ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλεόνασμα 352 εκατ. ευρώ

πλεόνασμα-352-εκατ-ευρώ-456165

Πλεόνασμα 352 εκατ. ευρώ εμφάνισε το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής κυβέρνησης τον Ιανουάριο φέτος, έναντι ελλείμματος 818 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) την Δευτέρα.

«Κατά τον πρώτο μήνα του 2011, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν σε 4.961 εκατ. ευρώ, από 4.276 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2010. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν σε 4.240 εκατ. ευρώ από 4.379 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2010», ανέφερε η ΤτΕ σε ανακοίνωση.

Το ίδιο διάστημα, το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού, που δεν περιλαμβάνει τις δαπάνες διαχείρισης του δημοσίου χρέους, διαμορφώθηκε στα 924 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 200 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο πέρυσι.

Την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική θα καταθέτει σήμερα στη Βουλή ο διοικητής της Γ. Προβόπουλος.

Στην έκθεση θα γίνεται αναλυτική αναφορά στην πορεία εφαρμογής του Μνημονίου και στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν η εθνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα στους επόμενους μήνες.

Στην έκθεση θα γίνεται αναλυτική αναφορά στην πορεία εφαρμογής του Μνημονίου και στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν η εθνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα στους επόμενους μήνες.

Αναλυτικότερα, θα εξετάζεται το εξωτερικό περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας, οι οικονομικές εξελίξεις και προοπτικές διεθνώς και οι παρεμβάσεις πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.

Αναφορά θα γίνεται στις μακροοικονομικές εξελίξεις και προοπτικές για το 2011 στην Ελλάδα και ειδικότερα στις προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας, της απασχόλησης και της ανεργίας, του πληθωρισμού, του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, στα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά και στην εξέλιξη της διαφοράς αποδόσεων μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων (spreads).

Στο κεφάλαιο για τις αγορές χρήματος, πιστώσεων και κεφαλαίων θα περιγράφονται τα υφιστάμενα νομισματικά μεγέθη, η εξέλιξη των επιτοκίων καταθέσεων, η πορεία χρηματοδότησης της οικονομίας και τα επιτόκια των τραπεζικών δανείων, η διαφορά περιθωρίου μεταξύ Ελλάδος και ζώνης του ευρώ, ενώ θα γίνεται σύνοψη των εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο.

Στο πλαίσιο αυτό θα διατυπώνονται συστάσεις για περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων και θα τονίζεται η ανάγκη σταδιακής απεξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Στη «χωρίς προηγούμενο» μείωση του ελλείμματος κατά 6% σε ετήσια βάση, το 2010, αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται «στο σωστό δρόμο για τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων», επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την οικονομική ανάκαμψη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι στις αποψινές συζητήσεις θα σημειωθεί πρόοδος, ώστε να υπάρξει ένα συνολικό πακέτο που θα επιφέρει σταθερότητα στην ευρωζώνη και θα επιλύσει τα προβλήματα σχετικά με την κρίση χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα ότι συζητήσεις θα σημειωθεί πρόοδος, ώστε να υπάρξει ένα συνολικό πακέτο που θα επιφέρει σταθερότητα στην ευρωζώνη και θα επιλύσει τα προβλήματα σχετικά με την κρίση χρέους.

«Με το Eurogroup θα προχωρήσουμε την συζήτησή μας, ώστε να καταλήξουμε σε ένα συνολικό πακέτο, που θα βοηθά την ευρωζώνη να είναι πιο σταθερή και να λύνει τα προβλήματα» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε ότι οι προτάσεις που υιοθέτησε πρόσφατα η Επιτροπή για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και οι οποίες θα συζητηθούν σήμερα, αποτελούν μία «ισχυρή βάση» για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

«Στόχος είναι τα 440 δισ. (ευρώ) να χρησιμοποιηθούν επαρκώς και αυτό είναι το σημαντικό και μπορούμε να το πετύχουμε αυξάνοντας τις εγγυήσεις. Η αύξηση των εγγυήσεων είναι ο πιο εύκολος τρόπος και θα υποστηρίξουμε αυτό τον δρόμο» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν.

«Το πιο σημαντικό είναι να διασφαλίσουμε ότι και τα 440 δισ. μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ώστε να υπάρχει λίγη περισσότερη ευελιξία για να λειτουργήσει πρακτικά και νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική συναίνεση πάνω σε αυτό» πρόσθεσε.

Σύνοδος Κορυφής

στις 11 Μαρτίου

«Κοινό νόμισμα σημαίνει κοινές δράσεις» τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες και στην οποία συγκαλεί επισήμως τη Σύνοδο Κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών του ευρώ που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ρομπάι υπογραμμίζει, παράλληλα, την ανάγκη να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα στις οικονομίες της Ευρωζώνης, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε χώρας.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του ο κ. Ρομπάι αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 4ης Φεβρουαρίου έδειξε την αποφασιστικότητα των χωρών του ευρώ να δώσουν στο ενιαίο νόμισμα μια ισχυρή οικονομική βάση, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος έλαβε εντολή να παρουσιάσει προτάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της ΕΕ επισημαίνει ότι οι 17 χώρες της Ευρωζώνης θέλουν να προχωρήσουν πιο πέρα από την αυστηρή επιτήρηση των οικονομικών πολιτικών που αποφασίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου