ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γενναίες αποφάσεις από την Ευρώπη

γενναίες-αποφάσεις-από-την-ευρώπη-452046

Μήνυμα στην ΕΕ για γενναίες αποφάσεις, προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές, έστειλε ο Γ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο. Ο αγώνας για να αφήσουμε πίσω μας τον παλιό κόσμο θα είναι μακρύς και δύσκολος και θα αντιμετωπίσουμε πολλά, αλλά από εμένα θα ακούτε πάντα την αλήθεια, είπε ο πρωθυπουργός και επιτέθηκε στη ΝΔ για το χρέος και το έλλειμμα: «Όσοι ασκούν κριτική για τον μηχανισμό στήριξης, ας μας πουν την πρότασή τους». Φρένο για άλλη μια φορά στα σενάρια πρόωρων εκλογών.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του περιγράφοντας με ζοφερά χρώματα αυτό που ονόμασε «παλαιό κόσμο». Είπε ότι κυριαρχούσε η διαφθορά και το ρουσφέτι, ότι η δυναμή των παιδιών μας δεν ήταν η αξία τους, αλλά «το ποιον ξέραμε και τι του τάζαμε».

«Εμείς φτιάξαμε αυτόν τον κόσμο, αλλά εμείς, το ΠΑΣΟΚ, αποφασίσαμε να τον αλλάξουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Αρκετές ήταν οι φορές που επισήμανε ότι ο δρόμος που ακολουθείται είναι δύσκολος και μακρύς. Μάλιστα, είπε ότι πολλές θα είναι οι σειρήνες που θα τραγουδούν τραγούδια δελεαστικά να επιστρέψουμε στο παρελθόν, σε έναν ανύπαρκτο παράδεισο.

«Από εμένα θα ακούτε μόνο τη γλώσσα της αλήθειας, έτσι ξεκίνησα, έτσι θα συνεχίσω» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός έβαλε για μια ακόμη φορά τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών. Η δική μας φυγή δεν είναι ούτε εκλογές, ούτε να εγκαταλείψουμε το έργο και τις ευθύνες μας, όπως έκανε η ΝΔ, αλλά είναι φυγή προς τα μπρος, να αλλάξουμε τη χώρα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός δέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα συντονισμού στην κυβέρνηση, τα οποία ωστόσο θεώρησε ότι προκύπτουν από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα εδώ και πολλές δεκαετίες και αναγνώρισε στους υπουργούς και γενικά στα κυβερνητικά στελέχη ότι καταβάλλουν υπερπροσπάθεια για να αλλάξουν τα πράγματα. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό, τόνισε, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν και λάθη και εντάσεις σε αυτή την προσπάθεια.

Επίθεση στη Ν.Δ.

Αναφερόμενος στο χρέος της χώρας είπε ότι είναι το μεγαλύτερο βαρίδι στο λαιμό των παιδιών μας. Στη συνέχεια επιτέθηκε με σφοδρότητα στη ΝΔ λέγοντας ότι η κυβέρνησή της διπλασίασε τόσο το χρέος όσο και το έλλειμμα. «Η προηγούμενη κυβέρνηση έπνιξε στα χρέη τις επόμενες γενιές για να ζήσουν αυτοί καλύτερα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, είπε ότι σήμερα η Ελλάδα θα δανειζόταν με επιτόκιο 11%, ενώ η Γερμανία δανείζεται με 2%. Περιγράφοντας στη συνέχεια την στάση της ΕΕ είπε χαρακτηριστικά ότι η απάντηση των εταίρων μας πριν από λίγους μήνες ήταν «γιατί ζητάτε στήριξη, αφού εσείς τα κάνατε χάλια;».

Συνέχισε λέγοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να πείσει την ΕΕ ότι το πρόβλημα χρέους δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό και έτσι να δημιουργηθεί ο μηχανισμός στήριξης.

Ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για επίτευξη συμφωνίας στις επικείμενες Συνόδους Κορυφής.

Παράλληλα τόνισε ότι περιμένει από το κόμματα της αντιπολίτευσης να συμβάλλουν στην προσπάθεια και προσέθεσε ότι είναι μία ελληνική μάχη, την οποία αν σταθούμε ενωμένοι θα κερδίσουμε.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που γίνονται αυτό τον καιρό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορούν, μεταξύ άλλων, και τη ρύθμιση του χρέους στην ευρωζώνη. Τάχθηκε υπέρ της λήψης απόφασης το συντομότερο δυνατόν και ζήτησε και τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε αυτή τη μάχη, τονίζοντας ότι αν σταθούμε όρθιοι και ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας.

Ο πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική και στην Δικαιοσύνη, λέγοντας ότι «το αίσθημα δικαιοσύνης λείπει σήμερα από την ελληνική κοινωνία» και ότι «περιμένουμε να ανταποκριθεί η Δικαιοσύνη».

Νέα μέλη στο Πολιτικό Συμβούλιο

Οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος ολοκληρώθηκαν με την εκλογή των τριών νέων μελών που συμπληρώνουν τη σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, πληρώνοντας τις θέσεις των Δ. Κουσελά, Μ. Όθωνα και Γ. Κουτσούκο, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε κυβερνητικές θέσεις μετά τον ανασχηματισμό.

Κατόπιν ψηφοφορίας εκλέγονται ως μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου οι: Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος έλαβε 109 ψήφους, Νίκος Σαλαγιάννης, με 74 ψήφους, καθώς επίσης και η Άσπα Παπαηλιού με 47 ψήφους.

Η κ. Παπαηλιού ισοψήφισε με τον Δημήτρη Καρύδη και εξελέγη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου μετά από κλήρωση. Δεν εξελέγη ο επίσης υποψήφιος, Παντελής Καμάς, ο οποίος συγκέντρωσε 20 ψήφους.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου