ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αμεσα» μαζικές ιδιωτικοποιήσεις

αμεσα-μαζικές-ιδιωτικοποιήσεις-451184

Την ανάγκη μαζικών και άμεσων ιδιωτικοποιήσεων και προώθησης των μεταρρυθμίσεων, ώστε να υποχωρήσει το έλλειμμα ακόμα πιο κάτω και από το στόχο του 8% που ορίζει το επικαιροποιημένο μνημόνιο έκανε λόγο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Παπανικολάου.

Παράλληλα, σημείωσε πως εν όψει των Συνόδων του Συμβουλίου Κορυφής του Μαρτίου είναι κρίσιμο να αποφασιστεί τόσο η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου που χορηγείται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης στην Ελλάδα όσο και η επανεξέταση των επιτοκίων.

Στην ερώτησή του ο κ. Παπανικολάου θέλησε να πληροφορηθεί την θέση της Επιτροπής για την πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία σχετικά με την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ο Φινλανδός Επίτροπος συνέδεσε την δήλωση του ΟΟΣΑ με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και έκανε λόγο για καθυστερήσεις σε πολλές σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα για την εξυγίανση και την βιωσιμότητα του τραπεζικού τομέα και της ανταγωνιστικότητας.

Παράλληλα χαρακτήρισε καμπή το 2011 για την Ελλάδα και επανέλαβε την ανάγκη εξεύρεσης 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, αλλά και την σημασία που οφείλει να προσδώσει η χώρα στην προσέλκυση επενδύσεων και στις εξαγωγές.

«Η αναφορά του Επιτρόπου σε κατεστημένα και η ιδιαίτερα εμφατική επιμονή του σε ιδιωτικοποιήσεις και άλλες μεταρρυθμίσεις προλειαίνουν το έδαφος για νέα μέτρα. Στον απόηχο της απαράδεκτης από τον οίκο Moody’s μείωσης της ελληνικής χρηματοπιστωτικής ικανότητας στα επίπεδα της Αγκόλας αλλά και εν όψει της αυξανόμενης πίεσης της αγοράς στις χώρες της ευρωζώνης είναι προφανές ότι η απλή συζήτηση και οι γενικές διαπιστώσεις επί του ελληνικού προβλήματος στα επερχόμενα Συμβούλια Κορυφής δεν αποτελούν λύσεις» τόνισε ο ευρωβουλευτής Γ. Παπανικολάου.

»Η Ευρώπη καλείται, έστω και αργοπορημένα, να καταρτίσει έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την οριστική αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων των κρατών-μελών» πρόσθεσε ο κ. Παπανικολάου.

 
 
Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με Χέρμαν Βαν Ρομπάι
"Πάμε να δώσουμε μία μάχη στις Βρυξέλλες για να πετύχουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο", ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού στην εισαγωγική ομιλία του κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι από τα ραντεβού του με Βαν Ρομπάι και Σαρκοζί, αλλά και από τη Σύνοδο Κορυφής περιμένει πως η ΕΕ θα σταθεί αλληλέγγυα.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα ταχθεί υπέρ μίας συνολικής λύσης, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει άλλη καθυστέρηση, ούτε μεσοβέζικες λύσεις».

Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον πρόεδρο της ΝΔ, καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) είναι υπέρ του μνημονίου, ενώ ο κ. Σαμαράς στην Ελλάδα διατηρεί αντι-μνημονιακή στάση.

»Δεν είναι σοβαρά πράγματα, την ώρα που η χώρα μας περνάει μια τέτοια κρίση, να χειριζόμαστε τα θέματα με ελαφρότητα, δηλαδή να λέμε εδώ – και αναφέρομαι προφανώς στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης – πόσο καταστροφικό είναι το μνημόνιο, και έξω να μιλάνε για την ανάγκη συνέχισης της εφαρμογής του. Δηλαδή, να υιοθετεί ο κ. Σαμαράς την ανάγκη εφαρμογής του μνημονίου, όπως και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εδώ όμως, να λέει πόσο καταστροφική είναι η εφαρμογή αυτού του μνημονίου για τη χώρα», είπε.

Οι ελληνικές προτάσεις

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την Παρασκευή, θα έχουμε μια "πρόγευση" της λύσης, εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει συνολικά την πρότασή της για μείωση των επιτοκίων, επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους και επαναγορά ομολόγων.

 Σε ό,τι αφορά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι αυτή δεν συμβαδίζει με όσα θέλει η Ελλάδα και ανέφεραν χαρακτηριστικά, ότι στην απόφαση δεν υπάρχει αναφορά ούτε καν στην επιμήκυνση.

 Επιπροσθέτως, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ότι "καλές είναι οι δηλώσεις, αλλά εκείνο που μετρά είναι οι πράξεις".

 Σχετικά με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s οι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι εξετάζεται το ζήτημα της κίνησης νομικής διαδικασίας εναντίον του, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν είναι κατ’ ανάγκην και μόνο το Δημόσιο εκείνο που κινεί ανάλογες διαδικασίες.

 Ερωτηθέντες για την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιντνερ, οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν πως όπως την περασμένη φορά βοήθησαν οι ΗΠΑ, υπάρχει ακόμα μια προσπάθεια και εκτιμούσαν πως η παρέμβαση Γκάιντνερ θα «σπρώξει» το Βερολίνο στην κατεύθυνση της συνολικής λύσης.

 Οι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν επίσης ότι «μιλάμε με Αμερικανούς ομολόγους μας κατά καιρούς, αλλά η παρέμβαση αυτή δεν ήταν προϊόν συνεννόησης» και πρόσθεσαν ότι «οι Αμερικανοί μιλούν αυτόνομα, ενδιαφέρονται πάρα πολύ για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού συστήματος, καθώς εξάλλου έχουν δει τι σημαίνει κατάρρευση τράπεζας».

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου