ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζει φοροκαταιγίδα ως το τέλος του χρόνου

αρχίζει-φοροκαταιγίδα-ως-το-τέλος-του-794257

To όνειρο της κυβέρνησης για την παραγωγή υπερ-πλεονασμάτων και κατά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, περνάει από τον εφιάλτη των φορολογουμένων οι οποίοι από το τέλος του μήνα και μέχρι το τέλος του χρόνου καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη συμβάλλοντας ώστε τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού να ανέλθουν στο β’ εξάμηνο στα 30 δις. ευρώ έναντι περίπου 20 δις. ευρώ που εισπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου. Ήδη, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που άφησαν για την τελευταία στιγμή την εκπλήρωση της υποχρέωσης υποβολής της φορολογικής δήλωσης, έρχονται αντιμέτωποι με χρεωστικά εκκαθαριστικά που τους «φορτώνουν» με περισσότερα από 1500-2000 ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι την επόμενη εβδομάδα εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η ημερήσια «παραγωγή» φορολογικών δηλώσεων δεν ξεπερνά τις 70-80.000 κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και σήμερα εκκρεμούν τουλάχιστον 800 χιλιάδες δηλώσεις. Είναι μάλιστα κυρίως χρεωστικές δηλώσεις οι οποίες φέρνουν (ή θα πρέπει να φέρουν για να μην υπάρξει πρόβλημα στον προϋπολογισμό) πρόσθετο φόρο άνω των 2000 ευρώ. Πέρυσι, ο αριθμός των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, έφτασε στα 6,275 εκατομμύρια εκ των οποίων τα 2,596 εκατομμύρια ήταν χρεωστικά. Με αυτά βεβαιώθηκαν συνολικά 3,874 δις. ευρώ. Μέχρι και σήμερα, έχουν κατατεθεί 5,4 εκατομμύρια δηλώσεις ενώ έχουν βεβαιωθεί 2,373 δις. ευρώ. Συγκριτικά με πέρυσι, υπολείπονται ακόμη 875.000 δηλώσεις και (το κυριότερο) η βεβαίωση 1,5 δις. ευρώ. Αν διατηρηθούν οι περυσινές αναλογίες και δεν αποτυπωθεί στις φετινές φορολογικές δηλώσεις «γκρέμισμα» του δηλωθέντος εισοδήματος, οι περίπου 460.000 που θα παραλάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, θα πρέπει να πληρώσουν 3.232 ευρώ έκαστος.

Την επόμενη εβδομάδα, το οικονομικό επιτελείο θα έχει πλήρη εικόνα για την τελική εκκαθάριση αν και με τα μέχρι τώρα δεδομένα το πιο πιθανό είναι ότι θα προκύψει «τρύπα» από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κάτι που άλλωστε περιμένει το υπουργείο Οικονομικών αν ληφθεί υπόψη και η αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων στο μεσοπρόθεσμο. Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τη βεβαίωση, το πιο σημαντικό θα είναι η πληρωμή.

Ογολγοθάς του β’ εξαμήνου ξεκινάει από το τέλος Ιουλίου οπότε θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Ο Ιούλιος είναι και μήνας υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ β’ τριμήνου οπότε τα έσοδα από φόρους αναμένεται να κινηθούν στα επίπεδα των 4,5-5 δις. ευρώ. Από την άλλη, ο Αύγουστος (μήνας εξόδου από τα μνημόνια) δεν θα έχει υποχρεώσεις δεδομένου ότι μεταφέρθηκε για τον Σεπτέμβριο η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Ο Σεπτέμβριος επομένως θα είναι εφιαλτικός με την καταβολή και ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος ενώ το ίδιο θα γίνει και τον Νοέμβριο. Το Δεκέμβριο θα υπάρξει και πάλι διπλό χαράτσι με τέλη κυκλοφορίας και ΕΝΦΙΑ.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου