρόπο που δεν αφήνει και περιθώριο για καμία συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι έχουν αποδειχτεί και αποδεικνύονται αναληθή τα «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» που ακούγονται από διάφορες «Σειρήνες» και αφορούν σε αναδιάρθρωση, πτώχευση, χρεοκοπία.

«Είναι σαφές ότι έχουμε καταφέρει να φτάσουμε σε ένα θετικό σημείο, που έχει απομακρυνθεί πάρα πολύ από την τότε κατάσταση, ώστε να μην δικαιολογείται σήμερα καμία τέτοια φημολογία» τόνισε ο κ. Πεταλωτής. «Το να έχουμε συνεχώς ένα μότο καταστροφολογίας, πτώχευσης, χρεοκοπίας, αναδιάρθρωσης, κάθε άλλα παρά βοηθά την εθνική προσπάθεια που γίνεται, στο σημείο που όλοι την αντιλαμβανόμαστε ως τέτοια» είπε και πρόσθεσε: «Όταν κάποιες πολιτικές δυνάμεις την αντιλαμβάνονται με τελείως διαφορετικούς όρους και βλέπουν το μέλλον του κόμματός τους αντί το μέλλον της χώρας, τότε πραγματικά μπορεί να ανέχονται και τέτοιες φημολογίες».

Ειδικότερα, ο κ. Πεταλωτής, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν συζητήθηκε θέμα αναδιάρθρωσης μεταξύ του πρωθυπουργού και του κ. Σόρος, είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα συζήτησης» και, όπως επισήμανε, ο κ. Σόρος εξέφρασε και άλλες απόψεις που ήταν πιο ευνοϊκές για τη χώρα μας, κατά τη διάλεξή του στο Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε σε ρευστό διεθνές περιβάλλον, όπου υπάρχουν παράμετροι απροσδιόριστες, και τόνισε πως «δεν σημαίνει ότι κάθε συνάντηση του πρωθυπουργού με οποιονδήποτε από τους διεθνείς παράγοντες θα πρέπει να ενοχοποιείται και να ποινικοποιείται».

Συμπλήρωσε ότι «δεν μας ενδιαφέρει η άποψη ή η πρακτική του καθενός, αυτό που μάς ενδιαφέρει είναι να συζητάμε, να εξηγούμε προς όλους τους παράγοντες τι ακριβώς κάνουμε, ποιες είναι οι θέσεις μας, πώς βγαίνει το πρόγραμμά μας και να δίνουμε σε κάθε ευκαιρία προς τα έξω την προοπτική της ελληνική οικονομίας».

Ο κ. Πεταλωτής υπενθύμισε και τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον οικονομολόγο Ν. Ρουμπινί, ο οποίος «και στο παρελθόν είχε εκφράσει απόψεις, με τις οποίες είμαστε κάθετα αντίθετοι και αποδείξαμε ότι δεν ευσταθούν».

«Επ’ ουδενί μια συνάντηση και μια συζήτηση σημαίνει και αποδοχή των απόψεων του συνομιλητή» είπε, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι αποκομμένη από το διεθνές γίγνεσθαι και επισήμανε ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται τίποτα, ότι είναι ανοιχτός και λέει τις απόψεις του σε πολύ δύσκολες καταστάσεις ακόμα και με δύσκολους συνομιλητές και έτσι λειτούργησε και στην προκειμένη περίπτωση».

Ερωτηθείς εάν ο κ. Σόρος έχει αναλάβει άτυπο ρόλο κομιστή των θέσεων της αμερικανικής κυβέρνησης, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να είναι κανείς κομιστής θέσεων μια κυβέρνησης» και πως «υπάρχει θεσμικός δίαυλος επικοινωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τις άλλες κυβερνήσεις, και μάλιστα όταν μιλάμε για την κυβέρνηση Ομπάμα, ο οποίος έχει δείξει ότι εκτιμά τη χώρα και τις προσπάθειές μας και μάλιστα υπάρχουν σημαντικά φιλικές σχέσεις».

Αυξημένη πλειοψηφία;

Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, σχετικά με την πιθανότητα να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την οικονομία με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών:

«Είναι κάτι που θα συζητήσουμε, οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα ακολουθηθούν, είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων όλων μας και φυσικά θα πρέπει να ακολουθήσουμε τη νόμιμη κοινοβουλευτική διαδικασία.»

Ερωτηθείς για τις διαφορετικές προσεγγίσεις στελεχών στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων ο υφυπουργός απάντησε ότι είναι λογικό να υπάρχουν και πρόσθεσε:

«Από εκεί και πέρα οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά από κυβερνητικά όργανα που θα αποφασίσουν εν τέλει για το ποιες θα είναι οι αποκρατικοποιήσεις που θα γίνουν και θα υπάρχει και μια αιτιολόγηση για ποιο λόγο γίνονται.

» Οφείλουμε όλοι να δεχθούμε τη συλλογική απόφαση, και τις ιδεολογικές μας προσεγγίσεις καθώς και τις γενικές μας αναζητήσεις μπορούμε να τις έχουμε για τον εαυτό μας».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου