ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Ετοιμες να… πυροβολήσουν 6.000 ακίνητα

τράπεζες-ετοιμες-να-πυροβολήσουν-6-000-α-749451

Με τρεις κινήσεις όπως οι πωλήσεις πακέτων, η πώληση μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών και αγγελιών αλλά και οι διάθεσή τους μέσω leasing, ετοιμάζονται οι τράπεζες να διαχειρισθούν τον μεγάλο όγκο των ακινήτων που έχουν ήδη στα χαρτοφυλάκιά τους, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί έτι περαιτέρω την επόμενη διετία, εξαιτίας των πλειστηριασμών.

Με βάση τις εκτιμήσεις, αναμένεται έως τις αρχές του 2019 οι τράπεζες να διαθέσουν σε τρίτους περισσότερα από 6.000 ακίνητα. Πρόκειται για κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα που έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία των τραπεζών ως ανακτήσιμες εγγυήσεις κόκκινων δανείων. Τα εν λόγω ακίνητα, δηλαδή, έχουν περάσει στην ιδιοκτησία της τράπεζας είτε μέσω των πλειστηριασμών, είτε μέσω άμεσης ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη, κυρίως στις περιπτώσεις πτώχευσης.

Ο μέσος όρος που μία τράπεζα διακρατεί ένα ακίνητο που περιέρχεται το τελευταίο διάστημα στην κατοχή της ανέρχεται σε 8-10 μήνες, διότι πρέπει, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, να «καθαρίσει» το ακίνητο από φόρους (ΕΝΦΙΑ, τέλος ακίνητης περιουσίας), αλλά και από ζημιές που έχει υποστεί, προκειμένου εν συνεχεία να το πουλήσει.

Η εντολή που έχει δώσει στις τράπεζες ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) από τον περασμένο Μάιο είναι ιδιαίτερα αυστηρή, καθώς καλεί τις διοικήσεις να επιταχύνουν την ενεργή διαχείριση του stock των ακινήτων, με σκοπό να… απομακρύνονται χωρίς καθυστερήσεις από τους ισολογισμούς. Μόνο τυχαία δεν ήταν η παρέμβαση της επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί, η οποία την τελευταία φορά που επισκέφθηκε την Αθήνα είχε υπογραμμίσει ότι «οι τράπεζες δεν είναι εταιρείες real estate και πρέπει να προσέξουν σε αυτό το κομμάτι».

Οι πωλήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο χρονικό διάστημα και όσο η αγορά των ακινήτων δείχνει σημάδια «ζωής», στις τράπεζες απευθύνονται ξένοι επενδυτές με στόχο τη μαζική αγορά ακινήτων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ανάλογα με την επιδίωξη του κάθε επενδυτή.

Λόγω του ενδιαφέροντος αυτού, αλλά και της ανάγκης απεγκλωβισμού από το core real estate, οι τράπεζες σταχυολογούν ακίνητα και ετοιμάζονται να τα γκρουπάρουν, με στόχο την πώλησή τους σταδιακά μέχρι τους πρώτους μήνες του 2019. Το πρώτο πακέτο που βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης είναι από τη Eurobank και περιλαμβάνει 630 ακίνητα (κατοικίες και επαγγελματικά).

Το leasing

Το μέτρο αυτό αφορά κυρίως μεγάλης αξίας αλλά και μεγέθους επαγγελματικά ακίνητα και απευθύνεται σε άλλη κατηγορία επενδυτών. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι μία εκ των συστημικών τραπεζών βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης με επενδυτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται να μισθώσουν σε μακροχρόνιο ορίζοντα μεγάλα ακίνητα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της. Η διάθεση μέσω leasing γίνεται συνδυαστικά και με τις άλλες λύσεις όπως, για παράδειγμα, η πώληση πακέτου ακινήτων.

Αγγελίες και e-δημοπρασίες

Πλην των δύο παραπάνω λύσεων, οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες (σ.σ. ανάλογα και τη δομή του χαρτοφυλακίου της καθεμιάς) να πωλούν ακίνητα και μέσω αγγελιών.

«Είναι ο πλέον παραδοσιακός τρόπος και αφορά στην πλειοψηφία τους οικιστικά ακίνητα σε πολυπληθείς περιοχές», αναφέρει στο Euro2day.gr αρμόδιο στέλεχος τράπεζας.

Όσον αφορά τις e-δημοπρασίες έχουν υιοθετηθεί από τις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία δύο χρόνια και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν αποφέρει σημαντικά έσοδα, κυρίως από μεμονωμένους αγοραστές ακόμη και από το εξωτερικό.

[euro2day.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου