ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ιταλική κυβέρνηση αναζητά 20 δις ευρώ

η-ιταλική-κυβέρνηση-αναζητά-20-δις-ευρώ-776663

Με ποιο τρόπο θα εξασφαλισθούν τα είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία χρειάζονται οπωσδήποτε για τον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό; Αναπάντητα ερωτήματα εν μέσω θερινών διακοπών στην Ιταλία.

Η ιταλική κυβέρνηση πάει διακοπές αλλά κάποια κύρια ερωτήματα δεν έχουν βρει απάντηση. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εργασίας και αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, διαβεβαιώνει ότι δεν θα αυξηθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας.

Οι σχολιαστές όμως διερωτώνται πώς πιστεύει ότι θα εξασφαλισθούν τα είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία χρειάζονται οπωσδήποτε για τον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό.

Η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια θέλουν να αρχίσει να εφαρμόζεται το «εισόδημα του πολίτη» για την στήριξη των ανέργων και των συνταξιούχων αλλά και να εγκριθεί μια ενιαία φορολογική κλίμακα. Το κύριο ερώτημα όμως είναι πάντα το ίδιο: που θα βρεθούν τα χρήματα;

Ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάννι Τρία θα ήθελε να αυξηθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας τουλάχιστον για τα είδη πολυτελείας.

Ένταση προβλέπεται στον κυβερνητικό συνασπισμό

Ο Ματτέο Σαλβίνι και τα Πέντε Αστέρια όμως εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους. «Η κυβέρνηση μας πρέπει να φέρει την αλλαγή, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε με αύξηση της έμμεσης φορολογίας», είναι η θέση τους. Σύμφωνα με ό,τι διαρρέει στον Τύπο, η Ρώμη αναμένεται να επιδιώξει στις διαπραγματεύσεις της με τις Βρυξέλλες να επικρατήσει σχετική ελαστικότητα, σε ό,τι αφορά απαιτούμενη μείωση της σχέσης ελλείμματος ΑΕΠ για το 2019: από το προβλεπόμενο 1,5%, δηλαδή, να μπορέσει να αναπροσαρμοστεί, το σχετικό ποσοστό στο 1,7%.

Με τον τρόπο αυτό, το ιταλικό δημόσιο θα μπορούσε να εξασφαλίσει περίπου δεκαπέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Μια «ανάσα» που δεν θα ήταν όμως αρκετή. Παράλληλα, η κυβέρνηση Κόντε έχει υποσχεθεί ότι δεν πρόκειται να γίνουν περικοπές στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της έρευνας, διότι θεωρούνται «στρατηγικού ενδιαφέροντος».

Η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα προβλέπει ότι τον Σεπτέμβριο, μέσα στην κυβερνητική συμμαχία, θα επικρατήσει ένταση, η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε αποχώρηση της Λέγκα, με κύριο επακόλουθο την κυβερνητική κρίση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου