ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιμένουν ΔΝΤ και Βερολίνο στην περικοπή των συντάξεων

επιμένουν-δντ-και-βερολίνο-στην-περικ-763528

To θέμα της περικοπής των συντάξεων αποτελεί το φλέγον ζήτημα που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Παρά τις δηλώσεις υπουργών και κυβερνητικών στελεχών που υποστηρίζουν ότι η μείωση των συντάξεων θα αναβληθεί και μάλιστα σε συμφωνία με τους δανειστές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει υπάρξει πολιτική συμφωνία, τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα.

Το ΔΝΤ, που ήδη λειτουργεί ως σύμβουλος στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα, δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα της νέας μείωσης των συντάξεων απλά σαν ένα θέμα που συνδέεται με τους στόχους των υψηλών πρωτογενών ελλειμμάτων. Το αντιμετωπίζουν κυρίως σαν ένα θέμα μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και του δημόσιου χρέους. Hδη από τον Ιούνιο ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου Πίτερ Ντόλμαν είχε προτάξει τη μεταρρυθμιστική διάσταση των προνομοθετημένων περικοπών. Πληροφορίες αναφέρουν πως με αυτή τη θέση θα επανέλθει στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου επικαλούμενος όχι δημοσιονομικούς αλλά διαρθρωτικούς λόγους όπως η γήρανση του πληθυσμού. Οι πιέσεις που θα ασκήσει το ΔΝΤ επικεντρώνονται στην ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με πηγή που μεταφέρει τις απόψεις του Ταμείου η περικοπή των συντάξεων το 2019 και του αφορολογήτου το 2020 αποτελούν μια ουσιαστική μεταρρύθμιση. Το πόσο θα μετρήσει η γνώμη του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου θα φανεί αφού τον πρώτο ρόλο στην μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας έχει η Κομισιόν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο Ντέκλαν Κοστέλο , επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν, έχει λάβει εντολές να τηρήσει «ευέλικτη» στάση στο βαθμό όπου δεν διαταράσσεται ο στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Ένα σενάριο το οποίο φέρεται να συζητείται αφορά στην αναβολή της εφαρμογής των προνομοθετημένων περικοπών , χωρίς να ακυρώνεται το μέτρο ώστε εάν στην πορεία διαπιστωθεί ότι δημοσιονομικά είναι απαιτητό να επιστρατευθεί. Από την πλευρά του ESM το μήνυμα εξακολουθεί να είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων- αυτή είναι και η θέση του Βερολίνου που εκφράστηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών- ενώ η ΕΚΤ τηρεί πιο ουδέτερη στάση.

O Γερμανός ΥΠΟΙΚ Ολαφ Σολτς σε συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» είχε επαναλάβει ότι οι συμφωνίες της Ελλάδας με τους εταίρους της πρέπει να τηρηθούν και μετά το τέλος των Μνημονίων καθώς θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στη χώρα και την επιστροφή των επενδυτών. Για την περικοπή των συντάξεων ο κ. Σολτς υπογράμμισε ότι δεν συμμετέχει σε «εικασίες» για το ενδεχόμενο αναβολής των περικοπών στις συντάξεις τον Ιανουάριο του 2019 και προειδοποιεί να μην παραβιαστούν όσα συμφωνήθηκαν για τις συντάξεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ρόλο του ΔΝΤ στο μηχανισμό της μεταμνημονιακής επιτήρησης της Ελλάδας.

Υπό όλες τις συνθήκες πρόγευση για τη στάση που θα τηρήσουν οι εμπλεκόμενες πλευρές θα δοθεί στη συνεδρίαση του EuroWorking Group με την συμμετοχή του Γιώργου Χουλιαράκη. Στην ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνεται η διαδικασία επιστροφής των κερδών κεντρικών τραπεζών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων η οποία συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Όποια και αν θα είναι η τελική λύση, η κυβέρνηση θα προκαλέσει δυσαρέσκεια και το μόνο που μένει να φανεί είναι το ποιοι θα βγουν χαμένοι. Το κυρίαρχο σενάριο που φαίνεται να προωθεί η κυβέρνηση, προβλέπει την ταυτόχρονη κατάργηση μέτρων και αντίμετρων για το 2019. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα καταργηθεί η προσωπική διαφορά από τη μία αλλά δεν θα ενεργοποιηθούν και πλήθος μέτρων ανακούφισης πολυπληθών κοινωνικών ομάδων από την άλλη. Μη συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών σημαίνει ότι θα προχωρήσει κανονικά περικοπή των συντάξεων με τα «θύματα» να υπολογίζονται σε τουλάχιστον 1,6 εκατομμύρια ενώ η αναβολή των περικοπών για τουλάχιστον έξι μήνες, συνεπάγεται και παράταση της αβεβαιότητας για τους συνταξιούχους και αναβολή των «θετικών μέτρων» για τις υπόλοιπες ομάδες.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου