ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωταθλήτρια στην αύξηση των φορολογικών εσόδων εν μέσω ύφεσης η Ελλάδα

πρωταθλήτρια-στην-αύξηση-των-φορολογ-758522

Πρωταθλήτρια στην αύξηση των εσόδων από φόρους ήταν η Ελλάδα την περίοδο 2015-16, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Η αναλογία των φορολογικών εισπράξεων προς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά περισσότερο από 2% την πρώτη διετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Με δεδομένο ότι η χώρα μας δεν αναπτύχθηκε την εν λόγω διετία, οι μετρήσεις του ΟΟΣΑ καταδεικνύουν μεγάλη αύξηση της φορολογίας.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός υπολογίζει πως ενώ η ονομαστική μεταβολή του ΑΕΠ παρέμεινε κοντά μηδέν το ονομαστικό μέγεθος των φορολογικών εσόδων ενισχύθηκε κατά περίπου 6%.

Ο ΟΟΣΑ αποδίδει την αύξηση στην τόνωση των εισροών από τους φόρους στο εισόδημα, σε αγαθά και υπηρεσίες. Η μοναδική κατηγορία φόρων όπου παρατηρήθηκε πτώση στα έσοδα ήταν στην ακίνητη περιουσία.

Μάλιστα, στην προσπάθειά της να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που προέβλεπε το Μνημόνιο, η Ελλάδα κατέγραψε παράλληλα την μεγαλύτερη μείωση δημόσιων δαπανών, που περικόπηκαν κατά περισσότερο από 4%.

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα ήταν μακράν πρωταθλήτρια στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και για την ευρύτερη υφεσιακή περίοδο 2007-16 που εξετάζει ο ΟΟΣΑ, με την αναλογία φόρων προς ΑΕΠ να ενισχύεται κατά 7,6% μονάδες, μέγεθος σχεδόν διπλάσιο από την δευτεραθλήτρια Αργεντινή.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ προδίδουν τόσο αύξηση του φορολογικού βάρους όσο και αύξηση της εισπραξιμότητας, καθώς τα τρία Μνημόνια επιβάρυναν το μέσο νοικοκυριό αλλά συνάμα ενίσχυσαν την αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Συνολικά η Ελλάδα βρέθηκε στην δέκατη θέση ανάμεσα στις 38 χώρες που μετρήθηκαν, με τις εισπράξεις από φόρους να ισοδυναμούν περίπου με το 37% της οικονομικής δραστηριότητας το 2016.

Στην πρώτη θέση βρέθηκε η Δανία, όπου τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν στο 44% του ΑΕΠ, ενώ τελευταία ήταν η Ινδονησία, όπου οι εισπράξεις ήταν ίσες με το 12% της οικονομίας.

Οι μετρήσεις του Οργανισμού καταδεικνύουν ακόμα πως περισσότερο από τα τέσσερα δέκατα των φορολογικών εσόδων στην χώρα μας προέρχονται από φόρους σε αγαθά και υπηρεσίες, δηλαδή επιβαρύνουν την αγορά, ενώ περίπου το 20% αναλογεί στην κοινωνική ασφάλιση.

Πηγή: skai.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου