ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορά ελληνικών ομολόγων εξετάζει η Ε.Ε.

αγορά-ελληνικών-ομολόγων-εξετάζει-η-ε-851206

Το «σχέδιο ανάσχεσης» της κρίσης στην Ευρώπη που εξετάζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φαίνεται να περιλαμβάνει δάνειο 60 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία αλλά και αγορά ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ που επικαλείται το Bloomberg.

Οι επόμενες κινήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους θα είναι το κεντρικό θέμα των συζητήσεων στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας, αλλά ο σκόπελος των δισταγμών χωρών όπως η Γερμανία και η σημασία των πρωτοβουλιών μπορούν να αναβάλουν τις αποφάσεις μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 4 Φεβρουαρίου.

Η έντονη κινητικότητα όμως φαίνεται πως επιβεβαιώνει τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου την Τρίτη, προαναγγέλλοντας μία «πειστική ευρωπαϊκή απάντηση» στην πίεση των αγορών εντός του διμήνου.

Ανάμεσα στις επιλογές που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να στηρίξει την Πορτογαλία, με στόχο την επαναφορά της σταθερότητας στην Ευρωζώνη, ως πιθανότερες φαίνονται η αγορά ομολόγων ή η προσφορά βραχυπρόθεσμων δανείων. Ερωτηθείς πριν από μερικές εβδομάδες για το ζήτημα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε πως οι επιλογές που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι «ακριβώς αυτές».

Επιπλέον, το σχέδιο ενδέχεται να περιλαμβάνει την περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων του μηχανισμού διάσωσης των κρατών-μελών της Ευρωζώνης (EFSF).

Για το EFSF, θα εξεταστεί επίσης η εξουσιοδότηση του μηχανισμού να αγοράζει ομόλογα των κρατών που στηρίζει από την δευτερογενή αγορά και την μείωση του επιτοκίου βάσης με το οποίο δανείζονται οι χώρες.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου