ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρελθόν από σήμερα το τραπεζικό απόρρητο για το νόμο Κατσέλη

παρελθόν-από-σήμερα-το-τραπεζικό-απόρ-752076

Παρελθόν αποτελεί από σήμερα το τραπεζικό απόρρητο για 150.768 δανειολήπτες που κατέφυγαν στο νόμο Κατσέλη για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους από τον πλειστηριασμό, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Ο «Ε.Τ.» φέρνει στο φως της δημοσιότητας τα στατιστικά για την πορεία του νόμου, όπως τα παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στους εκπροσώπους των δανειστών κατά την πρώτη τους… μετα-μνημονιακή επίσκεψη στην Αθήνα, αλλά και τον τρόπο που θα παρακολουθείται στο εξής η Ελλάδα

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν πως αυτό το στοκ των 150.000 και πλέον αιτήσεων θα περιοριστεί κατά 40.000 υποθέσεις περίπου, αφού βάσει υπολογισμών ένα ποσοστό της τάξεως του 25% που αντιστοιχεί σε στρατηγικούς κακοπληρωτές θα προτιμήσει να εγκαταλείψει το λεγόμενο «οχυρό», φοβούμενο την άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Υπενθυμίζεται πως ο νόμος, που επιτρέπει για πρώτη φορά στην Ελλάδα άρση του τραπεζικού απορρήτου, ψηφίστηκε στις 15 Ιουνίου (συμπεριλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα της 4ης αξιολόγησης). Στο πλαίσιο αυτού, υπήρχε η πρόβλεψη με την πάροδο 3 μηνών από την ψήφιση, το συγκεκριμένο μέτρο να ενεργοποιηθεί αυτόματα. Το τρίμηνο που πέρασε κανένας δανειολήπτης, εν αναμονή δικάσιμου, δεν έδωσε την έγκρισή του για άρση.

Οσον αφορά στα στοιχεία για την πορεία του νόμου, κύκλοι των ελληνικών αρχών αποδίδουν την εκτίναξη των υποθέσεων που περαιώθηκαν κατά το α’ εξάμηνο του 2017, για την ακρίβεια σε 20.266 από 6.616 που ήταν κατά το β’ εξάμηνο του 2016, στην καλύτερη λειτουργία του. Σημειώνεται πως υπό την πίεση των δανειστών να γίνει ο νόμος πιο λειτουργικός μέσα στο 2016 είχε υποστεί ένα «λίφτινγκ», όπου μεταξύ άλλων προέβλεπε πως κάθε δικαστήριο θα πρέπει να έχει μία ειδική αίθουσα, όπου θα δικάζονται υποθέσεις αποκλειστικά του νόμου Κατσέλη, πρόκειται για τα λεγόμενα Κατσελοδικεία. Αυτή η πρωτοβουλία, συγκεκριμένα, που τέθηκε σε ισχύ από 1ης.1.2017 εκτιμάται πως συνέβαλε καθοριστικά στην αύξηση των υποθέσεων που περαιώθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», από τις αρχές του 2019 θα δοθεί η δυνατότητα επιδότησης της δόσης του στεγαστικού δανείου από το κράτος. Η διαδικασία θα «τρέξει» μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου υποβάλλονται οι αιτήσεις για όλα τα επιδόματα κοινωνικού χαρακτήρα.

Πρόσθετα, στις συναντήσεις που είχαν οι εκπρόσωποι των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μέσα στην εβδομάδα στην Αθήνα τους περιέγραψαν πώς ακριβώς θα παρακολουθούν τη χώρα μας στη μετα-μνημονιακή εποχή. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στο νόμο Κατσέλη, ζήτησαν περισσότερα στοιχεία από αυτά που παρέθεσε η ελληνική πλευρά, εξηγώντας πως θέλουν να έχουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το ν. 3869/2010

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου