ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποίηση της Fitch για νέα υποβάθμιση της Ελλάδας

προειδοποίηση-της-fitch-για-νέα-υποβάθμισ-447349

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings προειδοποίησε χθες ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, ως αποτέλεσμα των βραχυπρόθεσμων κινδύνων που δημιουργούνται για τους ιδιώτες ομολογιούχους μετά τη συμφωνία της ΕΕ για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) από το 2013.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δεν αναμένεται να βελτιώσουν στο άμεσο μέλλον τις συνθήκες χρηματοδότησης των υπερχρεωμένων κρατών της ευρω-περιφέρειας.

«Παρά το γεγονός ότι το ESM […] αποτελεί μακροπρόθεσμα βάση για την αποτελεσματική επίλυση μελλοντικών κρίσεων χρέους, βραχυπρόθεσμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κρατικής χρεωκοπίας», ανέφερε η Fitch σε ανακοίνωση.

Πρόσθεσε ότι μόνο η οικονομική ανάκαμψη και η δημοσιονομική εξυγίανση θα διασφαλίσουν την φερεγγυότητα αυτών των χωρών.

«Όσο αμφισβητείται η φερεγγυότητα των χωρών της ευρω-περιφέρειας, η εισαγωγή του ESM από τον Ιούλιο του 2013 ως προτιμώμενου πιστωτή […] εν δυνάμει επιτείνει τις ανησυχίες για αναδιάρθρωση κρατικών χρεών», είπε ο οίκος.

«Επομένως, η Σύνοδος Κορυφής δεν βελτίωσε τις προοπτικές των κρατών της ευρω-περιφέρειας να διασφαλίσουν χρηματοδότηση από τις αγορές σε ευνοϊκούς όρους. Αυτό ασκεί πίεση στην αξιολόγηση της Ελλάδας, βραχυ-μεσοπρόθεσμα».

 

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου