ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελεγχοι «πόθεν έσχες» σε μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό

ελεγχοι-πόθεν-έσχες-σε-μεγάλες-κατα-851206

Στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού βρίσκονται χιλιάδες Έλληνες που το τελευταίο ενάμιση έτος «σήκωσαν» περίπου 30 δισ. ευρώ καταθέσεις από τις ελληνικές τράπεζες και τις μετέφεραν σε πιστωτικά ιδρύματα της Ελβετίας, της Κύπρου, της Αγγλίας και άλλων χωρών της Ευρώπης και της Αμερικής.

Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών κ. Διομ. Σπινέλλης δήλωσε χθες , ότι υπάρχει συνεργασία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για να δοθούν στοιχεία πολιτών που με εμβάσματα μετέφεραν χρήματα από τις τράπεζες που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας σε τράπεζες του εξωτερικού.

 

Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο στόχος δεν είναι εκείνοι οι οποίοι μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό τα οποία τα έχουν δηλώσει στην εφορία αλλά όσοι δηλώνουν, για παράδειγμα, ετήσια εισοδήματα 10.000 ευρώ και βάσει των εμβασμάτων, εμφανίζονται να έχουν καταθέσεις που αντιστοιχούν σε 100.000 ευρώ.

Το μέτρο αυτό δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά καθώς με βάση τα έως τώρα στοιχεία αυτό που ήδη είχε δρομολογηθεί ήταν η συλλογή στοιχείων από ξένες τράπεζες ιδιαίτερα της Ελβετίας.

Τώρα, με τη διαδικασία αυτή το υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά ρίχνει ένα «δίχτυ ελέγχου» για τη μετακίνηση του χρήματος από την πηγή, δηλαδή το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε αντίστοιχα συστήματα του εξωτερικού.

Είναι προφανές ότι το υπουργείο Οικονομικών μετά τις τεράστιες διαρροές χρήματος που είχαν ως αποτέλεσμα να δεχθεί ένα πλήγμα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και κατ΄ επέκταση η οικονομία προσπαθεί να βάλει ένα «φρένο» κυρίως σε αυτούς που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων.

Με αυτή τη διαδικασία αν τελικά ευοδώσει το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει στην είσπραξη πρόσθετων εσόδων από τη φορολόγηση «μαύρου χρήματος» και να μπει ένα ανάχωμα στην διαρροή καταθέσεων στο εξωτερικό.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου