ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λύση – πακέτο ή καθόλου λύση» για την Ευρώπη

λύση-πακέτο-ή-καθόλου-λύση-για-την-451461

 

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δήλωσε στη διάρκεια του έκτακτου Υπουργικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε το βράδυ της Κ. Δευτέρας, πως «ή θα έχουμε συνολική λύση, ή δεν θα έχουμε καθόλου λύση».

Η φράση αυτή ερμηνεύθηκε ως δηλωτική της πρόθεσης του πρωθυπουργού να ασκήσει «βέτο» επί των τελικών αποφάσεων, αν αυτές δεν καλύπτουν το αίτημα για συνολική λύση στήριξης της ευρωζώνης. Κάτι τέτοιο, όμως, διαψεύδεται έντονα από κυβερνητικούς κύκλους, μέσω εσωτερικών ενημερωτικών σημειωμάτων.

Ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι επιτέλους η ΕΕ θα πρέπει να πάρει αποτελεσματικές αποφάσεις, σημειώνοντας πάντως πως κι αν δεν υπάρξουν θετικές αποφάσεις «δεν θα είναι το τέλος του κόσμου• η Ελλάδα θα συνεχίσει το πρόγραμμά της».

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η λύση – πακέτο είναι η λύση «που θα βοηθήσει την Ευρώπη, την Ευρωζώνη, το ευρώ και βεβαίως, την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που χτυπιούνται από τις αγορές», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι, αυτό απαιτεί εκ μέρους μας και την αυστηρή τήρηση των στόχων και των δεσμεύσεών μας, όπως και των αλλαγών που πρέπει να γίνουν. Όπως υπάρχει και από την ΕΕ συνολικά η ευθύνη να διαμορφώσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για το Ευρώ, επομένως και για την διαχείριση του χρέους, προκειμένου να πειστούν οι αγορές».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στην ΕΕ «δίνουμε μια μάχη δημοκρατίας με την έννοια ότι ή εμείς ως πολιτικοί καλούμαστε να καθορίσουμε τις πολιτικές για να ηρεμήσουμε, να τιθασεύσουμε και να αξιοποιήσουμε τις αγορές προς όφελος των πολιτών αντί οι αγορές να συνεχίζουν να κινούνται με φόβο αλλά πολλές φορές και με ιδιοτελείς, κερδοσκοπικούς σκοπούς και να δημιουργούν προβλήματα στις πολιτικές και στις αποφάσεις μας όσο και αν είναι σωστές, τεκμηριωμένες, όσο και αν υπάρχει υποστήριξη από λαούς και κυβερνήσεις».

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «η μάχη μέχρι την 25η Μαρτίου είναι κρίσιμη, αλλά όχι το τέλος του κόσμου» καθώς «αν δεν υπάρξουν θετικές αποφάσεις, εμείς, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας, αλλά να ρίξουμε όλο και μεγαλύτερο βάρος στις δικές μας δυνάμεις», ενώ «από την άλλη μεριά και καλά να πάει αυτή η μάχη, δεν σημαίνει ότι επειδή δημιουργήθηκε ένα καλύτερο κλίμα εμείς δεν θα πρέπει να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές ή να εφαρμόσουμε τις αλλαγές τις οποίες έχουμε αποφασίσει».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το χρέος -ακόμα και αν είναι πιο διαχειρίσιμο- θα είναι σε κάθε περίπτωση υπαρκτό και πολύ υψηλό, επέκρινε την ΝΔ για την «παρακαταθήκη που άφησε πίσω της» και πρόσθεσε ότι υπάρχει και η μάχη της εφαρμογής των αλλαγών, καθώς το πρόβλημα στην Ελλάδα «δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την μείωση των μισθών ή των συντάξεων, αλλά είναι κάτι πολύ ευρύτερο, ένα κρατικό σύστημα, μια δομή που δεν είναι παραγωγική, που είναι αδιαφανής, όπου υπάρχει ανομία, έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Και αυτό βεβαίως, δεν είναι κάτι το οποίο το λύνεις μόνο με νόμους».

Ο κ. Παπανδρέου στην εισήγησή του υπογράμμισε επίσης την σημασία που έχει η «σταθεροποίηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές της δικής μας χώρας και οικονομίας», καθώς όπως είπε η Ελλάδα αποτελεί σημείο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, όπου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ρευστή και ενδεχομένως να υπάρξει ένταση των πιέσεων στην γειτονιά μας γύρω από το θέμα πιθανών προσφύγων.

Αναφερόμενος στην υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι αδικαιολόγητη μιας και δεν έχει καμία βάση σε σχέση και με την πορεία του προγράμματός μας».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου