ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Νταβός η ελληνική οικονομική πολιτική

στο-νταβός-η-ελληνική-οικονομική-πολι-461349

Στο Νταβός μετέβησαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Σε διαφορετικό κλίμα φέτος ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει όσα έχουν γίνει στην ελληνική οικονομία τους τελευταίους 12 μήνες και δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει την σεναριολογία για τα ενδεχόμενα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Θέμα της συνάντησης είναι «Κοινοί Κανόνες για μία Νέα Πραγματικότητα», καθώς σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του ιδίου του ιδρυτή του φόρουμ Κλάους Σουόμπ, «τα παγκόσμια συστήματα και τα σημερινά μοντέλα λήψης αποφάσεων αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την ταχύτητα και την πολυπλοκότητα των αλλαγών, που συντελούνται παγκοσμίως».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η φετινή παρουσία του κ. Παπανδρέου στο Νταβός είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη. Εν αναμονή κρίσιμων αποφάσεων που δεν θα αφορούν μόνον την Ελλάδα αλλά την ευρωζώνη συνολικά, ο πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να εμφανιστεί ότι διεκδικεί κάτι, όπως λένε κάποιοι από τους στενούς του συνεργάτες. Θα επιδιώξει όμως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την αναγνώριση για την πραγματοποίηση των υπεσχημένων εκ μέρους του, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει την σεναριολογία για τα ενδεχόμενα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Σε πάνελ με Τρισέ και Ρεν

Σύμφωνα με πληροφορίες των τελευταίων ημερών, οι κκ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου κατά τη φετινή τους παρουσία στο Νταβός θα συμμετάσχουν σε δύο από τα «κλειστά» πάνελ. Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη συνάντηση με θέμα «Οικονομικές μεταρρυθμίσεις και διακυβέρνηση στην Ευρώπη», με συνομιλητές τον διοικητή της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν και τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα είναι ομιλητής σε συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης, στην οποία θα συμμετάσχουν ο επίτροπος για τα Οικονομικά Όλι Ρεν, ο υπουργός τεχνολογίας της Γερμανίας Ράινερ Μπρίντερλε και ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας Γιάτσεκ Ροστόφσκι.

Οι πιθανές συναντήσεις

Πέραν αυτών, η ατζέντα των συναντήσεων για τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών παραμένει ανοιχτή – άλλωστε πολλές από τις συναντήσεις στο Νταβός κανονίζονται επί τόπου και χωρίς πρωτόκολλο, αφού αυτή είναι η φύση των συναντήσεων. Ο κατάλογος των πιθανών ραντεβού, που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται αλλά και δεν διαψεύδονται, περιλαμβάνει: τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντιβιέντεφ, ο οποίος θα κηρύξει και την έναρξη των εργασιών, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τιμ Γκάιτνερ, τον επικεφαλής της Cosco, «κάπτεν» Γιουέι Τζιαφού, τον μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος κ.ά.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου