ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πουλήστε κρατική περιουσία για να επαναγοράσετε χρέος»

πουλήστε-κρατική-περιουσία-για-να-επ-456872

Την αγορά των κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται σε χαμηλές τιμές με τη χρήση πόρων που μπορούν να αντληθούν από την πώληση κρατικής περιουσίας πρότεινε ο σύνδεσμος της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα, Μπομπ Τράα.

Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος για τις προοπτικές των οικονομιών της ΝΑ Ευρώπης, επισήμανε την ανάγκη εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών, μέσω της επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών που θα αυξήσουν τη ανταγωνιστικότητα, της αύξησης των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και της μείωσης της σπατάλης.

Το Δημόσιο μπορεί να ιδιωτικοποιήσει εταιρείες που έχει στην κατοχή του και να πουλήσει ακίνητη περιουσία, διοχετεύοντας τα κεφάλαια που θα αντλήσει στην επαναγορά μέρους του δημόσιου χρέους, ώστε να ξεκινήσει πιο γρήγορα η αποκλιμάκωσή του ως ποσοστό του ΑΕΠ, είπε.

Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη αξιόπιστης στατιστικής απεικόνισης των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι οι αρχές δεν γνωρίζουν με ακρίβεια τους αριθμούς, γεγονός που υπονομεύει την εμπιστοσύνη.

Ο κ. Τράα τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης των αγορών εργασίας και υπηρεσιών, της βελτίωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, της αλλαγής της φορολογικής νομοθεσίας ώστε να γίνει πιο δίκαιη και του αποτελεσματικότερου ελέγχου των δαπανών.

Επίσης, αναφέρθηκε και στο πελατειακό κράτος, συνιστώντας «less φακελάκι», όπως είπε χαρακτηριστικά…

Ακόμα, υποστήριξε πως ο κανόνας των 5 αποχωρήσεων προς 1 πρόσληψη στο Δημόσιο και το «πάγωμα» των μισθών δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμες λύσεις για τη μείωση των κρατικών δαπανών, καθώς δημιουργούν «στρεβλώσεις».

Ο κ. Τράα τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας και το Ασφαλιστικό, ενώ τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, τονίζοντας πως «το κράτος δεν πρέπει να διοικεί επιχειρήσεις, πόσω μάλλον τράπεζες».

Παρ’ όλα αυτά, εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Η οικονομία της Ελλάδας είναι σαν μια μεγάλη Mercedes με μια μεγάλη μηχανή, που όμως πηγαίνει μόνο με 20 μίλια την ώρα επειδή η μηχανή της είναι μπλοκαρισμένη. Πρέπει να ξεμπλοκάρουμε αυτή τη μηχανή για να μπορέσει να επιταχύνει στα 100 μίλια την ώρα», σημείωσε.

Αντιδράσεις

Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

"Οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι όλα αυτά που αξιώνει η τρόικα είναι σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση, τονίζεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι "οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα για να αντιμετωπίσουν το μνημόνιο διαρκείας της φτώχειας και της ανεργίας πρέπει να απεγκλωβιστούν οριστικά από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να ξεπεράσουν τις αυταπάτες και την μοιρολατρία".

"Την πολιτική της τρόικας την εμπνεύστηκε, την εκφράζει και την υλοποιεί η κυβέρνηση" υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Συνασπισμός. Ο ΣΥΝ χαρακτηρίζει το νέο στόχο των 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας ως έγκλημα ενάντια σε κάθε προοπτική κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. "Ο δημόσιος πλούτος ανήκει στους εργαζόμενους που θα παλέψουν για την υπεράσπισή του", επισημαίνει περαιτέρω στην ανακοίνωσή του, ο ΣΥΝ.

«Το Μνημόνιο είναι μονόδρομος» τονίζει η Κομισιόν

Ειδική αναφορά στις ανησυχίες για το κοινωνικό κόστος που ενδέχεται να έχει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας κάνει η Κομισιόν, στο κείμενο με τον τίτλο «Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την οικονομική βοήθεια προς χώρες της Ευρωζώνης», το οποίο επεξεργάσθηκε η Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων.

Μια από τις ερωτήσεις τιτλοφορείται «τι γίνεται με το κοινωνικό κόστος του προγράμματος προσαρμογής στην Ελλάδα;» και στην απάντησή τους οι κοινοτικοί αναφέρουν:

«Το πρόγραμμα προσαρμογής που συμφωνήθηκε με την κοινή αποστολή Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΕΚΤ, ΔΝΤ και των ελληνικών αρχών στις 2 Μαΐου 2010 απαιτεί μεγάλες προσπάθειες από τον ελληνικό λαό και δεν θα αντιστρέψει την οικονομία εν μια νυκτί. Ωστόσο, δεν υπάρχει άλλη επιλογή, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπισθούν οι σοβαρές ανισορροπίες που επηρεάζουν την ελληνική οικονομία και να εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον».

«Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η Κομισιόν αναμένει η εφαρμογή του προγράμματος να οδηγήσει σε μια πιο δυναμική οικονομία που θα αποδώσει ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και ευμάρεια», προστίθεται.

«Η συμφωνία», αναφέρεται, «διασφαλίζει πως το βάρος της προσαρμογής κατανέμεται δίκαια κι οι πολιτικές προσαρμογής σχεδιάστηκαν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύσουν τους πλέον ευάλωτους στην κοινωνία από τις συνέπειες της οικονομικής επιβράδυνσης. Αντιθέτως, εκείνοι που μέχρι τώρα δεν έφεραν δίκαιο μερίδιο των φορολογικών βαρών θα πρέπει να συμβάλουν περισσότερο στη δημοσιονομική προσαρμογή».

«Ενώ οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και οι συντάξεις θα πρέπει να μειωθούν, οι αμειβόμενοι με το ελάχιστο έχουν προστατευθεί. Επιπλέον, οι ελάχιστες συντάξεις και τα εργαλεία οικογενειακής στήριξης δε θα περικοπούν κι οι πλέον ευάλωτοι θα αποζημιωθούν από τυχόν αρνητικές συνέπειες των πολιτικών», επισημαίνεται στο κείμενο της Κομισιόν το οποίο καταλήγει ως εξής:

«Προκειμένου να εξηγήσει καλύτερα τη θέση της και να προωθήσει συναίνεση σε πολιτικές για την υπέρβαση της κρίσης, η κυβέρνηση θα καλέσει τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων και των εργαζομένων να υπογράψουν ένα κοινωνικό σύμφωνο για το σύνολο της διάρκειας του προγράμματος. Υπάρχει ένας κοινός στόχος: να διατηρηθεί ισχυρή κοινωνική συνοχή, να καταπολεμηθεί η φτώχεια και να διασφαλισθεί η απασχόληση».

«Πρέπει να υπογραμμισθεί πως το κόστος για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό θα ήταν πολύ υψηλότερο χωρίς την ουσιαστική χρηματοδοτική υποστήριξη που παρείχαν τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ».

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου