ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανοποίηση για την αγορά των εντόκων

ικανοποίηση-για-την-αγορά-των-εντόκων-465401

Στο 4,90% διαμορφώθηκε το επιτόκιο κατά τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων την Τρίτη.

Το επιτόκιο είναι λίγο υψηλότερο από την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία (4,82%), ενώ η αγορά προέβλεπε ότι ίσως ξεπέρναγε και το 5%. Πρόκειται για την πρώτη μηνιαία έκδοση τίτλων μετά τον Δεκέμβριο, όπου δεν πραγματοποιήθηκε καμία δημοπρασία.

Το Δημόσιο αναζητούσε κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον και συνολικά συγκέντρωσε 1,95 δισ. ευρώ, καθώς έλαβε 450 εκατ. ευρώ από συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές. Μέχρι τις 13 Ιανουαρίου μπορούν να υποβληθούν συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές έως ενός επιπλέον 30% του δημοπρατούμενου ποσού.

Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 3,40 καθώς εκδηλώθηκε ισχυρό ενδιαφέρον από τους θεσμικούς επενδυτές λόγω του υψηλού επιτοκίου. Συνολικά, υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 5,1 δισ. ευρώ.

Τα 2/3 της έκδοσης απορροφήθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες.

«Το ότι το κόστος ήταν κάτω από 5% ήταν κάτι θετικό. Αυτό δείχνει ότι δανειζόμαστε με κόστος χαμηλότερο των δανείων των 110 δισ. ευρώ», σχολίασε στο Reuters ο Κώστας Μπούκας, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίων στην Beta Χρηματιστηριακή.

Στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, στις 9 Νοεμβρίου, ο ΟΔΔΗΧ είχε αντλήσει 390 εκατ. ευρώ και ο συντελεστής κάλυψης ήταν 5,15. Στις 12 Οκτωβρίου, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 4,54% και ο συντελεστής κάλυψης στο 4,22.

Στην αγορά ομολόγων, το spread υποχωρεί στις 900 μονάδες βάσης (-42 σε σχέση με το άνοιγμα) και το επιτόκιο του 10ετούς τίτλου στο 11,87% (-0,43%), σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Εφέτος, οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων αναμένεται να προσεγγίσουν τα 20 δισ. ευρώ.

Οι λήξεις εντόκων γραμματίων που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν με εκδόσεις νέων τίτλων, καθώς το δημόσιο δεν έχει τη δυνατότητα εξόφλησης, φτάνουν σε 18 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι λήξεις εντόκων που θα εκδοθούν εντός του 2011 (τρίμηνα και εξάμηνα), το συνολικό ποσό θα φτάσει στα 20 δισ. ευρώ.

Στις 18 Ιανουαρίου θα ακολουθήσει η έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων.

 

FT: Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση

Εν τω μεταξύ, αναπόφευκτη θεωρείται από αναλυτές και επενδυτές η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα:

«Για κάποιους αναλυτές η προοπτική αναδιάρθρωσης των χρεών για κάποιο από τα υπερχρεωμένα μέλη της ευρωζώνης αποτελεί πλέον βεβαιότητα, όπως ο θάνατος και η φορολογία. Με την Πορτογαλία να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των κερδοσκοπικών κινήσεων ως η επόμενη χώρα που θα ζητήσει στήριξη και τις αγορές να στοιχηματίζουν ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, τα ερωτήματα που τίθενται είναι πού, πότε και πώς θα προκύψει αναδιάρθρωση χρεών.»

» Ο φόβος των ζημιών και η αβεβαιότητα ως προς το πώς θα διεξάγονται μελλοντικά οι κρατικές στηρίξεις είναι οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν υψηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων ορισμένων μελών της ευρωζώνης. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι, παρά το πακέτο στήριξης των 110 δισ. ευρώ τον Μάιο προς την Ελλάδα, η χώρα πιθανότατα θα είναι το πρώτο μέλος της ευρωζώνης που θα αναγκαστεί να επαναδιαπραγματευτεί τις πληρωμές των χρεών της.»

» "Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και πρέπει να αναδιαρθρώσει τα χρέη της", δήλωσε ο Νικ Φάιρουζ, αναλυτής της Nomura, και συμπλήρωσε: "Όσο ταχύτερα γίνει αυτό, τόσο γρηγορότερα θα επιλυθεί η κρίση".»

» Παρ’ όλα αυτά, η Αθήνα ενδεχομένως να αποφύγει την αναδιάρθρωση. Ο πρωθυπουργός της χώρας, κ. Γιώργος Παπανδρέου, φέρεται να δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην αποπληρωμή των ιδιωτών πιστωτών. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιπλέον, ανέφερε πως η αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας ή "του ευρώ και ακόμη παραπέρα".»

» "Η Ελλάδα πυροδότησε την κρίση της ευρωζώνης και παραμένει ο πιο αδύναμος κρίκος της νομισματικής ένωσης", δηλώνει ο κ. Don Smith της Icap. "Φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτο ότι θα υπάρξει κάποια μορφή αναδιάρθρωσης χρεών, ώστε να μην προσαράξει ο ευρύτερος σχεδιασμός της νομισματικής ένωσης. Οι Αρχές θα πρέπει κάποια στιγμή να αρπάξουν τον ταύρο από τα κέρατα".»

» Εάν υπάρξει αναδιάρθρωση χρεών από την Ελλάδα, τότε μπορεί να περιλάβει ανταλλαγή των βραχυπρόθεσμων τίτλων με τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας, δημιουργώντας ενδεχομένως ζημίες για τους πιστωτές. Η Αθήνα πιθανόν να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από τον έκτακτο δανεισμό για να καταστήσει πιο ελκυστικά τα νέα ομόλογα που θα εκδώσει, όπως συνέβη στη Λατινική Αμερική τη δεκαετία του 1980 με τα Brandy Bonds, που είχαν ως collateral τίτλους του αμερικανικού δημοσίου. Και ενώ τα επεισόδια στους δρόμους της Αθήνας φέρνουν στη μνήμη εικόνες από την Αργεντινή του 2001, η ελπίδα είναι πως η αναδιάρθρωση χρεών στο πλαίσιο της ευρωζώνης θα είναι διαφορετική.»

Ο Γιώργος Πεταλωτής

«Είναι σαφές ότι η κατάσταση δεν είναι όπως έπρεπε να είναι, αυτό όμως που μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα είναι ότι εμείς αποκλείουμε αναδιάρθρωση του χρέους και αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας και έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι όσο το κάνουμε αυτό, η τήρηση των στόχων αποδίδει κιόλας».

Αυτό σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σχολιάζοντας το δημοσίευμα των Financial Times, αναφέροντας ότι «έχουμε συνηθίσει τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου ειδικά εδώ και μεγάλο διάστημα να αδικούν την κατάσταση στη χώρα μας».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου