ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλείει την αναδιάρθρωση χρέους

αποκλείει-την-αναδιάρθρωση-χρέους-447089

 

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στην Αθήνα των ελεγκτών της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ τη Δευτέρα, παρά την έντονη φημολογία περί αναβολής λίγων ημερών.

Η επίσκεψη της τρόικας δεν αφορά την επίσημη, αλλά ενδιάμεσες αξιολογήσεις. Η επίσκεψη από την οποία θα καθοριστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 12 δισ. ευρώ θα γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Στην ατζέντα της επίσκεψης των ελεγκτών θα βρεθούν τα νέα μέτρα που θα χρειαστούν για φέτος, το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, απαντώντας εμμέσως σε όσους αναδεικνύουν κάτι τέτοιο ως αναγκαία λύση.

Στις φωνές δε που καλούν την Ελλάδα και τις άλλες αδύναμες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους, λέγοντας μάλιστα ότι οι αγορές είναι απολύτως προετοιμασμένες για κάτι τέτοιο, προστέθηκε και ο Economist.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ακόμη, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ότι ενδεχόμενη δημοσιονομική απόκλιση, θα απαιτήσει περαιτέρω μείωση των δημόσιων δαπανών, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η μείωση του ΑΕΠ μπορεί να είναι μικρότερη του 3% φέτος, λόγω της αύξησης των εξαγωγών.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε απολύτως το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο συνεδρίου στο Τσερνόμπιο της Βόρειας Ιταλίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dow Jones Newswires.

«Δεν είμαι ο μόνος» που απορρίπτει την ιδέα αυτή, τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg ενώπιον δημοσιογράφων.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει «κάποια υστέρηση» στα φορολογικά έσοδα το πρώτο δίμηνο του 2011, αλλά σημείωσε ότι η μείωση του ελλείμματος είναι μεγαλύτερη από το στόχο.

Οποιαδήποτε ενδεχόμενη δημοσιονομική απόκλιση, πρόσθεσε, θα απαιτήσει περαιτέρω μείωση των δημόσιων δαπανών, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει τα τελικά στοιχεία για το έλλειμμα στο τέλος του μήνα.

Ο υπουργός είπε ότι εξακολουθεί να εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος κατά 3%, αλλά σημείωσε ότι υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο η μείωση να είναι μικρότερη, χάρη στην ταχεία αύξηση των εξαγωγών.

«Γνωρίζουμε ότι η ύφεση ήταν πέρυσι βαθύτερη από αυτή που νομίζαμε», τόνισε δε με έμφαση απαντώντας προφανώς σε δηκτικές παρατηρήσεις.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου