ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Γκρίνια» για τις τράπεζες

γκρίνια-για-τις-τράπεζες-448237

Τα πυρά αρκετών συναδέλφων του δέχθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με αφορμή την ασφυξία που επικρατεί στην αγορά, λόγω της άρνησης των τραπεζών να παράσχουν μεγαλύτερη ρευστότητα.

Ιδιαίτερη κριτική άσκησαν οι υπουργοί Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης.

Αιχμή όλων, το γεγονός ότι το Κράτος έχει φροντίσει για την ρευστότητα των τραπεζών, ωστόσο, η ρευστότητα αυτή δεν έχει περάσει στην πραγματική οικονομία.

Μάλιστα ο Ευ. Βενιζέλος πρότεινε να υπάρξουν προγραμματικές συμφωνίες με κάθε τράπεζα χωριστά, ώστε να ενισχυθεί η αγορά.

«Το τραπεζικό σύστημα είναι το σημείο επαφής ανάμεσα στη δημοσιονομική και τη χρηματο-οικονομική σφαίρα και τη σφαίρα της πραγματικής οικονομίας» φέρεται να είπε.

Πρόσθεσε επίσης ότι τα 100 δισ. ευρώ δεν εγγράφονται, σύμφωνα με το σχετικό κοινοτικό κανονισμό, ούτε στο χρέος, ούτε στο έλλειμμα, είναι όμως ένα βάρος το οποίο πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν και το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει από τη δική του πλευρά να ενισχύσει την πραγματική οικονομία, συμβάλλοντας στον περιορισμό της ύφεσης και τη στήριξη της ανάπτυξης.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι θα πρέπει το τραπεζικό σύστημα να στηρίξει την πραγματική οικονομία με δεσμευτικούς όρους, ενώ και ο Τηλέμαχος Χυτήρης σημείωσε την ανάγκη να εγκαταλείψουν οι τράπεζες τον αλαζονικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους πολίτες.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής τόνισε ότι οι τράπεζες πρέπει να στηρίξουν την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να μην παίρνουν μόνο χωρίς να δίνουν.

Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων των τραπεζών μιλώντας για αναγκαιότητα, επισήμανε όμως ότι χρειάζεται να χαραχτεί συγκεκριμένη κατεύθυνση γιατί «δεν είναι δυνατόν το ελληνικό κράτος να δίνει χρήματα και οι τράπεζες να κάνουν περιουσίες», όπως υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεσμεύθηκε ότι σύντομα θα έλθει νομοσχέδιο που θα προωθεί νέα εγγυοδοσία προς τις τράπεζες, ώστε να αντλήσουν 30 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ.

Επιπλέον, θα ορίζονται κυβερνητικοί επίτροποι σε κάθε τράπεζα με στόχο να «παρακολουθείται» η σχέση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με την πραγματική οικονομία και την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Κάλυψη μαύρης τρύπας

Ως πιθανότερο ενδεχόμενο για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» εμφανίζεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε ελεύθερους επαγγελματίες, η μετάταξη αγαθών σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε μη αλκοολούχα ποτά και η περικοπή δαπανών σε υπουργεία.

Συγκεκριμένα, μιλώντας χθες το πρωί ο Φίλιππος Σαχινίδης εξήγησε πως η υστέρηση στα έσοδα υπάρχει, λόγω μειωμένης είσπραξης τελών κυκλοφορίας και λιγότερων εσόδων από το φόρο εισοδήματος, ενώ παρατήρησε πως το τελευταίο τρίμηνο του 2010 η ύφεση ήταν βαθύτερη από αυτήν που περίμενε η κυβέρνηση.

Ο κ. Σαχινίδης τόνισε ότι η λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών θα μπει σε νέα φάση.

Ως προς το ποιους αφορούν τα νέα μέτρα, ο υφυπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι τα όποια νέα μέτρα ληφθούν δεν μπορεί να αφορούν μισθούς, συντάξεις και φορολογικούς συντελεστές.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενες απολύσεις στο Δημόσιο, απάντησε πως μέσα από την αναδιοργάνωση και την αναλογία ένα προς πέντε, αλλά και τις συνταξιοδοτήσεις, ο αριθμός των υπαλλήλων μειώνεται και θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα χρόνια.

Είπε παράλληλα πως εάν προκύψει ανάγκη η αναλογία ένα προς πέντε μπορεί να αλλάξει.

Πού θα βρεθούν τα 1,8 δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας». Στο τραπέζι υπάρχουν σειρά προτάσεων:

• η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε ελεύθερους επαγγελματίες

• η μετάταξη αγαθών σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ (από το 13% στο 23%)

• η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε μη αλκοολούχα ποτά

• η περικοπή λειτουργικών δαπανών υπουργείων

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου απέκλεισε, σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Τετάρτης, το ενδεχόμενο επιβολής νέας έκτακτης εισφοράς σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των νέων μέτρων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία ίσως λάβει η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπισθεί η υστέρηση στο μέτωπο των εσόδων.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ δεν αποτελεί προαπαιτούμενο ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Τα στελέχη της τρόικας αναμένονται στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου. Θα ζητήσουν πλήρη «λογαριασμό» για το πως θα εξοικονομηθούν 1,8 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2011 και συνολικά 22 δισ. ευρώ ως το 2015.

Παράλληλα, θα εξετάσουν τον σχεδιασμό για τις αποκρατικοποιήσεις.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου