ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με αλλαγές στα εργασιακά έρχεται η τρόικα

με-αλλαγές-στα-εργασιακά-έρχεται-η-τρό-462064

Στο επίκεντρο των ελέγχων των εμπειρογνώμων της τρόικας θα βρεθεί από την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου η εφαρμογή του Επικαιροποιημένου Μνημονίου.

Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα εστιάσουν στα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2010, στις υποχρεώσεις των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και στις μεταρρυθμίσεις σε ΔΕΚΟ, αγορά εργασίας, στο σύστημα υγείας και στην λειτουργία του ανταγωνισμού.

Λόγω της αναθεώρησης των δημοσιονομικών στοιχείων για το 2009, η τρόικα έχει ζητήσει μεγαλύτερη συνολική προσαρμογή για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, θα εξετασθούν οι προβλέψεις του προϋπολογισμού 2011 και η ενδεχόμενη ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων.

Στην περίπτωση που τα μέτρα κριθούν ανεπαρκή θα ζητήσουν την λήψη νέων, ώστε το τέλος του 2011 το έλλειμμα να είναι μικρότερο των 17 δισ. ευρώ. Οι ίδιοι εκτιμούν πως μόνο με την επίτευξη «απόλυτων στόχων» μπορούν να ελαχιστοποιηθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης, να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα προσαρμογής και να διευκολυνθεί η πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές.

Κατά τους ελέγχους, θα διασφαλισθεί πως ο προϋπολογισμός θα διαμορφώσει εφέτος ένα πρωτογενές έλλειμμα σε ταμειακή βάση της τάξης του 1,75% του ΑΕΠ. Ακόμη, θα εξετασθούν όλα τα εισπρακτικά μέτρα προκειμένου να εξασφαλισθεί πως τα έσοδα θα ανέλθουν στο 26% του ΑΕΠ.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί και η αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων, στις δαπάνες υγείας και στις δημόσιες επιχειρήσεις.

Από τις αλλαγές στον τομέα της Υγείας αναμένεται εφέτος εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ, ενώ στις δημόσιες επιχειρήσεις αναμένεται εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ. Το ίδιο ποσό θα εξοικονομηθεί στο σύνολο του έτους από την κατάργηση των «μη παραγωγικών και μη στοχευμένων» δαπανών.

Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας θα εξετάσουν τις αλλαγές στα κλειστά επαγγέλματα και την απελευθέρωση των υπηρεσιών, τα κυβερνητικά σχέδια για την διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, τις κυβερνητικές προτάσεις για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης, τα σχέδια για το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, αλλά και τον προγραμματισμό για την μείωση των αμυντικών δαπανών.

Διαψεύσεων συνέχεια για την αναδιάρθρωση

«Έχουμε σχέδιο το οποίο υλοποιούμε και φυσικά διαψεύδουμε πλήρως όλα τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», επανέλαβε την Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

«Είναι συζητήσεις και δεν υπάρχουν αποφάσεις», είπε και τόνισε ότι «η δική μας θέση όπως και της ΕΕ είναι συγκεκριμένη», προσθέτοντας ότι «δεν τίθεται θέμα εφαρμογής τέτοιων σεναρίων».

Για το εάν η κυβέρνηση μπαίνει ή θα έμπαινε σε τέτοιες συζητήσεις, ο κ. Πεταλωτής είπε: «Όχι, είναι ξεκάθαρο ότι η μόνη συζήτηση στην οποία συμμετέχουμε είναι για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ. ευρώ και μόνο».

Ερωτηθείς εάν τελικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος εξέφραζε προσωπικές απόψεις με τις σχετικές αναφορές του για επιμήκυνση όλου του ελληνικού χρέους (και όχι μόνο των 110 δισ. ευρώ), ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι επί 15 μήνες διακινούνται σενάρια περί πτώχευσης της χώρας που «φυσικά έχουν διαψευσθεί» και ότι συνεπώς «τα σενάρια είναι σενάρια».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανευθυνότητα σχετικά με τη στάση της στο θέμα της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους και κάλεσε τον πρωθυπουργό «να μην κρύβεται πίσω από το δάχτυλο του και να διεκδικήσει αναδιαπραγμάτευση του χρέους χωρίς επώδυνους όρους, προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα στον ελληνικό λαό να βγει από την κρίση, χωρίς να ισοπεδωθούν τα πάντα».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου